Zobacz wÄ…tek - suzuki bandit/palenie gumy->problem-silnik-sprzeglo
NAS Analytics TAG

suzuki bandit/palenie gumy->problem-silnik-sprzeglo

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

suzuki bandit/palenie gumy->problem-silnik-sprzeglo

Postprzez klik » 25/11/2007, 18:53

Witam

Mam problem z motorem, dokladniej ze sprzeglem i praca silnika. A stalo sie to tak: zachcialo mi sie uczyc palenia gumy; poejchalem i zaczalem probowac. Po pierwszej probie przekonalem sie ze to nie taka latwa sprawa, no ale jak to facet uparty czasem, wiec nie poddawalem sie, i tak probowalem... probowalem az w koncu udalo sie. Niestety radosc nie trwala dlugo. Chcac wrocic do domu, wciskam sprzeglo wrzucam bieg puszczam klamke i czuje ze cos nie tak- sprzeglo nie lapie od razu- jade dalej wrzucam kolejne biegi, robie redukcje dzieje sie to samo, dluga prosta pod gorke dodaje gazu zeby sie rozpedzic slysze ryk silnika, a moto nie przyspiesza. Dojezdzalem do domu i nagle silnik zaczal dziwnie pracowac- tarkotanie, jakby nie pracowal na wszystkich cylindrach?, podobnie zachwywal sie jak pewnego razu zabraklo mi paliwa, nie ma mocy nie przyspiesza. POczatkowo myslalem ze moze nie mam paliwa, ale byla polowa baku, potem przeczyscilem swiece i dalej to samo. Pare dni pozniej odpalilem motor, silnik caly czas dziwnei pracuje, po ok 15 min ( przestaje terkotac choc nie jestem pewien czy tak powinien chodzic ten silnik)pracy wylaczam ssanie, i wtedy zaczyna sie jakby dlawic i najczesciej gasnie. Co moglo sie stac z silnikiem? jesli chodzi o sprzeglo to wiem ze spalone/zuzyte, ale czy moze miec jakis wplyw na sama prace silnika?? POmoze mi ktos ustalic co moglo sie stac?

ps.Jak probowalem palilc gume to robilem to z jedynki na polsprzegle :/, zrobilem ok 10-15 prob. Moto to suzuki bandit 600 '98, przebieg ok 25tys mil, moj pierwszy motor

pozdrawiam
klik
Świeżak

Re: suzuki bandit/palenie gumy->problem-silnik-sprzeglo

Postprzez jasql » 25/11/2007, 19:26

klik napisał(a):Witam

...ps.Jak probowalem palilc gume to robilem to z jedynki na polsprzegle :/, zrobilem ok 10-15 prob. Moto to suzuki bandit 600 '98, przebieg ok 25tys mil, moj pierwszy motor

pozdrawiam

Kto cie uczyl palic gume :?: Tak to mozesz palic sprzeglo co ci sie skutecznie udalo :twisted:
Sprzeglo do wymiany i mozliwe, ze przypaliles silnik.
Nie przegrzal ci sie :?:
<a href="http://h-tsz.com/amFzcWxh">Dostaniesz w PYSK jak klikniesz.
jasql
Bywalec

Postprzez klik » 25/11/2007, 19:43

uczylem sie sam... przeczytalem wczesniej gdzies mniej wiecej jak to robic; no coz nie ma co plakac nad rozlanym mlekiem tylko naprawic i pomyslec/zapytac zanim cos zie zrobi nastepnym razem...albo lepiej i nie robic!

Nie sadze ze sie przegrzal, mimo wszystko nie zylowalem go az tak bardzo i dlugo. Wciskalem sprzeglo, bieg, podkrecalem obroty no i jak hamulce puszczaly to znowu sprzeglo i luz chwilka przerwy i nastepna proba
Czy sa jakies wyczuwalne objawy przegrzania?
klik
Świeżak

Postprzez pan_blancik 15 » 25/11/2007, 20:59

wychodziło Ci chociaż ?? ;> nawet jak Ci nie wychodziło to nie masz się co martwić bo spaliłeś przynajmniej sprzęgło-może "trochę" mniej dymu ale na dobry początek... :P
Kupię używany Power Commander do CBR 1000RR
pan_blancik 15
Świeżak

Postprzez icid » 25/11/2007, 21:16

Nie no chłopie krótka instrukcja trzymasz przedni hamulec wciśnięty na maxa, wkręcasz silnik na jakieś powiedzmy 8 tys obrotów i strzał ze sprzęgła inaczej to dym leci tylko ze sprzęgła. Co do silnika to w serwisie wszystkiego sie dowiesz jak nie widzimy to co mamy ci powiedzieć nie ma sensu gdybać.
icid
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez falconiforme » 25/11/2007, 21:35

Jak spaliłeś sprzęgło musisz wymienić olej!
Teraz całe sprzęgło zmielone w proszek lata ci po całym silniku!
Co prawda nie w motocyklu ale sprzęgło spalone widziałem więc tak myślę.
Ongoing Success
falconiforme
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez klik » 25/11/2007, 22:20

pan_blancik 15: 'Niestety' udalo sie... asfalt nie byl gladki, wystawaly jakies malutkie kamyki i zostawilem troche wiorow z opony na asfalcie :cry:

falconiforme: a wiec jadac motorem jeszce ok 4 mil, skoro rozlatuje sie sprzeglo i krazy z olejem, moglem zatrzec silnik? taak?[/u]
klik
Świeżak

Postprzez falconiforme » 25/11/2007, 23:20

falconiforme: a wiec jadac motorem jeszce ok 4 mil, skoro rozlatuje sie sprzeglo i krazy z olejem, moglem zatrzec silnik? taak?

Nie tak łatwo silnik zatrzeć, nawet bez oleju :!:
Ale jak się coś w środku rozlatuje ...
Ongoing Success
falconiforme
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez klik » 19/12/2007, 23:42

hejo no i okazlao sie, ze tylko sprzeglo spalone i gazniki do regulacji
klik
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości

na górê