Zobacz wÄ…tek - Picie oleju. DR 125
NAS Analytics TAG

Picie oleju. DR 125

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Picie oleju. DR 125

Postprzez witbike » 4/12/2007, 21:32

Mam wielką prośbę by ktoś kto się naprawdę zna powiedział dlaczego mógł mój motor zjeść cały baczek - 750ml oleju? Surprised Question Do końca jazdy chodził dobrze więc nic sie nie zatarło - chyba Sad Ostatnie kilkanaście minut - może godzinę chodził po prostu zapalony na wolnych obrotach, w celu dotarcia.

Już piszę co było zalewane i co z silnikiem. Więc silnik odebrałem tydzień temu z naprawy. Całkowita regeneracja silnika. Facet zalał mi olejem Castrol R4 - syntetyk pełen.

Jest to stary motor 1997r. więc może błąd że zalane takim?
Co może być tego przyczyną?
Jutro zaleje go gęstszym 20W50 - motulem, zobaczę jak będzie.

(Sory, że założyłem dwa tematy, ale to bardziej pasuje do mechaniki)
witbike
Świeżak

Postprzez falconiforme » 5/12/2007, 08:35

wychodzi zapewne pierścieniami
Ongoing Success
falconiforme
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez skwy » 5/12/2007, 15:20

Czemu ludzie do silnika który jest na dotarciu nalewają syntetycznych olei.Lepiej jest dotrzeć na oleju mineralnym a później można wlać syntetyk.

Przypuszczam że albo został źle zrobiony albo może brać przez pierścienie(jak się dotrze to może zniknąć ten problem tak czasami bywa) lub uszczelniacze zaworowe.
skwy
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez witbike » 5/12/2007, 19:45

Jutro wysyłam silnik do faceta który mi to robił. Ciekawy jestem co się stało. Napisze jak się dowiem.

Dzisiaj jak zalałem mineralem i odpaliłem to kopcił jak 2-suw któremu się źle mieszankę zrobiło :)
witbike
Świeżak

Re: Picie oleju. DR 125

Postprzez falconiforme » 6/12/2007, 11:04

witbike napisał(a):
Już piszę co było zalewane i co z silnikiem. Więc silnik odebrałem tydzień temu z naprawy. Całkowita regeneracja silnika. Facet zalał mi olejem Castrol R4 - syntetyk pełen.

Silnik dociera się najgorszym olejem mineralnym by spiłować jak najwięcej nierówności po kilkudziesięciu kilometrach wymieniasz znowu olej. Po kilkuset kilometrach zalewasz full syntetyk i jeździsz na tym syntetyku do następnego nieprędkiego remontu.
Ongoing Success
falconiforme
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości

na górê