Światła
• Strona 1 z 2 • 1, 2
ja probowalem, ale jak widzialem ze ludzie przede mna zaslaniaja sobie lusterko reka (bo ich oslepiam) to zrezygnowalem. Niby zmniejszylem swoja bezpieczenstwo, ale tez potrafie sie postawic w miejscu kierowcy samochodu jak mi ktos dlugimi daje po oczach - nic przyjemnego a do tego dekoncentruje.
Jazda na moto to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu 

-
MadboY - VIP Ścigacz.pl
w zalezności od sytuacji, ale często jeźdze na drogowych...
Tak BTW jeśli chodzi o ankiete... to albo światła "długie" - "krótkie", albo mijania - drogowe
Pozdr
Tak BTW jeśli chodzi o ankiete... to albo światła "długie" - "krótkie", albo mijania - drogowe

Pozdr
Sprowadzę | Części,Akcesoria,dzież,TUNING | import_usa@o2.pl
-
R1 - Bywalec
Używam w dzień świateł mijania ponieważ nie chcę oślepiać innych kierowców
A co do wzrostu bezpieczeństwa to trudno mi jednoznacznie ocenić zwłaszcza teraz gdy auta także mają włączone światła i motocykle się tak nie wyróżniają 

Komar->SHL175Gazela->Motorynka->YamahaDT80->Jawa350->HondaNX250->Honda Hornet600
-
AZX - Świeżak
ja nie mam potrzeby uzywania swiatel drogowych miescie. moim skromnym zdaniem nie poprawi to w znacznym stopniu mojego bezpieczenstwa, a na dodatek co chwile bedzie mi jeszcze ktos mrugal swiatlami albo zaslanial sie reka.
Honda VFR 800 FI
-
elco - Moderator
Nie lubię być oślepiany, więc staram się nie oślepiać innych. Najbardziej przerąbane są i tak pseudoksenony...
- Haemophilus
- Świeżak
-
rosa - VIP Ścigacz.pl
Raczej staram sie jeździć na światłach mijania.
Tak jak napisali przedmówcy lipa jest jak ktoś oślepia światłami drogowymi.
Tak jak napisali przedmówcy lipa jest jak ktoś oślepia światłami drogowymi.
-
skwy - VIP Ścigacz.pl
Ja mam założone Philipsy X-treme Power +80%, co w połączeniu z podwójną lampą daje takie światło, że moje mijania walą po oczach jak długie, a długie złuszczają samochodom lakier z karoserii 

Black Wind always follows
Where my white horse rides
Where my white horse rides
-
Wiewiór81 - VIP Ścigacz.pl
Wiewiór81 napisał(a):... długie złuszczają samochodom lakier z karoserii
Wiewiór, zakup tych żarówek to Ci chyba jacyś znajomi lakiernicy dofinansowali

odnośnie tematu - tylko mijania, aby nie oślepiać "moherów na rowerkach"

Szczęśliwy posiadacz kat.ABC prawa jazdy. Obecnie w trakcie C+E...
-
mr_neox - Świeżak
Ja uzywam drogowych w mieście podczas dnia i na trasie (w dzień) bo na pewno bardziej sie w oczy rzucam. Wieczorem i w nocy jeżdże na światłach mijania - nie oślepiam w ten sposób nikogo. W nocy też i ruch mniejszy i ja mniej jeżdze 

<< FZ6'04 >>
-
siekier - Świeżak
Ja jezdze na krotkich, probowalem w korkach na dlugich ale czesc ludzi to oslepia a czesc kierowcow jest slepa i tak nic nie widzi, takze nic dobrego nie wychodzi.
Za to zainwestowalem w zarowki ktore daja mocniejsze swiatlo (legalne) ale maja skrocona zywotnosc. I jest zdecydowanie lepiej bo wczeniej mi dosyc czesto zajezdzali droge.
We Francji np. w Paryzu w korkach miedzy samochodami jezdza na awaryjnych to jest dobry patent, ale tam ludzie zawsze smigaja miedzy skrajnym lewym pasem a np. srodkowym lub prawym takze kierowcy sa przywyczajeni do miejsca motorow.

We Francji np. w Paryzu w korkach miedzy samochodami jezdza na awaryjnych to jest dobry patent, ale tam ludzie zawsze smigaja miedzy skrajnym lewym pasem a np. srodkowym lub prawym takze kierowcy sa przywyczajeni do miejsca motorow.
- Yyveel
- Świeżak
Kodeks drogopwy wyjaśnia to dobrze
Mysle że art 51pkt3 KD wyjaśnia temat. A za nadużywanie swiatel drogowych guys, to jest mandat 200 PLN!
Narazie macie pewnie szczeście ale znam osobiście lepszy sposób wydania takiej kasy... ten link to taryfikator FYI
http://www.v10.pl/prawo/Taryfikator,mandatow,10.html
Art 51 pkt 3
" W czasie od zmierzchu do świtu, na nieoświetlonych drogach, zamiast świateł mijania lub łącznie z nimi, kierujący pojazdem może używać świateł drogowych, o ile nie oślepi innych kierujących albo pieszych poruszających się w kolumnie. Kierujący pojazdem, używając świateł drogowych, jest obowiązany
przełączyć je na światła mijania w razie zbliżania się:
1) pojazdu nadjeżdżającego z przeciwka, przy czym jeżeli jeden z kierujących wyłączył światła drogowe - drugi jest obowiązany uczynić to samo;
2) do pojazdu poprzedzającego, jeżeli kierujący może być oślepiony;
3) pojazdu szynowego lub komunikacji wodnej, jeżeli poruszają się w takiej odległości, że istnieje możliwość oślepienia kierujących tymi pojazdami.
4. Kierujący motocyklem, motorowerem lub pojazdem szynowym jest obowiązany używać podczas jazdy świateł mijania, z zastrzeżeniem ust. 3.
Narazie macie pewnie szczeście ale znam osobiście lepszy sposób wydania takiej kasy... ten link to taryfikator FYI
Art 51 pkt 3
" W czasie od zmierzchu do świtu, na nieoświetlonych drogach, zamiast świateł mijania lub łącznie z nimi, kierujący pojazdem może używać świateł drogowych, o ile nie oślepi innych kierujących albo pieszych poruszających się w kolumnie. Kierujący pojazdem, używając świateł drogowych, jest obowiązany
1) pojazdu nadjeżdżającego z przeciwka, przy czym jeżeli jeden z kierujących wyłączył światła drogowe - drugi jest obowiązany uczynić to samo;
3) pojazdu szynowego lub komunikacji wodnej, jeżeli poruszają się w takiej odległości, że istnieje możliwość oślepienia kierujących tymi pojazdami.
4. Kierujący motocyklem, motorowerem lub pojazdem szynowym jest obowiązany używać podczas jazdy świateł mijania, z zastrzeżeniem ust. 3.
------------------------------------------------------
Raf>>> On the road - plan 4 the worse hope 4 the best
Raf>>> On the road - plan 4 the worse hope 4 the best
-
rafalrach - Świeżak
Re: Kodeks drogopwy wyjaśnia to dobrze
rafalrach napisał(a):Mysle że art 51pkt3 KD wyjaśnia temat. A za nadużywanie swiatel drogowych guys, to jest mandat 200 PLN!
Art 51 pkt 3
Tak, tak.... a dopuszczalna prędkość w terenie zabudowanym wynosi 50 km/h (w nocy 60) chyba ze znaki stanowią inaczej, a na trasie 90 km/h. I nie dopuszcza sie poruszania dwóch pojazdów obok siebie na jednym pasie ruchu. I masa innych przepisów które motocykliści (i jak też) notorycznie łamią, więc czepianie się świateł drogowych jest akurat lekką hipokryzją. Wiesz ile wynosi mandat za jazde 120 km/h po terenie zabudowanym??? Pojazdy uprzywilejowane jeżdżą na światłach drogowych i nie grozi to apokalipsą prawda? Wszystko trzeba robić z głową panowie - myślenie ma przyszłość!

<< FZ6'04 >>
-
siekier - Świeżak
Re: Kodeks drogopwy wyjaśnia to dobrze
siekier napisał(a): I nie dopuszcza sie poruszania dwóch pojazdów obok siebie na jednym pasie ruchu.
Ciekawe to co napisałeś, bo to zapewne nie jest z Prawa o Ruchu Drogowym.
SUPERMOTO.PL
-
kildow - Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2