Cagiva prima 50 z 1992 roku.
• Strona 1 z 1
Cagiva prima 50 z 1992 roku.
Witam. Po pierwsze mam kilka pytań dotyczących cagivy primy 50.
1. Ile powino być płynu chłodniczego?
2. Ile powino być oleju w przednich amortyzatorach?
Po drugie tuning.
1. Jak przyspieszyć ten motorek? myśle o zmianie zembatki zdawczej na 16. w tej chwili mam 15 i osiągam ok 100 km/h. Czy po zmianie zembatki moto będzie dużo słabsze?
2. Może ma ktoś do sprzedani tłumik? (interesuje mnie sama końcówka tylko nie orginał bo chcem poprawić wygłąd i pracę)
3. Może ktoś ma do sprzedania tylni amortyzator?
moje gg 7137063
Z góry dziękuję za pomoc
1. Ile powino być płynu chłodniczego?
2. Ile powino być oleju w przednich amortyzatorach?
Po drugie tuning.
1. Jak przyspieszyć ten motorek? myśle o zmianie zembatki zdawczej na 16. w tej chwili mam 15 i osiągam ok 100 km/h. Czy po zmianie zembatki moto będzie dużo słabsze?
2. Może ma ktoś do sprzedani tłumik? (interesuje mnie sama końcówka tylko nie orginał bo chcem poprawić wygłąd i pracę)
3. Może ktoś ma do sprzedania tylni amortyzator?
moje gg 7137063
Z góry dziękuję za pomoc
- Łukasz2719
- Świeżak
ej weź nie tak ostro . kolega uprzejmie sie pyta a ty mu wyjeżdżasz że ma gówno. opanuj sie troche bo jeśli ty masz skuter to uważam że masz gorszy sprzet. mod powinien ci za takie cos dać conajmniej upomnienie :/
"Bóg wybacza...
motocykl nigdy..."

motocykl nigdy..."

-
filak - Świeżak
Pod max to znaczy pod korek bo żdanych kresek na zbiorniczku nie ma? A instrukcj niestety nie mam. A z przyspieszeniem będzie odwrotnie. Powinien być szybszy aole słabszy i dędzie miał słabsz przyspieszenie bo ja chcem założyć zębatkę o 1 zomb większą na silniku. tylko pytanie o ile słabszy?
- Łukasz2719
- Świeżak
3 biegi. miałem zamiar poszukać 6 biegowej skrzyni ale słyszałem że na 6 biegowej skrzyni gorzej chodzi. A i tak narazie nie mam kasy na zmiane skrzyni a więc se darowałem. a tak wogule co tej twojej było? bo ja mam swoją o pół roku zrobiłem 4000 km i narazie mnie nie zawiodła.
- Łukasz2719
- Świeżak
Nie zmieniaj na 6-scio biegową bo to glupota by była, za dużo wachlowania przy takiej pojemności jest.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
-
Landryss25 - VIP Ścigacz.pl
Jezeli zalezy mu na szybkosci to powinien dac skrzynie 6 biegową i zębatke zdawczą o 1 albo 2z większą. Dało by to przyrost v max bez straty przyspieszenia.
Jak dla mnie nie opłaca si tuningowac tej cagivy lepiej zmienic na np rs.
Jak dla mnie nie opłaca si tuningowac tej cagivy lepiej zmienic na np rs.
- pawlak200192
- VIP Ścigacz.pl
Jeździłem rs. to ma podobne osiągi ale kasa dużo większ no tylko że do rs z częściami łatwiej. Ale prima się narazie nie psuje
A jeśli zmienię tylko zębatkę to dużo mocy i przyspieszenia strace?

- Łukasz2719
- Świeżak
Mocy nic nie stracisz, a przyśpieszenie jak ma Ci ktoś powiedzieć ile go stracisz?
No to jest jakieś równanie do obliczenia czy coś? Kazde moto jest indywidualne, pozatym jeden ząb wiecej to nie bedzie wcale taka strata odczuwalna, musisz trzymać na obrotach i grzać silnik
Musisz pamiętać, że jak masz np już napięty łańcuch i nic się nie popuści to poo zmianie zebatki nie założysz go...
Pozdro

No to jest jakieś równanie do obliczenia czy coś? Kazde moto jest indywidualne, pozatym jeden ząb wiecej to nie bedzie wcale taka strata odczuwalna, musisz trzymać na obrotach i grzać silnik

Musisz pamiętać, że jak masz np już napięty łańcuch i nic się nie popuści to poo zmianie zebatki nie założysz go...
Pozdro
CBR 600 F3
-
Fenek16 - VIP Ścigacz.pl
Łańcuch to się nałoży bo ja cały zestaw zmieniam i się zastanawiam jaką zdawczą kupić. dzięki wszystkim
- Łukasz2719
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm