Wszystko o kaskach motocyklowych, pytania o cenÄ™, opinie
cały czas, jak założysz to możesz zapomnieć o nim. co do dbania to trzeba na niego uważać, przynajmniej mój jest pokryty cieniutką warstewką chyba silikony i jak jakiś pajac bierze kask do ręki to muszę mu tłumaczyć żeby nie łapał paluchami za szybkę żeby przypadkiem pinlocka nie dotknął. czyszczenie pinlocka to delikatna operacja ale czasami się zdarza, np jak kichniesz w kasku i oplujesz sobie od środka. żadnym papierem czy szmatą, do czyszczenia pinlocka tylko ciepła woda i mięciutka tkanina która nie zostawia włókien, dobrze sprawdza się husteczka do czyszczenia okularów przeciwsłonecznych.
W skrócie: zamontuj pinlocka i zapomnij, nie dotykaj go, jeśli zbyt mocno będziesz chciał go czyścić to go porysujesz a rys już nie usuniesz.
W skrócie: zamontuj pinlocka i zapomnij, nie dotykaj go, jeśli zbyt mocno będziesz chciał go czyścić to go porysujesz a rys już nie usuniesz.
black matt=grey (color by honda)
-
lagiboy - Moderator
Zadam pytanie w imieniu kumpla: co to za kaski firmy MT? Wiem, że hiszpańska firma i ponoć nie robione w Chinach. Kumpla interesują dwa modele: Revenge i Blade. Podobno 5/5 gwiazdek w Sharpie i wszystkie możliwe homologacje. Kumpel się napalił i pyta się czy ktoś w tym jeździł, zanim zakupi?
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
-
Zimny72 - Zimny Drań
Miałem dziś na głowie HJC IS-17 , HJC RPHA ST , SHOEI GT AIR.
SHOEI wiadome, klasa lecz cena nie teges.
Natomiast chciałbym zapytać o HJC.
Czytałem w necie że znikoma różnica jest pomiędzy nimi.
Mi osobiście lepiej było chyba w RPHA ST, lecz pytanie brzmi czy warto dopłacać do niego skoro są tak samo porównywalne?
SHOEI wiadome, klasa lecz cena nie teges.
Natomiast chciałbym zapytać o HJC.
Czytałem w necie że znikoma różnica jest pomiędzy nimi.
Mi osobiście lepiej było chyba w RPHA ST, lecz pytanie brzmi czy warto dopłacać do niego skoro są tak samo porównywalne?
- PriQso
- Świeżak
Witam, jeśli pytanie nie do tego tematu, to z góry przepraszam, jestem nowy.
Mianowicie: gdzie kupię szybkę do Lazera Paname? Nie anti-fog tylko owiewkę. Na mojej zrobiły mi się głębokie rysy i widoczność jest już kiepska. Szukałem wszędzie, ale nigdzie nie można dostać samej szybki, tylko kompletne kaski.
Mianowicie: gdzie kupię szybkę do Lazera Paname? Nie anti-fog tylko owiewkę. Na mojej zrobiły mi się głębokie rysy i widoczność jest już kiepska. Szukałem wszędzie, ale nigdzie nie można dostać samej szybki, tylko kompletne kaski.
- Han88
- Świeżak
SUOMY sie zachciało
a nie wystarczy kask w rozmiarze Uniwersalnym?
http://motobanda.pl/robimy-crash-test-n ... ku-w-sieci

a nie wystarczy kask w rozmiarze Uniwersalnym?

http://motobanda.pl/robimy-crash-test-n ... ku-w-sieci
-
qubus333 - Świeżak
Shoei vs HJC - pomoc w wyboerze / ok. 2k zł
Witam,
Przejrzałem całe forum i mam wrażenie że im więcej czytam i analizuje tym jestem coraz głupszy
Mam do Was pytanie : poszukuję porządnego garnka - na początku chciałem szczękowca, byłem napalony na Neoteca (czarny 2000 zł), dobrze leżał, bo blenda, bo szczęka...jednakże...zacząłem się zastanawiać czy faktycznie będę wykorzystywał otwieraną szczękę gdzieś indziej niż tylko żeby pogadać na światłach lub przy zapłaceniu za paliwo...sprzedawcy u których mierzyłem garnki mówią również że integral bezpieczniejszy...no to zacząłem szukać integralnych...znów GT-AIR....fajny wygląd,dobrze leży,jest blenda!, ładne malowania (czarny mat 1900 zł)...półkę niżej leżał Qwest (czarny połysk 1100 zł) również dobrze dopasowany, jednak brak blendy to drobny minus (zawsze można zakładać okulary, albo dokupić ciemniejszą szybkę), ale cena to nadrabia, niby wg. Sharpa bezpieczniejszy...przeglądając fora pojawił się Shark Speed-R i Vision-R jednak tych kasków nie przymierzałem, a komentarze ludzi którzy w tym śmigają są dobre. Który z ww. będzie najlepszym kompromisem pomiędzy bezpieczeństwem a ceną ? Maksymalnie przewidziałem 2k na garnek. Śmigam na nakedzie, głównie miasto i dojazd do pracy, w przyszłości planowana jest turystyka.
Przejrzałem całe forum i mam wrażenie że im więcej czytam i analizuje tym jestem coraz głupszy

Mam do Was pytanie : poszukuję porządnego garnka - na początku chciałem szczękowca, byłem napalony na Neoteca (czarny 2000 zł), dobrze leżał, bo blenda, bo szczęka...jednakże...zacząłem się zastanawiać czy faktycznie będę wykorzystywał otwieraną szczękę gdzieś indziej niż tylko żeby pogadać na światłach lub przy zapłaceniu za paliwo...sprzedawcy u których mierzyłem garnki mówią również że integral bezpieczniejszy...no to zacząłem szukać integralnych...znów GT-AIR....fajny wygląd,dobrze leży,jest blenda!, ładne malowania (czarny mat 1900 zł)...półkę niżej leżał Qwest (czarny połysk 1100 zł) również dobrze dopasowany, jednak brak blendy to drobny minus (zawsze można zakładać okulary, albo dokupić ciemniejszą szybkę), ale cena to nadrabia, niby wg. Sharpa bezpieczniejszy...przeglądając fora pojawił się Shark Speed-R i Vision-R jednak tych kasków nie przymierzałem, a komentarze ludzi którzy w tym śmigają są dobre. Który z ww. będzie najlepszym kompromisem pomiędzy bezpieczeństwem a ceną ? Maksymalnie przewidziałem 2k na garnek. Śmigam na nakedzie, głównie miasto i dojazd do pracy, w przyszłości planowana jest turystyka.
- asid
- Świeżak
Wszystko zależy do jakiego sprzętu szukasz kasku? Speed_R to raczej garnek sportowy, czyli do bardziej pochylonej pozycji. GT-Air to raczej kask turystyczny - do wyprostowanej pozycji. To będzie miało wpływ na wentylację kasku.
-
Zimny72 - Zimny Drań
Vasago napisał(a):Przymierzam i wybierz ten, który najlepiej leży. Ja tak wybralem Speed R.
Jak sprawuje siÄ™ wentylacja w pozycji bardziej wyprostowanej ?
Zimny72 napisał(a):Wszystko zależy do jakiego sprzętu szukasz kasku? Speed_R to raczej garnek sportowy, czyli do bardziej pochylonej pozycji. GT-Air to raczej kask turystyczny - do wyprostowanej pozycji. To będzie miało wpływ na wentylację kasku.
Raczej będę siedział wyprostowany, obecnie (XJ6, ale w planach coś ala V-Strom), bo uwielbiam oglądać wszystko dookoła, a pochylony to człowiek bardziej skupia się na drodze bo i szybciej jedzie

- asid
- Świeżak
Trudno coś doradzić, bo każdy szuka w kasku czegoś innego. Co motocyklista to inne wymagania. Ja np. mam Sharka s900c, który w sumie mi odpowiada do codziennej jazdy, ale mam uwagi do nadmiernej wentylacji w trasie. Wentylacji tej nie można wyłączyć (co na przykład można zrobić w Bayamo za 350zł)
i po jakimś czasie zaczyna mnie męczyć. Dlatego do turystyki chcę teraz kupić Sharka Skwal, który poza kilkoma bajerami ma mało odczuwalną wentylację i w opiniach jest opisywany jako dosyć cichy kask. Mówię tutaj o kasku do dalszej turystyki. Niemniej niektórzy wolą kask z jak największą wentylacją.
Jeżeli nie masz ograniczeń finansowych to bierz GT-Air, zbiera dobre opinie i powinieneś być zadowolony. Jeżeli szukasz tańszych alternatyw, to poza Speed-Rem przyjrzyj się HJC FG-ST. Niemniej znaczek "Shoei" daje +100 pkt na dzielni.

Jeżeli nie masz ograniczeń finansowych to bierz GT-Air, zbiera dobre opinie i powinieneś być zadowolony. Jeżeli szukasz tańszych alternatyw, to poza Speed-Rem przyjrzyj się HJC FG-ST. Niemniej znaczek "Shoei" daje +100 pkt na dzielni.

-
Zimny72 - Zimny Drań
@Zimny
To mnie zdziwiłeś z tą wentylacją w sharku
też mam s900c i porównanie z lazerem bayamo i w tym drugim wentylacja działała. W sharku niezależnie jak są ustawione przełączniku od wlotów powietrza żadna wentylacja nie istnieje co wyjątkowo mnie irytuje. Może byłaby to podstawa do reklamacji, ogólnie z mojego sharka nie jestem szczególnie zadowolony.
To mnie zdziwiłeś z tą wentylacją w sharku

-
SlowMotion - Świeżak
Speed R nie jest kaskiem projektowanym pod sportowÄ… pozycjÄ™. Pierwszy podpunkt z opisu na na stronie producenta http://www.shark-helmets.com/product.ph ... _gamme=SP2
"Wind tunnel tested to ensure optimum aerodynamics and ventilation for roadster motorcycles"
Jeżeli chodzi o wentylację, to ta szczękowa bardzo mi pasuje. Różnica między otwartą i zamkniętą jest bardzo wyraźna, a sam mechanizm bardzo łatwy w obsłudze. Nawiew jest wyraźny, ale bardzo przyjemny. Taki delikatny powiew w okolicach ust i nosa. Dla mnie ideał. Nie chciałbym ani słabszej, ani ostrego strumienia powietrza.
Gorzej z górą. Prawdę mówiąc nigdy jej jeszcze nie zamknąłem, bo zawsze zapominam przed jazdą, a przy tym mikro przełączniku jest to dla mnie nie do zrobienia po ruszeniu. Nie mniej chyba działa, bo nigdy się nie spociłem
"Wind tunnel tested to ensure optimum aerodynamics and ventilation for roadster motorcycles"
Jeżeli chodzi o wentylację, to ta szczękowa bardzo mi pasuje. Różnica między otwartą i zamkniętą jest bardzo wyraźna, a sam mechanizm bardzo łatwy w obsłudze. Nawiew jest wyraźny, ale bardzo przyjemny. Taki delikatny powiew w okolicach ust i nosa. Dla mnie ideał. Nie chciałbym ani słabszej, ani ostrego strumienia powietrza.
Gorzej z górą. Prawdę mówiąc nigdy jej jeszcze nie zamknąłem, bo zawsze zapominam przed jazdą, a przy tym mikro przełączniku jest to dla mnie nie do zrobienia po ruszeniu. Nie mniej chyba działa, bo nigdy się nie spociłem

- Vasago
- Świeżak
SlowMotion napisał(a):@Zimny
To mnie zdziwiłeś z tą wentylacją w sharkuteż mam s900c i porównanie z lazerem bayamo i w tym drugim wentylacja działała. W sharku niezależnie jak są ustawione przełączniku od wlotów powietrza żadna wentylacja nie istnieje co wyjątkowo mnie irytuje. Może byłaby to podstawa do reklamacji, ogólnie z mojego sharka nie jestem szczególnie zadowolony.
Widocznie u mnie wentylacja jest zablokowana na pozycji "otwarta", a u ciebie SlowMotion na pozycji "zamknięta". Nie wiem co lepsze?

W Speed-R i Skwalu jest taki suwak z dużym skokiem, który pozwala na wyraziste otwarcie / zamknięcie wentylacji.
-
Zimny72 - Zimny Drań
Może to brzmieć dziwnie, ale szczerze mówiąc ja uważam bayamo za bardziej przemyślany i lepszy kask od sharka
Opisałem ten problem i parę innych w mailu do sklepu gdzie go kupowałem, mówią że nie powinno być problemu z reklamacją więc oddaję go po weekendzie. Szczerze to liczę że odzyskam kasę i będę mógł kupić coś innego ;p Tylko wtedy zostałbym z ciemną szybką do niego która mało nie kosztowała ;p

-
SlowMotion - Świeżak
Szukam kasku za względnie małe pieniądze. Komfort, wygląd i wyposażenie są dla mnie mało ważne. Ważne by bezpieczeństwem nie odbiegał zbyt dużo od innych w swej klasie. Co myślicie o Shark Skwal? 700 pln to cena jaką mogę zapłacić. Obecnie mam HJC CL-14.
CBR 600 f4
- taksobie
- Świeżak
Najlepsze kaski !
Czy może mi ktoś napisać jakie są najlepsze kaski !! Cena nie gra roli. Ale lepiej nie przesadzać.
LS2 i HJC są dość dobre jakieś inne jeszcze ?
LS2 i HJC są dość dobre jakieś inne jeszcze ?
-
DarekMoto - Świeżak
LS2 to dobre kaski? Nie żartuj
Mozna zainteresowac się całą ofertą Shoei, Arai
AGV ma dość dobre modele od K5 w górę, ale ceny są wysokie
HJC ma dobry najwyższy model rpha 10, ewentualnie z niższej półki FG-17 już nie jest plastikiem
Shark ma dobry model Race-r pro (większość modeli sharka to plastik)
Ewentualnie można szukać czegoś bardziej egzotycznego jak na nasz rynek, np jakiegoś X-lite, Bell
Piszę wszystko z myślą o kaskach integralnych, pozostałe mnie nie interesują więc się nie orientowałem.

Mozna zainteresowac się całą ofertą Shoei, Arai
AGV ma dość dobre modele od K5 w górę, ale ceny są wysokie
HJC ma dobry najwyższy model rpha 10, ewentualnie z niższej półki FG-17 już nie jest plastikiem
Shark ma dobry model Race-r pro (większość modeli sharka to plastik)
Ewentualnie można szukać czegoś bardziej egzotycznego jak na nasz rynek, np jakiegoś X-lite, Bell
Piszę wszystko z myślą o kaskach integralnych, pozostałe mnie nie interesują więc się nie orientowałem.
-
SlowMotion - Świeżak
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości