Zobacz wątek - Tylni hamulec i światło stop.
NAS Analytics TAG

Tylni hamulec i światło stop.

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Tylni hamulec i światło stop.

Postprzez InSiDe » 10/2/2008, 00:53

Witam,
dziś jadąc z kumplem zwrócił mi uwagę, że światło stopu albo wcale się nie zapala, albo daje cały czas po oczach. Jak się zatrzymałem sprawdziłem, że działa. Okazuje się, że tylni hamulec jest na tyle czuły, że włącza się pod bardzo delikatnym dotknięciem. jak tylko luźno oprę stopę na podnóżku od razu włączam światło stopu. Zastanawiam się (póki nie ściągnie się repair manual) czy jest to jakoś do wyregulowania? Nie tyle czułość samego hamulca, co właśnie regulacja momentu w którym zapala się tylne światło.
Jeśli to jest ważne (choć pewnie wszystkie motocykle mają tak samo) to mam Yamahę XJ600N.
//Twoja ignorancja czy moja pycha, sam tego dobrze nie wiem...
InSiDe
Świeżak

Postprzez Marian_r6 » 11/2/2008, 08:31

Przy dźwigni hamulca jest pewnie czujnik stopu, nie wiem jak w xj600n, w r6 czujnik jest z gwintem i nakrętką kontrującą, wystarczy poluzować, odkręcić czujnik z pół obrotu i z kontrować, sprawdzić działanie, do czujnika doprowadzony jest przewód i podłączenie przez kostkę, nie wydaję mi się, że konieczny jest manual do tak prostej czynności, ale na pewno warto go mieć
Marian_r6
Świeżak

Postprzez InSiDe » 11/2/2008, 18:11

Zdaje się, że podobnie to u mnie wygląda ale żeby się do tej nakrętki dostać, to muszę odkręcić kawał potężnego żelastwa trzymającego tłumik. Jak będzie cieplej to spróbuję się za to zabrać. Na razie jeżdżę trzymając nogę obok hamulca.
//Twoja ignorancja czy moja pycha, sam tego dobrze nie wiem...
InSiDe
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa