Zobacz wÄ…tek - DNIEPR
NAS Analytics TAG

DNIEPR

Wszelkie dyskusje o motocyklach onroad.
Milośnikow enduro, crossu, skuterów motorowerów oraz motocykli o pojemności do 125 ccm zapraszamy do działów niżej.
_________

DNIEPR

Postprzez Linde » 15/1/2008, 22:59

Mam do Was pytanie czy ktoÅ› z was lataÅ‚ Dnieprem. Od kilku miesiÄ™cy szukam sprzÄ™tu z koszem. Ma być to drugie moto na wypady w niedziele ew. na browar (prawo dopuszcza przewożenie pijanego w koszu). PoczÄ…tkowo myÅ›laÅ‚em o Jawie z Velorexem ale daÅ‚em sobie spokój bo mam mentalnÄ… alergiÄ™ na 2T a na Jawy w szczególnoÅ›ci (zÅ‚e doÅ›wiadczenia z poczÄ…tków zabawy w motocyklistÄ™). Potem wpadÅ‚em na pomysÅ‚ żeby podpiąć Japonie, ale ten projekt też spaliÅ‚ na panewce bo pojawiÅ‚o siÄ™ za dużo znaków zapytania. Teraz wróciÅ‚em do koncepcji najprostszej – „Dniepr z koszem”

Chodzi mi o takie informacje:
-Jak to jest z tą mityczną awaryjnością Dniepra- wszyscy właściciele klną te maszyny ale nikt ich nie zamienia na Japonie, więc trochę mi się nie chce wierzyć w opowieści że Dniepr co 100 km musi się zepsuć a co 500 km potrzebuje remontu generalnego.

-Na jakim paliwie to dziadostwo chodzi. Czytałem na różnych forach o tym jakich to preparatów należy dodawać i nie dodawać żeby jeździć.

-Jak jest ze spalaniem takiego Dniepra jedni piszą 10 l solo przy spokojnej jeździe, inni 7,5 z koszem w trudnym terenie załadowanym do granic możliwości.

-Czy orientuje się ktoś jak to jest z ewentualnymi przeróbkami. Tzn. czytałem że Dniepry nie posiadają hamulców a jedynie spowalniacze(ta jedna informacja jest pewna bo pojawia się zawsze w podobnej treści i formie) zatem przydały by się z przodu tarcze i jakieś fajne zawieszenie, oczywiście do wymiany byłby zbiornik i kierownica, do tego el. rozrusznik i jeszcze parę duperelków.

Za wszelkie informacje serdecznie dziękuję
Linde
Świeżak

Postprzez skwy » 16/1/2008, 08:04

Pozostaje Ci kupić prasę motocyklową za znajdziesz tam mnóstwo ogłoszeń o sprzedaży DNIEPRóW.
Ostatnio w listopadzie byłem ze znajomym kupić K750 z 1965roku.Koleś zapłacił za niego niebagatelne 9000zł.
Pomyślisz wariat gdzie taką forsę za taki sprzęt?Pewnie jest ze złota czy co?
Jednak i ja na początku byłem w szoku.Ale po dłuższym oglądaniu okazało się że sprzęt jest warty swojej ceny.
Został przygotowany do jeżdżenia czyli w silniku zastosowano przeróbki które umożliwiają jazdę a nie remonty.
Silniczek tylko cykał(Cyka bo ten kolega niedawno był tym sprzętem u mnie i powiem że jestem pod wrażeniem)
Gaźniki zastosowano od innego sprzętu chyba od Dniepra bo na oryginalnych nie chciał działać.

Człowiek który to robił widać że włożył serce w ten sprzęt.
Dlatego uważam że stan pojazdu jego awaryjność zależy od właściciela od jakiego go kupisz.Jak będzie oszołom to na pewno będziesz grzebał w motorku i póki sam nie usuniesz lichych części do póty będzie się psuł.
Ze spalaniem przy spokojnej jeździe z wózkiem sprzęt zadowala się 7l benzyny.(oczywiście Te K750)

Tak że dobrze szukać i kupować.
Jak by co polecam siÄ™ jako doradca techniczny.
skwy
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Linde » 16/1/2008, 18:16

Ja planowałem kupić sprzęt za max. 1500-3000 zł. najlepiej w oryginale, nie tkniętym ręką domorosłego mechanika i sukcesywnie budować motocykl od podstaw.

Prawdopodobnie jeśli zbudował bym taki sprzęt i trzymał się tej drogi to przy sprzedaży również chciałby za niego nie mało, więc te 9 tys. jakoś mnie nie szokuje jednak ja za taki motocykl tyle bym nie dał. Po pierwsze dlatego że to nie jest Japonia więc i wykonanie gorsze i osiągi a właściwie gorsze jest w nim wszystko. Dwa jak wolę mieć pewność czym jeżdżę i lepiej jest mieć starszy ale sprawdzony sprzęt niż ciągle zmieniać (no chyba że się kupuje nówki sztuki).
Linde
Świeżak

Powrót do Motocykle

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

na górê