Zobacz wÄ…tek - Jak ustawic zawory w thundercacie
NAS Analytics TAG

Jak ustawic zawory w thundercacie

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Jak ustawic zawory w thundercacie

Postprzez lukaszgwizdz » 4/11/2007, 11:15

Witam mam prosbe jak mozna ustawic zawor w yamaha thundercacie??? Co nalezy zrobic???
lukaszgwizdz
Świeżak

Postprzez skwy » 4/11/2007, 16:13

A więc:
1 zmierzyć luzy zaworowe

2 wyjąć wałki rozrządu

3 wymienić płytki na właściwe

4 zmontować wałki zgodnie ze znakami

5 odpalić silnik.

To w wielkim skrócie.
skwy
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez simonw » 4/11/2007, 16:25

Jechac do serwisu, w skrocie :)
Ciezko samemu w domowych warunkach wyregulowac plytkami XD
Oprogramowanie dla gastronomii i hotelarstwa (otwórz link)
programy dla gastronomii (otwórz link)
Program do restauracji i hotelu (otwórz link)toshiba g900 (otwórz link)
kasy fiskalne sklep internetowy (otwórz link)
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez thor » 4/11/2007, 16:51

Rzeczywiście , ciężko samemu zdjąć kanape, zbiornik, airbox , odkręcić pokrywe zaworów, poluźnić napinacz łańcuszka rozrządu , zmierzyć luz zaworowy , zdjąć wałki, wyjąć płytki, założyć właściwe i złożyć wszystko ? czy lepiej płacić (ileś tam) dla serwisu za taką prostą czynność ? :roll:

Płytki dobierzesz w serwisówce :wink:
jest:
XR 200 R 83r
motocykl x
DT 80 93r supermoto --> no co? :D
cipkowóz (różowy komar :D)

fzr600 stunt

było:
YZ 426 01r--> porażka
kx 125 03r :)
thor
Świeżak

Postprzez simonw » 4/11/2007, 17:31

Wnioskuje iz uzytkownik nie jest bardzo zaawansowany w dlubaniu - a i cala robota jest jedynie prosta teoretycznie. Pisalem juz kiedys o tym, ze to co dla Ciebie, mnie, bez roznicy jest banalnie proste (bylo w temacie o zmianie oleju w lagach) dla innych moze byc nie do przeskoczenia. O ile zdjecie owiewek, kanapy powinno byc bezproblemowe, o tyle dlubanie w samym silniku, skrecenie tego poprawnie niekoniecznie.

Do tego, czym chcialbys zmierzyc luz ?
Domowymi sposobami, bez przygotowania i jakiegos dluzszego kontaktu z dlubaniem - moze to byc problem.

Staram sie patrzec na to od strony uzytkownika i zakladam iz kolega za duzo nie dlubie. Wydaje mi sie ze jakby bylo inaczej, widzielibysmy wiecej szzegołów w poscie, a nie takie dosc ogolne pytanie. Jesli moje rozumowanie jest sluszne - wiecej mozna spsuć niz zrobic dobrze, wiec dla tego odsylam do serwisu (najlepiej autoryzowanego badz conajmniej dobrego, zeby nie byl to przypadkowy pan zenek ktory dzisiaj robi motocykl jutro kosiarke i rower).

Oprocz tego Ty masz takie zdanie, ja mam inne i nie musze sie z niego tlumaczyc :)
Ale postaraj sie czasami zerknac na sprawe z drugiej strony i zalozyc ze ktos kto pyta, moze miec niewielkie doswiadczenie z dlubaniem silnika i w takim ukladzie najlepsza pomoca jest odradzic samodzielne naprawy.

A czemu placic za taka czynnosc ? Od tego sa serwisy. Jak zepsuje Ci sei telewizor tez go dlubiesz, razem z kosiarka, rowerem komorka i komoputerem ? Sa ludzie odpowiednio do tego przygotowani i na tyle cenie swoj czas, ze wolne oddac moto do serwisu gdzie zrobia to szybciej, lepiej, z gwarancja (co nie zmienia tego ze lubie dlubac i w miare mozliwosci i czasu chcialbym sam...). Z czegos musza zyc, nie odbierajmy im chleba.
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Postprzez JAXON80 » 4/11/2007, 17:41

jak zrobisz s-o,15 a w 0-20 to będzie ok,jeśli wiesz co to znaczy to wiesz jak to zrobić jeśli nie to jedż do mechanika,bo sam tego nie zrobisz a na forum mechaniki się nie nauczysz i myśle że dalsza dyskusja na temat jak to zrobić jest zbędna.pozdrawiam ;-)
JAXON80
Świeżak

Postprzez skwy » 4/11/2007, 20:19

Popieram CiÄ™ Simonw.
Wiele razy spotkałem sie z takimi padlinami ze aż strach wypuszczać coś takiego na drogę.
A dzieje się tak dlatego że każdy myśli że da rade i próbuje dłubać na własną rękę ale jak maszyna jest totalnie spieprzona wtedy lecą do fachowców i jakie tam zdziwienie że naprawa może przewyższyć wartość pojazdu.:shock:
A później przychodzi taka myśl mogłem oddać do warsztatu to bym zapłacił za samą regulacje. :cry:
skwy
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez lukaszgwizdz » 4/11/2007, 21:44

ok wiec tylko serwis
dzieki za checi i pozdrawiam
lukaszgwizdz
Świeżak

Postprzez numberuno » 5/11/2007, 00:27

W Thundercacie trzeba cała chłodnice do tego zdemontować jeszcze. A wałkami jest o tyle dobrze zrobione, że jak sie przypnie paskami plastikowymi łańcuch do wałków, i cała operację wykona tak, żeby łańcuch nie przeskoczył na wale korbowym, to można sie obejść bez zdejmowania wałków i ponownego ustawiania rozrządu. Ale faktycznie samemu sam bym sie w to nie bwaił, mimo iż widziałem cała operacje krok po kroku.
numberuno
Świeżak

Postprzez simonw » 6/11/2007, 10:01

I wlasnie o tym mowilem :)
thx;>
Obrazek (otwórz link)
simonw
Mieszkaniec forum

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 36 gości

na górê