Wszystko o kaskach motocyklowych, pytania o cenę, opinie
powiedzcie mi jaki kask wybrac pod 600 lepszy bedzie agv k4- explorer czy shark s900?
Przekonuje mnie ku stronie sharka to ze jest ta blenda + troche tanszy, ale skoro ma byc duzo lepszy pierwszy, to jestem gotow doplacic...
Tutaj macie linki do obu:
http://allegro.pl/nowosc-2011-kask-agv- ... 74905.html
http://allegro.pl/2011-kask-shark-s900- ... 64127.html
Przekonuje mnie ku stronie sharka to ze jest ta blenda + troche tanszy, ale skoro ma byc duzo lepszy pierwszy, to jestem gotow doplacic...
Tutaj macie linki do obu:
http://allegro.pl/nowosc-2011-kask-agv- ... 74905.html
http://allegro.pl/2011-kask-shark-s900- ... 64127.html
- kaszmir4
- Świeżak
Żeby jeździć na motocyklu potrzebny jest motocykl oraz kask (nawet taki za 10zł z allegro z topionych patyczków po lizakach) to jasne.
Oczywiście że możesz wydać na ciuchy 1000zł, 2000zł czy nawet 7000zł.
Każdy kupuje to na co go stać, a jeżeli kogoś stać na największe bezpieczeństwo i będzie jeździł w drogich ciuchach to chyba dobrze?
Jeżeli natomiast ktoś swoją głowę wycenia na 300-400zł i resztę działa na jakieś 700zł to Bóg z Nim![/list]
Oczywiście że możesz wydać na ciuchy 1000zł, 2000zł czy nawet 7000zł.
Każdy kupuje to na co go stać, a jeżeli kogoś stać na największe bezpieczeństwo i będzie jeździł w drogich ciuchach to chyba dobrze?
Jeżeli natomiast ktoś swoją głowę wycenia na 300-400zł i resztę działa na jakieś 700zł to Bóg z Nim![/list]
-
zero22 - Świeżak
Witam, szukam dobrego kasku na motocykl typu naked wiem że może to bez różnicy czy scigacz czy naked ale wole to uwzględnić. Nie chce zakładać kolejnego tematu o kaskach bo wiem ze tego tu na tony jest.
Chciałem zapytać co możecie polecić spośród kasków które są ciche i nie wyrywa za bardzo głowy w nich. Cena tak max 1000zł. Oraz co lepsze na nakeda w sensie tekstylia czy skóra? Dzięki za odpowiedź.
Chciałem zapytać co możecie polecić spośród kasków które są ciche i nie wyrywa za bardzo głowy w nich. Cena tak max 1000zł. Oraz co lepsze na nakeda w sensie tekstylia czy skóra? Dzięki za odpowiedź.
KTM SX 520
Suzuki GSR 600 K7
Suzuki GSR 600 K7
-
mentorsct - Bywalec
mam dylemat biję się z myślami nad wyborek kasku
Nitro Aikido vs. AGV S-4
wg sharp obydwa mają po 5* jednak nigdzie nic ciekawego PO POLSKU nie widzę na temat Nitro stąd moje pytanie co lepsze i najlepiej jeszcze dla czego
może być PW zeby bałaganu nie robić lub tu dla potomności 
Nitro Aikido vs. AGV S-4
wg sharp obydwa mają po 5* jednak nigdzie nic ciekawego PO POLSKU nie widzę na temat Nitro stąd moje pytanie co lepsze i najlepiej jeszcze dla czego

- Domin91
- Świeżak
Jak wybrać rozmiar Kasku Motocyklowego
Przede wszystkim jeżeli decydujesz się na kupno kasku motocyklowego powinieneś wiedzieć;
1. Kupuj zawsze nowy. Dlaczego ? Bo nigdy nie znasz jego historii.
Kask który spadł z wysokości 1m – zmieniła się jego struktura z której został wykonany.
2. Nie kupuj starocia bo poprzez ulatnianie się rozpuszczalników / rozcieńczalników skorupa kasku również traci swoje właściwości i zmienia strukturę jest mniej elastyczna. ( o litrach potu który wchłonęły wyściółki nie wspomnę )
3. Zakładając kask na głowę, ten musi dobrze przylegać – być ciasny, nie może jednak zbyt mocno uciskać – i tu jest problem jak ciasno / jak luźno.
4.Kask nie może uciskać na czole. ( Można delikatnie kciukami pościskać styropian ale ostrożnie, nie za mocno. Lepiej 5 razy delikatnie, niż raz za mocno. )
5. Kupując samemu założony kask łapiemy obiema dłoniami i unieruchamiamy go. Ruszamy głową i sprawdzamy jak bardzo możliwy jest ruch głowy w środku. Czynność ta powtarzamy również ruszając głowa w dol i do góry. Po przymiarce dwóch, trzech hełmów z reguły i początkujący zauważy różnice. Należy pamiętać, ze wyściółka po pewnym czasie się ułoży i dopasuje. Jeżeli kask będzie za ciasny to mimo tego, może zdążyć się, ze zawsze będzie uciskał i nigdy się nie dopasuje.
6. Kaski motocyklowe maja rożne skorupy. i rożne wyściółki. Dzięki temu w trzech skorupach da się wyprodukować paletę wszystkich rozmiarów od XS do XXL. Kask firmy X z jednego sklepu nie koniecznie, mimo identycznego rozmiaru, będzie identyczny z hełmem w innym sklepie. Może zdarzyć się, że będzie pasował lub nie. Może być za duży albo za mały. Szansa trafienia 1/3.
7. Nie każdy kask pasuje na każda głowę. Budowa czaszki nie jest jednolita i identyczna, mimo tego samego obwodu wokół czoła. Każdy ma inna formę głowy. Numeracja rozmiar-owa firm może być rożna / inna. Kask firmy X nie jest równy firmie Y.
8. Pomijam, ze większość sklepów w PL kombinuje na wszystkich towarach motocyklowych przyciąć ile się tylko da, a kask który oferują za bajońska kasę nie zawsze odpowiada wiekiem kaskowi oferowanego nawet a ta sama kasę na zachodzie. Zostają tez zakupione partie które leża już b. długo na polkach, zdarzają się nawet partie które jakość kontroli odrzuciła ( drogiej jakości ).
Przede wszystkim jeżeli decydujesz się na kupno kasku motocyklowego powinieneś wiedzieć;
1. Kupuj zawsze nowy. Dlaczego ? Bo nigdy nie znasz jego historii.
Kask który spadł z wysokości 1m – zmieniła się jego struktura z której został wykonany.
2. Nie kupuj starocia bo poprzez ulatnianie się rozpuszczalników / rozcieńczalników skorupa kasku również traci swoje właściwości i zmienia strukturę jest mniej elastyczna. ( o litrach potu który wchłonęły wyściółki nie wspomnę )
3. Zakładając kask na głowę, ten musi dobrze przylegać – być ciasny, nie może jednak zbyt mocno uciskać – i tu jest problem jak ciasno / jak luźno.
4.Kask nie może uciskać na czole. ( Można delikatnie kciukami pościskać styropian ale ostrożnie, nie za mocno. Lepiej 5 razy delikatnie, niż raz za mocno. )
5. Kupując samemu założony kask łapiemy obiema dłoniami i unieruchamiamy go. Ruszamy głową i sprawdzamy jak bardzo możliwy jest ruch głowy w środku. Czynność ta powtarzamy również ruszając głowa w dol i do góry. Po przymiarce dwóch, trzech hełmów z reguły i początkujący zauważy różnice. Należy pamiętać, ze wyściółka po pewnym czasie się ułoży i dopasuje. Jeżeli kask będzie za ciasny to mimo tego, może zdążyć się, ze zawsze będzie uciskał i nigdy się nie dopasuje.
6. Kaski motocyklowe maja rożne skorupy. i rożne wyściółki. Dzięki temu w trzech skorupach da się wyprodukować paletę wszystkich rozmiarów od XS do XXL. Kask firmy X z jednego sklepu nie koniecznie, mimo identycznego rozmiaru, będzie identyczny z hełmem w innym sklepie. Może zdarzyć się, że będzie pasował lub nie. Może być za duży albo za mały. Szansa trafienia 1/3.
7. Nie każdy kask pasuje na każda głowę. Budowa czaszki nie jest jednolita i identyczna, mimo tego samego obwodu wokół czoła. Każdy ma inna formę głowy. Numeracja rozmiar-owa firm może być rożna / inna. Kask firmy X nie jest równy firmie Y.
8. Pomijam, ze większość sklepów w PL kombinuje na wszystkich towarach motocyklowych przyciąć ile się tylko da, a kask który oferują za bajońska kasę nie zawsze odpowiada wiekiem kaskowi oferowanego nawet a ta sama kasę na zachodzie. Zostają tez zakupione partie które leża już b. długo na polkach, zdarzają się nawet partie które jakość kontroli odrzuciła ( drogiej jakości ).
Pozdrawiam | AK | | http://motocykle-love.blogspot.com/
- akepka
- Świeżak
zanim kupicie kask i wsiadziecie na motor musicie to zobaczyć
http://sites.google.com/site/news048/
i sami zdecydujcie
http://sites.google.com/site/news048/
i sami zdecydujcie
onoom
- onajedyna
- Świeżak
W motocyklu (miesięcznik 9/2011 str.54) już były reklamy o promocji letniej w IM, ale ja jeszcze nie widziałem w ich sklepach niższych cen. Niby miało być -15% na kaski agv i suomy.
er5 + SV650S / svforum.pl(wisznia)
- radziorek15
- Świeżak
orientuje się ktoś czy jest duża różnica w rozmiarówce Nolan-a i Shark-a bo mierzyłem w sklepie Nolana N85 ale chcę zakupić Shark-a s900 na allegro a w Szczecinie nie znalazłem żadnego sklepu gdzie by go mieli w rozmiarze M :/

- niemogeznalezcniku
- Świeżak
Witam,
Chcialem przeznaczyc na zakup kasku 500-600zl. Przeladam alledrogo i widze:
1) http://moto.allegro.pl/kask-agv-k-3-mul ... 68862.html
2) http://moto.allegro.pl/kask-nitro-992ff ... 46999.html
Kaski dobrych firm za jakies 300-350zl (4 gwiazdkowe). Jaka jest istotna roznica miedzy nimi a wyzszymi i drozszymi modelami?
Inaczej pytając -> jaki byscie byli w stanie polecic za kask (integralny) w przedziale cenowym o ktorym wspomnialem na poczatku?
A moze jakies sklepy we wrocku godne polecenia z 'jesiennymi wyprzedazami magazynowymi' ?
pzdr,
M.
Chcialem przeznaczyc na zakup kasku 500-600zl. Przeladam alledrogo i widze:
1) http://moto.allegro.pl/kask-agv-k-3-mul ... 68862.html
2) http://moto.allegro.pl/kask-nitro-992ff ... 46999.html
Kaski dobrych firm za jakies 300-350zl (4 gwiazdkowe). Jaka jest istotna roznica miedzy nimi a wyzszymi i drozszymi modelami?
Inaczej pytając -> jaki byscie byli w stanie polecic za kask (integralny) w przedziale cenowym o ktorym wspomnialem na poczatku?
A moze jakies sklepy we wrocku godne polecenia z 'jesiennymi wyprzedazami magazynowymi' ?
pzdr,
M.
- elMaciejos
- Świeżak
nase napisał(a):niestety nie pomoge co do roznicy w rozmiarowce, bo Nolana nie mierzylem z tej dwojki.
Jednak jesli szukasz w Sz-nie do przymiarki Sharka S900 to pelna rozmiarowke ma Intermotors na prawobrzezu.
dzięki wielkie! nie wiedziałem że mam pod nosem IM

- niemogeznalezcniku
- Świeżak
Ostanio przymierzałem kask AIROH J105 i bardzo mi podpasował, wcześniej rozglądałem się za [b] NOLAN N43[b] ale sprzedawca polecił mi właśnie Airoh, co wy sądzicie o tych dwóch kaskach?
- jammal17
- Świeżak
Janko234 napisał(a):Witam, jaki kask kupić do ok.250 zł? Kupię w tej cenie w miarę wygodny i bezpieczny kask? Pzdr
wygodny hmm za 250 nie liczyłbym na zbyt dużą wygodę... najsłabszy AGV k-3 basic taki jak kolega elMaciejos podał w linku, firmy krzak BOX i LS2
Ale raczej wątpliwe jest żeby były bezpieczne, zaraz ktoś napiszę że przecież np k3 dostał 4gwiazdki w teście sharp, ale nie jest to ta sama k-3 z linka elMaciejos.
proponowałbym dołożyć jeszcze raz tyle i nie tracić kasy na tanie kaski, tylko kupić coś raz a konkretnie
- BiEdRoN
- Świeżak
Panowie pomóżcie w ocenie 2 kasków firmy SCHUBERTH.
Który będzie lepszy: C3 czy SR1
O ile o modelu C3 można znaleźć same dobre opinie o tyle model SR1 to nowość i może ktoś miał styczność?
Motocykl Kawasaki Z750 - jazda w różnych warunkach.
Chętnie wysłucham innych propozycji...
Który będzie lepszy: C3 czy SR1
O ile o modelu C3 można znaleźć same dobre opinie o tyle model SR1 to nowość i może ktoś miał styczność?
Motocykl Kawasaki Z750 - jazda w różnych warunkach.
Chętnie wysłucham innych propozycji...
- amws
- Świeżak
Powrót do Akcesoria motocyklowe