Dozownik oleju NSR 125
• Strona 1 z 1
Dozownik oleju NSR 125
Witam! Na poczÄ…tek przywitam siÄ™, jestem tu nowy. No i do sedna!
Chcę zaadaptować dozownik oleju od Hondy NSR do zupełnie innego pojazdu. Oczywiście montaż będzie poprzedzony dokładnymi badaniami wydatku pompy, ale zależy mi wcześniej na orientacyjnych danych, żebym wiedział od czego zacząć. Czy ktoś z obecnych tutaj mógłby opisać mi:
--ile srednio NSR 125 pali oleju na 1000 km? Ile najmniej? Ile najwięcej? Czy w jakiejś publikacji poświeconej Hondzie te dane nie wystąpiły np. w formie wykresów?
--czy ktoś z Was posiada dokładne dane na temat przełożenia napędu pompy? Ile obrotów silnika przypada jeden obrót wałka pompy?
--Mile widziane wszelakie dane pompy, a także złote myśli, uwagi, rady itd.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!
Chcę zaadaptować dozownik oleju od Hondy NSR do zupełnie innego pojazdu. Oczywiście montaż będzie poprzedzony dokładnymi badaniami wydatku pompy, ale zależy mi wcześniej na orientacyjnych danych, żebym wiedział od czego zacząć. Czy ktoś z obecnych tutaj mógłby opisać mi:
--ile srednio NSR 125 pali oleju na 1000 km? Ile najmniej? Ile najwięcej? Czy w jakiejś publikacji poświeconej Hondzie te dane nie wystąpiły np. w formie wykresów?
--czy ktoś z Was posiada dokładne dane na temat przełożenia napędu pompy? Ile obrotów silnika przypada jeden obrót wałka pompy?
--Mile widziane wszelakie dane pompy, a także złote myśli, uwagi, rady itd.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!
Oelmatic? Oil doser? Oilmaster? etc...
- JaNN
- Świeżak
ja mam taka nsr i oleju to ciagnie z poltora litra na 1000km moze troszke wiecej.ale powiem szczerze ze nigdy nie probowalem tego sprawdzic dokladnie 

nsr125------>dr350
motocykl-5tys zl, kask300zl,rycie banki rodzicom-12/24h,paliwo-4,50litr, wrazenia z przebytej drogi=bezcenne
motocykl-5tys zl, kask300zl,rycie banki rodzicom-12/24h,paliwo-4,50litr, wrazenia z przebytej drogi=bezcenne
- patrykmulek
- Bywalec
M. - myśl trochę. Sorry, ale skąd to wziąłeś? Po pierwsze nie 1:20, jak już, to często zaleca się 1:50, a przede wszystkim to jednym z głównych założeń dozownika jest to, że ten stosunek nie jest stały. Skrótowo - w funkcji obrotów i obciążenia silnika zapotrzebowanie na olej rośnie znacznie szybciej niż na paliwo. Z tego, co pamiętam Jawa 350 w przeliczeniu na konsumpcję benzyny chlała z dozownikiem od 1:150 na luzie do 1:35 przy pełnym obciążeniu. Teorię dozowników mam opanowaną, proszę o dane praktyczne i jak najwięcej danuych onkretnego dozownika NSR 125.
- JaNN
- Świeżak
M. napisał(a):we wszystkich 2t mieszanka jest taka sama... stosunkek oleju do benzyny wynosi 1:20
1:20 to chyba w najstarszym typie simsona

najczęsciej sie leje 1:50
ja leje 1: 40 zeby miec pewnosc
Ostatnio edytowano 20/11/2007, 22:37 przez pawlak200192, łącznie edytowano 1 raz
- pawlak200192
- VIP Åšcigacz.pl
Wogóle mocowanie bedzie takie samo?
Mniejsza z tym... Co z tego ile pali NSR oleju, kiedy to jest do ustawienia na lince ile ma brać?
Pozdro
Ps: Możesz się pochwalic do czego bedziesz przeszcepiał ten dozownik?

Mniejsza z tym... Co z tego ile pali NSR oleju, kiedy to jest do ustawienia na lince ile ma brać?

Pozdro
Ps: Możesz się pochwalic do czego bedziesz przeszcepiał ten dozownik?

CBR 600 F3
-
Fenek16 - VIP Åšcigacz.pl
Właśnie chodzi mi o to, żeby wiedzieć w jakich widełkach można regulować ten dozownik. Osobiście potrzebuję czegoś, co będzie dawało średnio do 2 litrów oleju na 1000 km. Biorca organu to nic innego jak dwusuwowy Wartburg, a obecność dozownika jest podyktowana innymi modami, które stopniowo chciałbym wprowadzać.
Kombinacji będzie sporo, począwszy od przeniesienia napędu i średnicy kółka napędowego - napęd ma iść od paska klinowego.
2 litry oleju na 1000 km przy oryginalnym przełożeniu napędu w Hondzie NSR dałoby radę podać?
Kombinacji będzie sporo, począwszy od przeniesienia napędu i średnicy kółka napędowego - napęd ma iść od paska klinowego.
2 litry oleju na 1000 km przy oryginalnym przełożeniu napędu w Hondzie NSR dałoby radę podać?
- JaNN
- Świeżak
nie boisz sie ze taka samoruba moze sie uszkodzic/ nie smarowac co zatrze silnik
nie jest to czasem tak zeto przeniesienie idzie tak: zębatka zdawcza wału--> koło zębate sprzęgła---> przełozenie dosownika--> dozownik
więc musisz dowiedziec sie jak to dokładnie jest i po ilosci ząbków obliczyc przełozenie
tam mozesz jeszcze podciągnąc linke która łączy sie z linką gazu bedzie dawac więcej lub poprostu zastosowac 2 dozowniki...

nie jest to czasem tak zeto przeniesienie idzie tak: zębatka zdawcza wału--> koło zębate sprzęgła---> przełozenie dosownika--> dozownik
więc musisz dowiedziec sie jak to dokładnie jest i po ilosci ząbków obliczyc przełozenie
tam mozesz jeszcze podciągnąc linke która łączy sie z linką gazu bedzie dawac więcej lub poprostu zastosowac 2 dozowniki...
- pawlak200192
- VIP Åšcigacz.pl
Obawiam się, dlatego zanim wszystko podepnę, będę dokładnie mierzył wydatek oleju. Ale od czegoś trzeba zacząć, tzn wstępnie dobrać średnicę kółka napędzanego, czyli zorientowac się wstępnie, jakie przełożenie oryginalnie jest w NSR. I to jest m.in. to, o co od początku pytam. A dwa dozowniki mi nie w smak - najwyżej dam 2 razy mniejsze przełożenie. No i muszę wykombinować, jak zabezpieczyć się przed nagłym brakiem oleju, ale to już inna bajka i nad tym myślę sam.
- JaNN
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motorowery do 50 ccm
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość