Zobacz wątek - ładowanie - akumulator, regulator, alternator?
NAS Analytics TAG

ładowanie - akumulator, regulator, alternator?

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

ładowanie - akumulator, regulator, alternator?

Postprzez czecho » 20/11/2007, 18:29

W moim GSF 600 mam taki problem:
akumulator (4-ro miesięczny) ma napięcie ok. 12,5V przy wyłączonym motorze, po odpaleniu ok.13,5V na zaciskach, a jak obroty przekroczą 2000 15,5V i utrzymuje się to ładowanie do końca.
Niefajne dla mnie jest to, że przy wolnych obrotach światła są wyraźnie słabsze niż po przekroczeniu tych ok. 2000 obr./min. Podejrzewałem, że wzbudzenie alternatora nie działa, ale po przejściu na wyższe obroty światła "jaśnieją" więc wzbudza alternator, ale później po zejściu na wolne znów przygasaja i spada ładowanie do wspomnianych 13V...
Macie jakieś pomysły jak dalej diagnozować i co podejrzewać o odmowę wspópracy? :) regulator napięcia? :-O
pozdrawiam!
CZECHO
Suzuki GSF 600N Bandit '99 - już służy komuś innemu
Panie kolego, to się nie ma co przejmować ... to się wszystko zgłasza jako usterkę...
czecho
Świeżak

Postprzez jasql » 20/11/2007, 18:54

Wszystko jest w jak najlepszym porzadku.
Moja rada, to ciesz sie, ze jest jak jest i modl sie, zeby tak zostalo do konca. 8)
Motocykle tak maja i nic nie zrobisz. Poza tym kto jezdzi motocyklem na wolnych obrotach. :twisted:
<a href="http://h-tsz.com/amFzcWxh">Dostaniesz w PYSK jak klikniesz.
jasql
Bywalec

Postprzez czecho » 20/11/2007, 19:33

O! Really!?! To siÄ™ cieszÄ™! :)
Suzuki GSF 600N Bandit '99 - już służy komuś innemu
Panie kolego, to się nie ma co przejmować ... to się wszystko zgłasza jako usterkę...
czecho
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê