gs500 - kilka pytan poczatkujacego
• Strona 1 z 2 • 1, 2
gs500 - kilka pytan poczatkujacego
hej wszystkim,
w piatek kupilem moje pierwsze moto - GS500, rok '00. mam dwa pytania:
- czy metaliczny dzwiek, ktorego czestotliwosc zwieksza sie wraz ze zwiekszaniem obrotow to normalna sprawa ? dzwiek przypomina mi troche prace silnika samochodowego z niskim poziomem oleju (kiedy klekocza zawory). poziom oleju - jest full (F na bagnecie).
- przez kilkanascie sekund po uruchomieniu zimnego silnika z rury wydechowej leci niebieski dym - potem wszystko jest ok. czy to zwiastuje (lub moze zwiastowac) jakies problemy, czy 'ten typ tak ma'?
ogolnie moto b. przyjemne, jezdzi sie bardzo fajnie nawet z moim wzrostem i waga (180/90), przyspieszenie jest takie, jakie moglem oczekiwac. poki co, po czterodniowych doswiadczeniach - polecam
BTW czym mozna ratowac moto przed rdza? Kilka rzeczy w okolicach kierownicy jest przyrdzewialych, tutaj (Irlandia) to podobno normalne ze wzgledu na wysoka wilgoc - jesli wyczyszcze ta rdze, musze na to polozyc jakas specjalna farbe, czy zwykla srebrzanke?
z gory dzieki za odpowiedz,
--
pozdro,
oam
- czy metaliczny dzwiek, ktorego czestotliwosc zwieksza sie wraz ze zwiekszaniem obrotow to normalna sprawa ? dzwiek przypomina mi troche prace silnika samochodowego z niskim poziomem oleju (kiedy klekocza zawory). poziom oleju - jest full (F na bagnecie).
- przez kilkanascie sekund po uruchomieniu zimnego silnika z rury wydechowej leci niebieski dym - potem wszystko jest ok. czy to zwiastuje (lub moze zwiastowac) jakies problemy, czy 'ten typ tak ma'?
ogolnie moto b. przyjemne, jezdzi sie bardzo fajnie nawet z moim wzrostem i waga (180/90), przyspieszenie jest takie, jakie moglem oczekiwac. poki co, po czterodniowych doswiadczeniach - polecam

BTW czym mozna ratowac moto przed rdza? Kilka rzeczy w okolicach kierownicy jest przyrdzewialych, tutaj (Irlandia) to podobno normalne ze wzgledu na wysoka wilgoc - jesli wyczyszcze ta rdze, musze na to polozyc jakas specjalna farbe, czy zwykla srebrzanke?
z gory dzieki za odpowiedz,
--
pozdro,
oam
- oam
- Świeżak
przyczyn może być wiele ,ale najbardziej pasuje zbyt duży luz zaworowy , musisz to sprawdzić , może łańcuszek rozrządu już sie rozciągnął ( wymiana razem z napinaczem)
jest:
XR 200 R 83r
motocykl x
DT 80 93r supermoto --> no co?
cipkowóz (różowy komar
)
fzr600 stunt
było:
YZ 426 01r--> porażka
kx 125 03r
XR 200 R 83r
motocykl x
DT 80 93r supermoto --> no co?

cipkowóz (różowy komar

fzr600 stunt
było:
YZ 426 01r--> porażka
kx 125 03r

-
thor - Świeżak
oam napisał(a):no rdza, rdzaczerwone takie, niemile
przebieg 43500km
nie mam pojecia czy - i kiedy - byl wymieniany
--
dzieki,
oam
ja u siebie rozrzad wymienialem przy 47kkm - tez bylo go slychac, wiec bardzo mozliwe ze to to. Niech to oslucha ktos kto sie zna albo po prostu podjedz do warsztatu i Ci od razu powiedza. Nie jest to jakis wielki koszt w przypadku wymiany, a warto bo jakby walnal rozrzad to sie nie pozbierasz finansowo..
Jazda na moto to najprzyjemniejsza rzecz jaką można robić w ubraniu 

-
MadboY - VIP Ścigacz.pl
hejka,
dzieki za odpowiedz, musze tylko podszkolic slownictwo techniczne zanim do warsztatu podjade.
jesli to faktycznie rozrzad, to koszty pewnie nie beda tak duze. no oby..
jako ze wrzucanie na YT filmikow zrobilo sie dosc slynne, ja tez nagralem dwa
http://www.youtube.com/watch?v=uKTuYLGd5uI - dym przy zimnym silniku. niby same spaliny, ale cos za niebiesko (po jakis czasie, kiedy silnik sie rozgrzeje juz tak nie kopci)
http://www.youtube.com/watch?v=qIz6N1Ao4Iw - dzwiek silnika (juz rozgrzanego)
jesli komus chce sie posluchac...
Prosze edytuj swoje posty, nie pisz kilku pod sobą. Jest taki klawisz "edytuj" i na prawde dziala
simonw
--
dzieki,
oam
dzieki za odpowiedz, musze tylko podszkolic slownictwo techniczne zanim do warsztatu podjade.
jesli to faktycznie rozrzad, to koszty pewnie nie beda tak duze. no oby..

jako ze wrzucanie na YT filmikow zrobilo sie dosc slynne, ja tez nagralem dwa
http://www.youtube.com/watch?v=uKTuYLGd5uI - dym przy zimnym silniku. niby same spaliny, ale cos za niebiesko (po jakis czasie, kiedy silnik sie rozgrzeje juz tak nie kopci)
http://www.youtube.com/watch?v=qIz6N1Ao4Iw - dzwiek silnika (juz rozgrzanego)
jesli komus chce sie posluchac...
Prosze edytuj swoje posty, nie pisz kilku pod sobą. Jest taki klawisz "edytuj" i na prawde dziala

simonw
--
dzieki,
oam
- oam
- Świeżak
Re: gs500 - kilka pytan poczatkujacego
oam napisał(a):- przez kilkanascie sekund po uruchomieniu zimnego silnika z rury wydechowej leci niebieski dym - potem wszystko jest ok. czy to zwiastuje (lub moze zwiastowac) jakies problemy, czy 'ten typ tak ma'?
Dymem nie masz się co przejmować bo najprawdopodobniej jest to po prostu para wodna. Ja mam tak co rano gdy jest chłodno i wilgoć zgromadzona w tłumiku wydostaje się na świat - bardzo efektownie wygląda to gdy patrzysz pod słońce

http://bikepics.com/members/reddie/ (otwórz link)
-
Redd - Świeżak
Re: gs500 - kilka pytan poczatkujacego
oam napisał(a):hej wszystkim,
oam
Z dzwiękiem ci nie pomoge do puki go nie usłysze... wiec jak mozesz to nagraj filmik.
Z dymkiem z rury to normalka, sam mam tak od zawsze

- Dokaz
- Świeżak
a u mnie leci co rano tez niebieskawy dym zaraz po odpaleniu. Oleju nie bierze, wiec wszystko gra. Garaz mam nie ocieplany wiec napewno przyczyna jest niska temperatura. Latem jak rano jest cieplo (20C) dymku nie ma.
suzuki GSX 750F 1996r
-
marcinoo28 - Świeżak
http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,56423,1976940.html
tu masz taki ogólny link, ale ja postępowałem według tego przy wymianie w CB 500 i poszło gładko. Ja nie rozmontowywałem całkowicie lag, tylko po spuszczeniu oleju i wyjęciu sprężyn wyjąłem uszczelniacze (wkręciłem wkręta i kombinerkami).
musisz zaopatrzyć się w dobry oczkowy klucz do odkręcenia korka od lag, żeby sprężyny, bo śruby są super mocno przykręcone
tu masz taki ogólny link, ale ja postępowałem według tego przy wymianie w CB 500 i poszło gładko. Ja nie rozmontowywałem całkowicie lag, tylko po spuszczeniu oleju i wyjęciu sprężyn wyjąłem uszczelniacze (wkręciłem wkręta i kombinerkami).
musisz zaopatrzyć się w dobry oczkowy klucz do odkręcenia korka od lag, żeby sprężyny, bo śruby są super mocno przykręcone
Wiatru szum, silnika śpiew, kręta droga oczywiście bez drzew:)
-
krydka - Świeżak
Nie którzy sami sobie przeczą, niebieski dym to oznaka spalanej mieszanki z olejem, nie wiem czy to jest normalna sprawa w gs-ie ale w bandicie na pewno nie i nigdy bandit mi nie "zakopcił" na niebiesko.
Bandit 1200
-
Kedar-88 - Stały bywalec
bialy dym sie zdarza, ale niebieski ? xD Tak jak kedar pisze moja maszynka na niebiesko tez nigdy nie przykopcila... a dla mnie sezon trwa caly rok wiec pora roku tez nie ma raczej na to wplywu.
http://pl.youtube.com/watch?v=Ygm6irGpy ... re=related | | Pamietamy... [*]
-
s_extrem* - Świeżak
czy ja wiem czy z tym dzwiekiem tak zle??moj mechanik mowi ze one tak dziwnie chodza. Mieliscie kiedys GSa????Ostatnio podchodzi do mnie koles sie pyta czy moge odpalic i chodzil wlasnie tak dziwnie tak klekotal i mowi ze chcial sprawdzic bo ze znajomym jezdzili po ogloszeniach i kazdy GS tak dziwnie chodzil i po prostu one tak maja. To samo potwierdzil mechanik. Tak jakos klekoczą.
-
sooshe - Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Mechanika motocyklowa