Shoei RF-1000 - recenzja
kravec napisał(a):A w salonie mi piepszą że ze stanów to zupełnie inne kaski (g....)... jest jakaś róznica w ogóle? Wie ktoś?
kravec, gdybyd byl ze stolicy zapytalbym czy nie byles przypadkiem w sklepie na targowej - nadasanego borsuka

Roznica moga byc, bo obowiazuja inne atesty w USA, ale mnie to specjalnie nie przeszkadza

Jedno czego nie moge powiedziec o swoim RF-1000 to ze nie jest specjalnie cichy, ale cos za cos. Wentylacja jest wypas

Pozdrawiam,
4est
4est
-
4est - Świeżak
Po przejechaniu ponad 4 tys. km w moim kasku (XR-1000), wciaz wyglada jak nowy. Nic sie nie odrywa, nic nie odstaje, nie lamie, nie wyciera, elementy wciaz sa doskonale spasowane.
Jedynym mankamentem jest mocowanie koncowki paska, po zapieciu powinnismy umocowac ja na taki malutki zatrzask, ale niestety nie trzyma on dosc mocno i ciagle sie odczepia. Przy wiekszych predkosciach luzno latajaca koncowka potrafi mocno walic po szyi.
Pinlock spisuje sie perfekcyjnie, jeszcze nigdy mi nie zaparowala szybka, jezdzilem przy roznych temperaturach, w dzien, w nocy, cieplo, zimno, nic nie paruje. Na tym zdjeciu widac jak to ladnie dziala, to cos dookola szybki to nie jest para, to juz jest skroplona woda, a czesc gdzie jest pinlock jest suchutka, 100% przejzystosci.

Jedynym mankamentem jest mocowanie koncowki paska, po zapieciu powinnismy umocowac ja na taki malutki zatrzask, ale niestety nie trzyma on dosc mocno i ciagle sie odczepia. Przy wiekszych predkosciach luzno latajaca koncowka potrafi mocno walic po szyi.
Pinlock spisuje sie perfekcyjnie, jeszcze nigdy mi nie zaparowala szybka, jezdzilem przy roznych temperaturach, w dzien, w nocy, cieplo, zimno, nic nie paruje. Na tym zdjeciu widac jak to ladnie dziala, to cos dookola szybki to nie jest para, to juz jest skroplona woda, a czesc gdzie jest pinlock jest suchutka, 100% przejzystosci.

CBR 600 F4i sport
-
Abonic - Świeżak
Zastanawiam się właśnie nad zmiana kasku. W grę wchodzi Shoei lub Schuberth. A powiedzie mi jak jest z hałasem i czy nic nie wieje przez szybkę ?
-
barti - Świeżak
http://cgi.ebay.pl/Shoei-XR-1000-Diabol ... dZViewItem
http://cgi.ebay.pl/SHOEI-Helm-XR-1000-C ... dZViewItem
a co powiecie na te sklepy? przeglądam je tak od miesiąca i czasami idzie xr1000 wyrwać za 650 zł plus przesyłka, może ktoś zna niemiecki i wie co tam jest napisane? i czy to jakieś buble nie są?:>
http://cgi.ebay.pl/SHOEI-Helm-XR-1000-C ... dZViewItem
a co powiecie na te sklepy? przeglądam je tak od miesiąca i czasami idzie xr1000 wyrwać za 650 zł plus przesyłka, może ktoś zna niemiecki i wie co tam jest napisane? i czy to jakieś buble nie są?:>
"Noga z gazu" 

- MarciNe
- Świeżak
Heheh żyjemy w tej Polsce jak ...
Przykład :
Shoei 2008 X-Eleven E-BOZ zakup w Polsce - 2299 zł
Zakup z USA - 1451 zł + przesyłka
Już od dawna kupuje na zachodzie ciuchy, programy itp.
Teraz czas na komplet ubranie + kask na moto. Więc
zaoszczędzenie nawet kilku tysięcy zł na takim zestawie nie powinno nikogo zastanawiać. Ryzyko cła można zniwelować lub pominąć wysyłając przez znajomego w USA. A i tak jak coś nie będzie pasowało można sprzedać w Polsce.
W każdym cywilizowanym kraju takie rzeczy są w normalnych cenach.
U nas marże muszą być z kosmosu. Kocham ten kraj "za to" jak pięknie okrada własnych obywateli.
Mam nadzieję, że nie narażam się...
Pozdr
Sh
Shoei 2008 X-Eleven E-BOZ zakup w Polsce - 2299 zł
Zakup z USA - 1451 zł + przesyłka
Już od dawna kupuje na zachodzie ciuchy, programy itp.
Teraz czas na komplet ubranie + kask na moto. Więc
zaoszczędzenie nawet kilku tysięcy zł na takim zestawie nie powinno nikogo zastanawiać. Ryzyko cła można zniwelować lub pominąć wysyłając przez znajomego w USA. A i tak jak coś nie będzie pasowało można sprzedać w Polsce.
W każdym cywilizowanym kraju takie rzeczy są w normalnych cenach.
U nas marże muszą być z kosmosu. Kocham ten kraj "za to" jak pięknie okrada własnych obywateli.
Mam nadzieję, że nie narażam się...

Pozdr
Sh
-
Shaft - Świeżak
Kupując kask z USA lub Japoni - nie masz gwarancji , no i kaski na Europe są lżejsze - wykonane są z innych materiałów , chodzi o inne normy bezpieczeństwa.Skorupa podczas wypadku w Europie wgniata się i wraca a te z USA nie mają prawa się wgniatać - przy mocniejszym dzwonie poprostu pękają. No i jest jeszcze kwestia homologaci!!! te z USA lub Japonii jej nie mają - w Polsce na dzień dzisiejszy to jeszcze nie jest problem ale np. we Włoszech jak cię pały zatrzymają i nie masz homologacji na kask ( a to pierwsza rzecz którą sprawdzają) - motocykl idzie na parking policyjny a ty masz poważny problem - traktowany jesteś jak przestępca.
- dezerter72
- Świeżak
dezerter72 napisał(a):... we Włoszech jak cię pały zatrzymają i nie masz homologacji na kask ( a to pierwsza rzecz którą sprawdzają) - motocykl idzie na parking policyjny a ty masz poważny problem - traktowany jesteś jak przestępca.
zapomniales tylko dodac, ze dotyczy sie to samych Wlochow lub osob ktorzy maja tam pobyt staly, reszty to nie dozyczy, bo nie podlegaja temu prawu.

- andy7
- Moderator
Bez obrazy dezerter72, ale swiadomie godze sie na 'brak polskiej homologacji' - kask spelnia (inne niz polskie) normy bezpieczenstwa i nie koniecznie sa one gorsze.
Myslisz, ze np w USA motocyklisci maja inne glowy i jazda w kasku sprowadzonym ze stanow jest bardziej niebezpieczna ?
Kwestie materialow przemilcze, bo z definicji kask po dzwonie leci w strone smietnika, wiec co to za roznica czy wgniecie sie lub peknie skorupa ?
Ma ochronic glowe przed urazem - na tym konczy sie rola kasku
Ja jestem strasznie zadowolony z zakupu i polecam wszystkim, ktorzy choc troszke szanuja swoje pieniazki
Opis kasku RF-1000 (otwórz link)
IMHO to jest bardzo ciekawy fragment:
Jesli sie ktos czuje zle lub malo bezpiecznie w kasku Shoei'a pochodzacym z rynku w USA - polecam lekture tej strony (otwórz link)
PS: wizjery tez sie roznia ? Jesli nie to czemu u nas zdzieraja za szybe 200PLN, a za 'wielka woda' mozna kupic za 100PLN ?
Myslisz, ze np w USA motocyklisci maja inne glowy i jazda w kasku sprowadzonym ze stanow jest bardziej niebezpieczna ?
Kwestie materialow przemilcze, bo z definicji kask po dzwonie leci w strone smietnika, wiec co to za roznica czy wgniecie sie lub peknie skorupa ?
Ma ochronic glowe przed urazem - na tym konczy sie rola kasku

Ja jestem strasznie zadowolony z zakupu i polecam wszystkim, ktorzy choc troszke szanuja swoje pieniazki

Opis kasku RF-1000 (otwórz link)
IMHO to jest bardzo ciekawy fragment:
The RF-1000 is both DOT and Snell approved in the U.S.A., and ECE 22.05 and ACU Gold approved in Europe.
Jesli sie ktos czuje zle lub malo bezpiecznie w kasku Shoei'a pochodzacym z rynku w USA - polecam lekture tej strony (otwórz link)

PS: wizjery tez sie roznia ? Jesli nie to czemu u nas zdzieraja za szybe 200PLN, a za 'wielka woda' mozna kupic za 100PLN ?
Pozdrawiam,
4est
4est
-
4est - Świeżak
barti napisał(a):Zastanawiam się właśnie nad zmiana kasku. W grę wchodzi Shoei lub Schuberth. A powiedzie mi jak jest z hałasem i czy nic nie wieje przez szybkę ?
O jakich modelach mowimy ?
Shaft
radze uwazac z ta przymiarka oraz kupnem przez nete. Wiem juz z wlasnego doswiadczenia, ze skorupa moze byc innej wielkosci ( Shoei produkuje trzy rozmiary ) do tego wyposazaja je w rozne wysciolki wiec niekoniecznie to co przymierzales ato co otrzymasz bedzie identyczne. Mialem dwa helmy Z1 jeden byl rozmiatu S a drugi M.
Dezerter ie kwestionuje wypowiedzi ci do twardosci skorupy, bo moze byc tak, jak piszesz. Interesowalo bym mnie zrodlo Twojej wiedomosci wlasnie co do twardosci.
W USA nie ma zadnych atestow, w razie lipy firmy placa kolosalne odszkodowania, w przypadku europejskich maja atesty - gdy jednal cos sie stamie to g**o sie dostaje..

- andy7
- Moderator
andy7 napisał(a):W USA nie ma zadnych atestow, w razie lipy firmy placa kolosalne odszkodowania, w przypadku europejskich maja atesty - gdy jednal cos sie stamie to g**o sie dostaje..
A to ciekawe, po co zatem jest mowa o konkretnych normach bezpieczenstwa ktore sa spelnione dla omawianego nocnika ?
Domyslam sie, ze calosc tego tematu jest 'ciut nie po nosie' polskim dystrybutorom shoei'a. Kasa zaczyna im uciekac przez palce

Pozdrawiam,
4est
4est
-
4est - Świeżak
Roznica jest w prawie danego kraju. W USA wypuszczajac cokolwiek na rynak musisz zapewnic jakosc i gwarantowac bezpieczenstwo.
Np. Bron. W Niemczech sa nabijane atesty. Komora naboju testowana jest ladunkiem o 1,5 raza wiekszym, niz najmocniejszy jaki jest na rynku ( proch i jego specyfika + splonka - temat praca profesorska ).
W USA nikt nic nie nabija a ta sama bron musi wytrzymac ta sama procedure, z tym, ze naboj jest 4 krotnie mocniejszy.Gdzie tu logika ?
Np. Bron. W Niemczech sa nabijane atesty. Komora naboju testowana jest ladunkiem o 1,5 raza wiekszym, niz najmocniejszy jaki jest na rynku ( proch i jego specyfika + splonka - temat praca profesorska ).
W USA nikt nic nie nabija a ta sama bron musi wytrzymac ta sama procedure, z tym, ze naboj jest 4 krotnie mocniejszy.Gdzie tu logika ?
- andy7
- Moderator
Witam
Właśnie zakupiony :
Shoei XR 1000 , biały rozmiar M. Potwierdzony w wersji EU.
W Polsce powiedzieli, że ściągną za 5 dni - cena 1300 zł.
Jak ktoś ma sciągać to tylko ja i to za 969 zł z dostawą pod drzwi z UK.
Za te 330 zł można sobie dokupić spodnie albo super rękawiczki
Pozdrawiam,
Sh
Właśnie zakupiony :
Shoei XR 1000 , biały rozmiar M. Potwierdzony w wersji EU.
W Polsce powiedzieli, że ściągną za 5 dni - cena 1300 zł.
Jak ktoś ma sciągać to tylko ja i to za 969 zł z dostawą pod drzwi z UK.
Za te 330 zł można sobie dokupić spodnie albo super rękawiczki

Pozdrawiam,
Sh
- Załączniki
-
- Z.jpg (15.24 KiB) Przeglądane 8202 razy
-
Shaft - Świeżak
Powrót do Akcesoria motocyklowe