Zobacz wÄ…tek - Naklejka + plastikowy bak
NAS Analytics TAG

Naklejka + plastikowy bak

Enduro, Cross
_________

Naklejka + plastikowy bak

Postprzez Bkillah » 27/11/2007, 17:34

mam pytanie, w sumie moze sie wydac smieszne, ale zaczne od poczatku

jestem w fazie projketowania oklein na plastiku, zauwazylem ze na zadnym motorze nie ma ich na baku. bak jest plastikowy tak wiec pytanie brzmi : czy taka naklejka bedzie sie odklejac z plastikowego baku. Mi wydaje sie ze tak ale wolalbym sie upewnic.

dzieki z gory za odpowiedz.
Bkillah
Świeżak

Postprzez Landryss25 » 27/11/2007, 20:19

Przecież w każdym motorze okleiny są na plastikach. To czy będzie się odklejała to zależy od tego jak odtłuścisz powierzchnię.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
Landryss25
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Beavis » 27/11/2007, 21:10

Hmmm... zależy wszystko od tego jaki masz sprzęt (jak dziwnie by to nie zabrzmiało :) ). Jeżeli boczne plastiki nie zakrywają zbiornika, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś go sobie okleił. Oczywiście nie rób zintegrowanej okleiny dla bocznych plastików i zbiornika, ponieważ będziesz miał problemy ze ściąganiem tych pierwszych. Zresztą to nielogiczne...

Ale same naklejenie jakiś logotypów na zbiornik to normalka - każda przestrzeń reklamowa jest ważna. Pamiętaj także, że naklejki owe pełnią dość ważną funkcję - chronią przed wycieraniem się plastików, które przecież kosztują.

A tak z ciekawości: jaki masz motocykl i jak projektujesz okleinę?
Beavis
Moderator

Postprzez Bkillah » 27/11/2007, 21:35

chodzi o to ze zauwazylem ze jak dobra naklejka by nie bylo to z plastikowego kanistra zawsze odpadnie, nastepnie rozmawialem z kilkoma osobami z wydzialu inzynierii materialowej i wedlug nich plastik w pewnym stopniu przepuszcza opary banzyny ktore rozpuszczaja klej - stad naklejki odpadaja.

rozmawialem tez ze znajomymi ktorzy jezdza od lat i mowia ze z platikowego zbiornika zawsze odpadaja naklejki. wiec juz nie wiem ;)

to ze naklejki na boczki i zbiornik musialyby byc z dowch czesci to sie domyslam ;)

w nowszych motorach boczki sa tak projektowane ze zaslaniaja praktycznie caly zbiornik z boku.

motor mam taki : http://www.mcnews.com.au/Wallpaper/KTM/2004/SX_200.jpg
:] tylko rok wczesniej :]

a jak projektuje ? w sensie jak bedzie wygladac ? chcialem cos na styl fmxowych motorow - ala ronnie renner czy metal mulisha

i do tego piasty na pomaranczowo i felgi na czarno ale to w styczniu dopiero ;]
Bkillah
Świeżak

Postprzez Landryss25 » 27/11/2007, 22:59

Możliwe że naklejki się odklejają bo praktycznie nie da sie zatankować motoru żeby nie uronić ani kropli a jak pocieknie trochę więcej to benzyna rozpuszcza klej.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
Landryss25
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez Beavis » 28/11/2007, 15:58

Ja mam naklejki ścigaczowe i nie odpadają :).

W takim wypadku kolego Bkillah odpuść sobie klejenie tam naklejek i tyle. Będzie problem z głowy.
Beavis
Moderator

Postprzez piotrekmx » 29/11/2007, 18:50

Plastik rzeczywiście przepuszcza....dlatego na takich naklejkach robionych przez profesionalne firmy są takie dziurki żeby opary mogly uciekac...inaczej będą się "bąbelki" robić :D
piotrekmx
Świeżak

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

na górê