ProszÄ™ o pomoc . Honda NSR :(
• Strona 1 z 1
ProszÄ™ o pomoc . Honda NSR :(
Witam ! Temat nietypowy na takim forum moto ale potrzebujÄ™ waszej pomocy, mianowicie : Motorek - Honda NSR 125 98r
- Po jeździe zatrzymalem sie i zgasiłem motor w celu zatankowania gdy juz to zrobilem wsiadam chce zapalić i ...? Kontrolki zapaliły się normalnie silniczek od odblokowania spalic charakterystycznie zaskrzeczał i jak gdyby nigdy nic naciskam na rozrusznik i ...? Kontrolki zgasły zero prądu rozrusznik nie kręci.
A dzieje sie obecnie tak że kontrolki sie żarzą i jak by nabierały mocy i świecą co raz jaśniej i w końcu jest ok ale gdy nacisne OBOJĘTNIE CO czy to rozrusznik czy szperacz czy kierunek gasną i zero prądu
:(.
- Akumulator jest pewny bo jest nowy i chodziła na nim wporzątku,sprawdzając wszystko od akumulatora aż do głównego układu jest ok.
- Dostrzegłem gdy juz kontrolki nabiorą mocy by świecić jak powinny gdy nacisne rozrusznik coś pyknie raz w przekaźniku pod zbiornikiem za filtrem powietrza,zaóważyłem również że gdy kontrolki nabierają juz tgz " mocy " jakoś dziwnie skrzeczy silniczek krokowy od przepusu spalin, jak juz świecą kontrolki normalnie sie uspokaja.
- Nie sposób jej zapalić, chyba że na "pych" wtedy normalnie pali ALE czuć że silniczek nie pracuje bo zamula juz od 5 tyś obr ( widocznie nie otwiera przelotu bo nie ma czym czyt.brak prądu bo jest elektryczny)
- JAK SILNIK PRACUJE i włącze przykładowo : postojówki migają jak choinka raz mocniej raz słabiej czasem wcale,gdy dodam minimalnie nawet gazu to tylko sie lekko żarzą, jak zejdzie do 1,500 obr wtedy jak wspomniałem wyżej miga,jakby traciła i dostawała ładowania prądu,jak zgasze inaczej niz na pych nie zapali
:(:(. NIE MAM POJĘCIA co mogło sie stać , będę bardzo wdzięczny gdy mi ktoś pomoże . Z góry dziękuję i pozdrawiam !
- Po jeździe zatrzymalem sie i zgasiłem motor w celu zatankowania gdy juz to zrobilem wsiadam chce zapalić i ...? Kontrolki zapaliły się normalnie silniczek od odblokowania spalic charakterystycznie zaskrzeczał i jak gdyby nigdy nic naciskam na rozrusznik i ...? Kontrolki zgasły zero prądu rozrusznik nie kręci.
A dzieje sie obecnie tak że kontrolki sie żarzą i jak by nabierały mocy i świecą co raz jaśniej i w końcu jest ok ale gdy nacisne OBOJĘTNIE CO czy to rozrusznik czy szperacz czy kierunek gasną i zero prądu

- Akumulator jest pewny bo jest nowy i chodziła na nim wporzątku,sprawdzając wszystko od akumulatora aż do głównego układu jest ok.
- Dostrzegłem gdy juz kontrolki nabiorą mocy by świecić jak powinny gdy nacisne rozrusznik coś pyknie raz w przekaźniku pod zbiornikiem za filtrem powietrza,zaóważyłem również że gdy kontrolki nabierają juz tgz " mocy " jakoś dziwnie skrzeczy silniczek krokowy od przepusu spalin, jak juz świecą kontrolki normalnie sie uspokaja.
- Nie sposób jej zapalić, chyba że na "pych" wtedy normalnie pali ALE czuć że silniczek nie pracuje bo zamula juz od 5 tyś obr ( widocznie nie otwiera przelotu bo nie ma czym czyt.brak prądu bo jest elektryczny)
- JAK SILNIK PRACUJE i włącze przykładowo : postojówki migają jak choinka raz mocniej raz słabiej czasem wcale,gdy dodam minimalnie nawet gazu to tylko sie lekko żarzą, jak zejdzie do 1,500 obr wtedy jak wspomniałem wyżej miga,jakby traciła i dostawała ładowania prądu,jak zgasze inaczej niz na pych nie zapali

- kamil1234567890
- Świeżak
Prawdopodonie uszkodzony jest regulator napiecia. Odpalajac motocykl na pych sprawdz napiecie ladowania na klemach akumulatora. Powinno wynosic niezaleznie od obciazenia (wlacz swiatla) okolo 13.4-13.9 V. Akumulator mimo, ze jest nowy juz mogl sie przez uszkodzony regulator napiecia rozladowac, a nawet uszkodzic.
Regulator najlatwiej sprawdzic podmieniajac go innym. O ile sie nie myle hondy calej linii CBR do roku 1998 posiadaly ten sam regulator. Jezeli masz kolege posiadajacego taki motocykl postaraj sie podmienic regultory i sprawdzic wtedy jak motocykl sie zachowuje. Inna metoda jest sprawdzenia wszystkich oporow na poszczegolnych stykach zgodnie z ksiazka serwisowa.
Regulator najlatwiej sprawdzic podmieniajac go innym. O ile sie nie myle hondy calej linii CBR do roku 1998 posiadaly ten sam regulator. Jezeli masz kolege posiadajacego taki motocykl postaraj sie podmienic regultory i sprawdzic wtedy jak motocykl sie zachowuje. Inna metoda jest sprawdzenia wszystkich oporow na poszczegolnych stykach zgodnie z ksiazka serwisowa.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
Hondy posiadaly w tym czasie dwa modele regulatorow.
Ale wedlug mnie to wina akumulatora.
Sprobuj podpiac przewodami od samochodu i zobacz co sie bedzie dzialo.
Nie zawsze NOWE znaczy DOBRE.
Ale wedlug mnie to wina akumulatora.
Sprobuj podpiac przewodami od samochodu i zobacz co sie bedzie dzialo.
Nie zawsze NOWE znaczy DOBRE.
<a href="http://h-tsz.com/amFzcWxh">Dostaniesz w PYSK jak klikniesz.
-
jasql - Bywalec
Akumulator ma prąd zarombisty , po wyjęciu podłączyłem pod prostownik a moc ładowania była minimalna , po odłączeniu podłączyłem do aku taką listwe na 6 obrysówek , świeciło idealnie. Więc pozostaje regulator. Wiecie gdzie się on znajduje ?
- kamil1234567890
- Świeżak
Zaznaczylem ci go na rysunku. Mozliwe, ze znajduje sie pod prawym plastikiem zadupka. Niestety juz dokladnie nie pamietam.
- Załączniki
-
- Bez tytułu2.jpg (36.86 KiB) Przeglądane 3034 razy
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
- kamil1234567890
- Świeżak
Witam ! Więc jak mowilem daje znać co było
, trafnie regulator napięcia był lipny a i pozatym rozwaliło mi AKU bo juz nie trzyma NIC = / czyli 120 zl wyrzucilem za siebie :/. Na kolejnym nowym aku i na drugim regulatorze jest wsio okej . Także dziękuje Bardzo za pomoc i pozdrawiam całą ekipe form.

- kamil1234567890
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości