umowa
• Strona 1 z 1
umowa
Witam
Kupiłem motor 02,02,2007 za 200zł koles od ktorego kupilem wszystko zalatwil w urzedach natomiast ja nigdzie nie byłem, czy teraz moge isc i normalnie zarejestrować?
Kupiłem motor 02,02,2007 za 200zł koles od ktorego kupilem wszystko zalatwil w urzedach natomiast ja nigdzie nie byłem, czy teraz moge isc i normalnie zarejestrować?
Życie jest po to by śmigać na moto!
Honda CM 400
HONDA VFR 750F (aktualnie)
RC24 & RC36
Honda CM 400
RC24 & RC36
-
inzynier - Świeżak
-
R1 - Bywalec
on mi nie potrzebny tylko czy jest jakiś termin po którym moge miec problem z rejestracja czy moge np za 5lat isc z ta umowa i rejestrnac? bo mój urząd jeszcze nie wie że ja mam ten motocykl (chyba że tamten coś wysłał) a że dawno kupiłem to czy nie bedzie teraz problemów?
Honda CM 400
RC24 & RC36
Honda CM 400
RC24 & RC36
-
inzynier - Świeżak
Masz 30 dni na załatwienie wszystkiego. Musisz powiadomić o kupnie i wystąpić o nowy dowód rejestracyjny (i ew. tablice). Musisz też przepisać na siebie ubezpieczenie. Takie wiadomości były nawet w testach na prawko. Nie wiem po co gościowi dawałeś kasę
. Sprawy w urzędzie załatwiasz sam lub przez pełnomocnika.

- Haemophilus
- Świeżak
musiałem mu dac kase
jak sie coś kupuje to sie płaci, tylko to jest stara mz-ta i poprostu jakos mi nie zalezalo zeby szybko to załatwić i że tak powiem teraz sobie przypomniałem
czyli będą problemy z tym??
ew. moge przepisać umowe?

ew. moge przepisać umowe?
Honda CM 400
RC24 & RC36
Honda CM 400
RC24 & RC36
-
inzynier - Świeżak
Płaci się właścicielowi, ale za pojazd a nie za załatwienie sprawy w urzędzie. Czas liczy się od daty spisania umowy. Nie wiem czy spisanie nowej umowy coś da jeśli gościu powiadomił o zbyciu pojazdu (a miał taki obowiązek).
- Haemophilus
- Świeżak
helo MZ-a
nigdzie nie musisz iść , musisz jedynie pilnować daty ważności przeglądu technicznego oraz ubezpieczenia. Jest obowiązek przerejestrowania pojazdu w ciągu 30 dni ale jeśli przekroczysz ten termin nawet o kilka lat to ci nic i nikt nie zrobi.Nie ma żadnej za to kary. Pyta się pani w Wydziale Komunikacji dlaczego pan nie przerejestrował i mówisz np. że byłeś za granicą itd. A co do tego że sprzedający ma obowiązek wyrejestrowania pojazdu to też nieprawda, może to zrobić!!!A napewno nie wysyła do twojego wydziału komunikacji itd. Nie są jeszcze na tyle mądrzy!
siemka
fajne zabawy z MZ-tÄ…
siemka
fajne zabawy z MZ-tÄ…
- ARMED
- Świeżak
Jest jeszcze PCC który trzeba zapłacić w US. Czyli podatek od umowy. Zazwyczaj US dowiaduje się o fakcie zawarcia umowy z wydzału komunikacji, który ma obowiązek US o tym poinformować. Jeśli typ zgłosił w WK, że sprzedał moto to zapewne US już o tym wie i czeka na należny mu podatek. A jak wiadomo jak US czeka to się w końcu doczeka i to im później tym więcej.
SUPERMOTO.PL
-
kildow - Świeżak
tego nie wiem, ale wiem, że to nie kwota na umowie decyduje jaka jest wartość przedmiotu umowy, a urzędnik
poszukałem... ale nie znalazłem nigdzie potwierdzenia tego minimum 1000pln... i jakoś nie chce mi się w to wierzyć.
http://www.money.pl/podatki/informator/pcc
poszukałem... ale nie znalazłem nigdzie potwierdzenia tego minimum 1000pln... i jakoś nie chce mi się w to wierzyć.
http://www.money.pl/podatki/informator/pcc
SUPERMOTO.PL
-
kildow - Świeżak
- zieluch
- Świeżak
no tak to podsumujmy, przepisywać umowe czy nie? kolega był i pani z urzędu go zje.... dlaczego tak pozno a byl w dzień przed końcem tych 30 dni
lub iśc i zapytać w urzędzie czy są te 30 dni
jeśli tak to wtedy przepisze. Czy zaryzykować i iść z tą umową?? 

Honda CM 400
RC24 & RC36
Honda CM 400
RC24 & RC36
-
inzynier - Świeżak
inzynier napisał(a):a jeśli bym nigdy nie poszedł z tymi papierami to coś może sie stać ??
Zwłoka w zapłacie podatku skutkuje jedynie odsetkami czy kosztami egzekucji, natomiast zwłoka w złożeniu deklaracji skutkuje karą grzywny za wykroczenie skarbowe, z reguły może to być kilkaset złotych, nie mniej niż 84,90 zł.
...i jeszcze jedno:
Na złożenie deklaracji masz 14 dni od zawarcia umowy.
...i jeszcze drugie:
Faktycznie obowiązek złożenia deklaracji PCC-3 jest tylko w przypadku gdy przedmiot umowy ma wartość większą niż 1000pln. Oczywiście nie ma znaczenia kwota na umowie, a "cennik" US.
SUPERMOTO.PL
-
kildow - Świeżak
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości