Zobacz wątek - Yamaha Xt 600? co możecie mi o niej powiedzieć?
NAS Analytics TAG

Yamaha Xt 600? co możecie mi o niej powiedzieć?

Enduro, Cross
_________

Yamaha Xt 600? co możecie mi o niej powiedzieć?

Postprzez danielitooh » 15/10/2007, 18:31

Mam na oku Yamah'e Xt 600 z 1990 roku? W temacie motoryzacji jak i mechaniki jestem zupełnie zielony. Co prawda jezdzilem troche na hondzie 125 i kawasaki 600 nie poweim wam jaki model bo nie pamietam, ale doświadczenia za dużego nie mam ( w sumie na enduro jeżdzilem jakies 100-150h) teraz rozglądam sie za motorem dla mnie i znalazlem w mojej okolicy wlaśnie Yamahe xt600 z 1990 za 4k ?
Moje pytania :
1) przedewszystkim jak jest z niezawodnością tego sprzętu?
2) czy sa jakies rzeczy na ktore konkretnie powinienem zwrócić uwagę przy oglądaniu tego motoru ? ( czytalem caly artykul o kupowaniu uzywanego sprzetu i chodzi mi tu o "wady charaklterystyczne dla tego modelu"?
3) jak jest z dostępem do części?
4) czy powinienem wiedzieć coś jeszcze ;>
5) czy warto go kupić za 4k z przebiegiem 45 000 km ?
Z góry dziękuje za konkretne odpowiedzi
danielitooh
Świeżak

Postprzez marekjasiok » 18/10/2007, 09:24

1) przedewszystkim jak jest z niezawodnością tego sprzętu?
2) czy sa jakies rzeczy na ktore konkretnie powinienem zwrócić uwagę przy oglądaniu tego motoru ? ( czytalem caly artykul o kupowaniu uzywanego sprzetu i chodzi mi tu o "wady charaklterystyczne dla tego modelu"?
3) jak jest z dostępem do części?
4) czy powinienem wiedzieć coś jeszcze ;>
5) czy warto go kupić za 4k z przebiegiem 45 000 km ?
Z góry dziękuje za konkretne odpowiedzi

Ad.1
Ten sprzed należy do jednych z najbardziej niezawodnych ale pod warunkiem ze sie o niego oczywiście dba. Tj. wymiany filtrów,odpowiednie oleje itp.
Ad.2
hmm z pozoru proste pytanie ale jednak nie :) Ja bym sprawdził przedewszystkim przednie lagi bo przy tym przebiegu co napisałeś mają prawo mieć dość sprawdz czy nieciekną.Potem przejdz do kroćców gaźnikowych to te gumowe krtótkie dwie rurki co łączą gaźnik z cilindrem one muszą byc w dobrym stanie jak są popękane wymiana jest obowiązkowa! co dalej?? hmm poradziłbym ci podczas gdy silnik chodzi odkręcic jedną z pokrywek do regulacji zaworów takie okrągłe male na klucz dwadziescia iles nie sposób niezauwazyc:) jak juz ja odkrecisz i to bedzie buchac powietrze chodzi o to zeby buchało powietrze z pryskającym olejem a nie dym. bo jak dym to znaczy ze uszczelniacze na zaworach poszly i sa do wymiany.. mozesz oczywiscie z tym jezdzic ale bedzie ci palil tyle oleju co paliwa :).z silnika to w sumie tylko tyle sprawdzisz chyba ze masz przyrzad do mierzenia cisniania sprezania to bym radzil sprawdzic:) bedziesz wiedzial jak sie ma tlok:) 12atmosfer jest dobrze ponizej juz gorzej znaczy ze tlok wola o pomoc. Co do silnika to chyba tyle idzie sprawdzic na dzien dobry, a zawieszenie hmmm :D kolejna fajna przekąska sprawdz tylny wachacz czy nie ma luzu (nogą) mocno sprobuj popchac w ktorys bok tam nie powinno byc luzu a i jak zrobisz jazde probną powinno wyjsc co jest jeszcze nie tak.
Ad.3 Z dostępem do cześci nie ma zadnego problemu. Allegro wita :)
Ad.4 Jeśli ci sie uda kupic dobry sprzed i bedziesz o niego dbal to ci posłuży wiele wiele lat:)}
Ad.5W sumie te motory chodza w takich cenach ale przebieg 45tys. ojj to juz jest naprawde dobry przebieg ale i takie niekiedy sa w dobrym stanie:) np. moj :)
Pozdrawiam i zycze powodzenia!
marekjasiok
Świeżak

Postprzez danielitooh » 26/10/2007, 08:20

dzieki wielkie, wlasnie czegos takiego oczekiwalem - konkretne i pomocne. Teraz tylko musze sie zdecydowac czy wybrac yamahe czy honde xr 600 :)
pozdrawiam i jeszce raz wielkie dzieki
danielitooh
Świeżak

Postprzez mateo Fazer 600 » 26/10/2007, 17:14

wiadomo HONDE XL600!!! HONDA jest THE BEST
mateo Fazer 600
Świeżak

Postprzez Tokash » 26/10/2007, 18:04

Tak z ciekawości pytam. Ile pali taka yamaha ??
"Komu mam wierzyć? co nazwać zaufaniem?
Czym jest - honor, szacunek, duma, prawda ponad prawem?"
O.S.T.R. - Mówiłaś mi...
Tokash
Świeżak

Postprzez marekjasiok » 26/10/2007, 21:32

6-7 litrow zalezy od jazdy jak rekreacyjnie jezdzisz to dlugo pojezdzisz:) a jak chcesz troche motor pogonic to wiadomo z czym trzeba sie liczyc:)
marekjasiok
Świeżak

Postprzez danielitooh » 27/10/2007, 13:23

Co prawda pytanie nie wiaże się z tematem, ale poki wątek istnieje to nie ma co robić nowego. Jak sprawdzić pojemność silnika? W garazu stoi u mnie xl'ka i nie moge nigdzie znaleźć wybitej na silniku pojemości (jest to wersja z duzym bakiem i moze przez to). A pytam sie ponieważ mam na oku xr i nieco lewego sprzedawce, wiec musze sprawdzić totalnie wszystko...

ps. pozyczylem juz przyrząd do pomiaru ciśnienia spreżania, tylko nie wiem czy te 12 atmosfer to jakis standard czy wartość specyficznadla yamahy?? a i jeszce jedno ciśnienie mam sprawdzać na zimnym czy rozgrzenym silniku??
danielitooh
Świeżak

Postprzez qba269 » 19/3/2008, 22:54

Primo, mam XT z niemiec sprowadzona w zeszłym roku. Strasznie mi się udało, bo stan jest iście kolekcjonerski. Jest to konstrukcja uważana za jedną z najmniej awaryjnych - motocykl ten stał się legendą. Chciałbym się jeszcze nie zgodzić co do podanego spalania, wcale to nie jest 6-7L. tzn może być, ale nie na w pełni sprawnym motocyklu. Moją dałem do regulacji zaworów, wymiany krućców, regulacji gaźników i spalanie jest następujące: trasa 80km/h 4,3L/100, miasto (kraków więc ruch ogromny) 5L/100 (jeżdząc raczej nie ekonomicznie, choć nie żyłując motocykla i bez wariactw). Teren... hm dobre pytanie, rzadko jeżdzę ale na oko to z 6L.
qba269
Świeżak

Postprzez Landryss25 » 20/3/2008, 13:08

Człowieku weź nie odświeżaj postów bez potrzeby jeśli nie masz żadnego pytania. Popatrz na daty.
,,De gustibus non est disputandum"(łac.)-O gustach się nie dyskutuje.
Landryss25
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Offroad

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

na górê