polskie blachy w irlandii
• Strona 1 z 2 • 1, 2
polskie blachy w irlandii
witam wszystkich i mam takie oto pytanko jak tylko zrobi sie ciepl mam zamiar przyprowadzic z polski cbrke 600 rr i jak to jest z tymi polskimi blachami czy wciaz ktos jezdzi nanich?ostatnio slyszalem ze gardo mocno to sprawdza zmienily sie podobno przepisy i moto trzeba przerejestrowac w ciagu 24 h choc wydaje mi sie to malo prawdopodobne jednak rzeczywiscie w ostatnim czasie nie widzialem zadnej polskiej rejestracji...??
-
michalf84 - Świeżak
siemanko
nie wydaje mi sie zeby byla mozliwa zmiana blach,bo i po co to komu.nie o to chodzi.sprawa tyczy sie road taxu i motu.lecz i to da sie obejsc.jestes turysta ktory odwiedza wyspe i juz.mozesz tak smigac legalie do 6 miesiecy.po tym okresie teoretycznie moga sie do ciebie doczepic ale w praktyce wyglada to nieco inacze.
pozdrawiam
nie wydaje mi sie zeby byla mozliwa zmiana blach,bo i po co to komu.nie o to chodzi.sprawa tyczy sie road taxu i motu.lecz i to da sie obejsc.jestes turysta ktory odwiedza wyspe i juz.mozesz tak smigac legalie do 6 miesiecy.po tym okresie teoretycznie moga sie do ciebie doczepic ale w praktyce wyglada to nieco inacze.
pozdrawiam
- Bolek
- Świeżak
tak tak to wiem problemem jest naomiast to ze masz numerek w taxie jesli pracujesz i latwo to sprawdzic dlatego jestem troszke zaniepokojony po ostatnich pogloskach jakie uslyszalem a utwierdzily mnie w obawie znikajace polskie motorki ostatnio nie widzialem ani jednego, nie chcialbym sporowadzic nowego motoru i miec problemow z olbrzymimi kosztami ubezpieczenia. ale wielkie dzieki za pocieszenie hehe jak tak t o nie ma co sie przejmowac kupie ponzniej bede sie martwil pozdrawiam serdecznie
-
michalf84 - Świeżak
tak jak koledzy pisza jezeli jestes turysta mozesz smigac tak jakby na wycieczce czyli 6 miesiecy, natomiast jezeli pracujesz lub jezeli masz PPS a nie pracujesz to juz nie jestes turysta.
Obok mojego domu jest copshop i znam paru guardianow załozyli im nowe systemy co prawda nie we wszystkich radiowozach, teraz moga sprawdzic ile placisz podatku kiedys sprawdzali tylko karalnosc i czy nie jestes poszukiwany a teraz wiedza juz wszystko.
Takze lepiej jest zarejestrowac pojazd w irlandii jezeli duzo jezdzisz.
Obok mojego domu jest copshop i znam paru guardianow załozyli im nowe systemy co prawda nie we wszystkich radiowozach, teraz moga sprawdzic ile placisz podatku kiedys sprawdzali tylko karalnosc i czy nie jestes poszukiwany a teraz wiedza juz wszystko.
Takze lepiej jest zarejestrowac pojazd w irlandii jezeli duzo jezdzisz.
- Kasius
- Świeżak
oj jesli sie pytam o sprowadzenie to wiadomo ze mieszkami pracuje:) i niestety jezdze codziennie do pracy z navan road przez centrum do klonskeagh wiec niestety szansa trafienie na policje jest duza, normalnie jak krew w piach marzenie o fajnym moto pryslo:( z racji mlodego wieku (23) i brakudoswiadczenia na to moto ubezpiecznei to kolos neich to szlag...!
zastanawia mnie natomiast kolejna sprawa codziennie widz emnostwo dzieciakow jezdzacych na sportach przeciez to nie mozliwe zeby placiili az takie pieniadze za ubezpieczenie, gdzies na forum nawet wyczytalem ze od ludzi spoza irlandii za ubezpiecznei moto jest wieksza cena ciekawe jak to jest...
zastanawia mnie natomiast kolejna sprawa codziennie widz emnostwo dzieciakow jezdzacych na sportach przeciez to nie mozliwe zeby placiili az takie pieniadze za ubezpieczenie, gdzies na forum nawet wyczytalem ze od ludzi spoza irlandii za ubezpiecznei moto jest wieksza cena ciekawe jak to jest...
-
michalf84 - Świeżak
A no tak to jest ze w Irlandi prawo ubezpieczeniowe jest inne, mozesz np negocjowac swoja ztawke ubezpieczenia z ubezpieczycielem np mowiac mu ze masz juz dlugo prawko na samochod, u mnie to poskutkowalo, obecnie plpace ubezpieczenie za kle500, wiek 31 lat, 2 lata prawko na moto + 12 lat prawko na samochod, moja roczna skladka to 870 Euro. na poczatek mi chceli dac 1170, a co do tych gowniarzy na szlifierkach, hmmmm powiedz mi ile zarabiasz?(pyt retoryczne) przecitna irlandzka rodZina zarabia okolo 5000 na miesiac, takze 1500 - 2000 rocznie rozkladaja to na raty i jakas daja radeIrlandzka mlodziez jest rozpieszczana przez rodzicow, kupuja im auta wynajmuja mieszkania oplacaja ubezpieczenia na moto itp itp.
Tkaze na Irlandasow sie nie patrz, kupuj moto jezeli jest twoja pasja wg mnie stac cie na wszystko, poprostu mniej odlozysz kasiory na powrot do polski.
Tkaze na Irlandasow sie nie patrz, kupuj moto jezeli jest twoja pasja wg mnie stac cie na wszystko, poprostu mniej odlozysz kasiory na powrot do polski.
- Kasius
- Świeżak
a jak lebu jezdza na scigaczach to jakie to sa?
bo u mnie pelno tych 'scigaczow' 125cc smiga...
bo u mnie pelno tych 'scigaczow' 125cc smiga...
GSF 600N | | http://uk.youtube.com/watch?v=-lPBgtRLmIE
-
johnmichael - VIP Åšcigacz.pl
dzieki za info ale naprwde nie jestem az tak zielonhy w tych sprawach sam jezdze skuterkiem i czekam tylko do konca zimy zeby kupic upragnione moto problemem natomiast jest moj mlody wiek 23 lata - za skuter place 800 euro co jest sporo kwota gdzie normalnie plcci sie 300 euro max po czesci jest to moj blad pieniadze latwo przychodzai latwo sie je wydaje lekka reka wiec naprawde nic nie targowalem co mi powiedzieli to zaplacilem ...ale nmie ma co plakac..
nastepny problem to moto jakie chce kupic a jest nia nowa cbrka rr i niestety przy supermoto i do tego nowym, braku doswiadczenia i wieku ponizej 25 suma ubezpieczenia jakie bede musial zaplacic moze byc wrecz astronomiczna dlatego kombinuje jak by tu na polskich blachach jezdzic, 2 tys do 3 moge zniesc ale powyzej tej kwoty po prostu posiadanie moto mija sie z celem bo po prostu nie ma sensu pracowac namoto, za ubezpieczenie rowniez placisz dosc duzo moj kolega wiek 32 lata jezdzi na fazerkui placi 1200 euro ale to jak powiedzialem powyzej 30 lat sa naprawde spore znizki.. wiec troszke utknalem w martwym punkcie prawdopodobnie wybiore po prostu kawe er 6f i spokojnie poczekam az nadejdzie na mnie czas zeby kupic porzadne moto.
aha johnmichel sporo jezdzi cbrek rr jak dzieciak to najprawdopodobniej ma to moto lub r6 moto 4 razy wieksze od nich a nozkami do ziemi nie siegaja dlatego tak mnie interesowalo tu ubezpieczeni tak jak mowilem podobno irlandczycy maja taniej...
nastepny problem to moto jakie chce kupic a jest nia nowa cbrka rr i niestety przy supermoto i do tego nowym, braku doswiadczenia i wieku ponizej 25 suma ubezpieczenia jakie bede musial zaplacic moze byc wrecz astronomiczna dlatego kombinuje jak by tu na polskich blachach jezdzic, 2 tys do 3 moge zniesc ale powyzej tej kwoty po prostu posiadanie moto mija sie z celem bo po prostu nie ma sensu pracowac namoto, za ubezpieczenie rowniez placisz dosc duzo moj kolega wiek 32 lata jezdzi na fazerkui placi 1200 euro ale to jak powiedzialem powyzej 30 lat sa naprawde spore znizki.. wiec troszke utknalem w martwym punkcie prawdopodobnie wybiore po prostu kawe er 6f i spokojnie poczekam az nadejdzie na mnie czas zeby kupic porzadne moto.
aha johnmichel sporo jezdzi cbrek rr jak dzieciak to najprawdopodobniej ma to moto lub r6 moto 4 razy wieksze od nich a nozkami do ziemi nie siegaja dlatego tak mnie interesowalo tu ubezpieczeni tak jak mowilem podobno irlandczycy maja taniej...
Ostatnio edytowano 10/10/2007, 21:36 przez michalf84, łącznie edytowano 1 raz
-
michalf84 - Świeżak
no to macie tam kosmicznie astronomiczne ceny i tak.
ja mam prawko dzis rowno 50 dni.mam 23 lata, bandziora600 2000rok i zaplacilem 360 funtow
pozdrawiam
ja mam prawko dzis rowno 50 dni.mam 23 lata, bandziora600 2000rok i zaplacilem 360 funtow
pozdrawiam
-
Wogole ostatnio w Irlandi sie zrobilo kurewsko drogo, samochody tak trzymaja ceny ze niech mnie ktos trzyma, wszystko przez VRT, trzeba przyznac ze ubezpieczenie moto w UK jest rzeczywiscie duz tansze, ale co zrobic no pewnych rzeczy poprostu nie przeskoczych,
co do tanszych ubezpieczen dla irlandczykow to dzisiaj porozmawialem z pania od ubezpieczen, tutaj pojawia sie kilka innych rzeczy
1. kierownica z drugiej strony
2. nieznana historia ubezpieczeniowa z poprzednich lat - mam na mysli ubezpieczenia w polsce
3. no i zazwyczaj Irlandczycy maja ubezpieconych duzo wiecej rzeczy niz tylko auto, np maja dodatkow wykupione ubezpieczenie zdrowotne + inne pojazdy itp.
To wszytko ma wplyw na koszt ubezpieczenia poszczegolnych pojazdow .
co do tanszych ubezpieczen dla irlandczykow to dzisiaj porozmawialem z pania od ubezpieczen, tutaj pojawia sie kilka innych rzeczy
1. kierownica z drugiej strony
2. nieznana historia ubezpieczeniowa z poprzednich lat - mam na mysli ubezpieczenia w polsce
3. no i zazwyczaj Irlandczycy maja ubezpieconych duzo wiecej rzeczy niz tylko auto, np maja dodatkow wykupione ubezpieczenie zdrowotne + inne pojazdy itp.
To wszytko ma wplyw na koszt ubezpieczenia poszczegolnych pojazdow .
- Kasius
- Świeżak
dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne to i ja mam wiec bede sie kklocil o lepsza stawke ale powaznie zastanowilem sie i wezme nowego fazerka i napewno bedzi ebardziej uzyteczny niz sport nie dosc ze garnitur mozna eleganco schowac w pudelko to i wygodniejszy a szczerzemowiac to jakos nie widze sie przeciskajacego 2 razy dziennie na scigaczu przez korki w centrum, podstawowa sprawa tym razem pryz ubezpiezneiu moto bede negocjowal stawke do tego whcodzi mi niedlugo znizna z racjibezwypadkowosci i zapisze sie na kursy doszkalajace to napewno sporo obnizy koszzt ubezpieczenia a tym razempozdrawiam i do zobaczenia na drodze, a co do samochdou z polski dokumenty potwierdzajace bezwypadkowa jazde sie licza trzeba je tylko przetlumaczyc, nie chce sie wdawac w szcegoly bo ich nie znam bo auto mnie zupelnie nie iteresuje w dublinie nie ma ono najmniejszego sensu
-
michalf84 - Świeżak
no to nic prostrzego ja przeprowadzic sie na wielka wyspe.tu taniej. czy w tej irlandii tak duzo wiecej sie zarabia, ze tam jestescie?
pozdrawiam
pozdrawiam
-
zerknij na www.husaRRia.com
Sprawy wygladaj roznie, znam przypadki kiedy zabrano moto za polskie blachy, jednemu ze znajomych zabrali za angielskie.
Jesli to tylko mozliwe, lepiej miec IRL blachy, jesli nie, trzeba kombinowac.
No i pomysl o moto ograniczona moca, np: Fazer jest chyba grupa 10, czyli drogo z ograniczeniem mocy grupa 5, czyli tanio
.
Jest mozliwe kupic nawet horneta 900 z ogranicznikiem mocy no i placisz jak za 250.
Sprawy wygladaj roznie, znam przypadki kiedy zabrano moto za polskie blachy, jednemu ze znajomych zabrali za angielskie.
Jesli to tylko mozliwe, lepiej miec IRL blachy, jesli nie, trzeba kombinowac.
No i pomysl o moto ograniczona moca, np: Fazer jest chyba grupa 10, czyli drogo z ograniczeniem mocy grupa 5, czyli tanio

Jest mozliwe kupic nawet horneta 900 z ogranicznikiem mocy no i placisz jak za 250.
- kondzior1410
- Świeżak
dzieki kondzior za linka ale niestety juz przegladalem to forum i tak jak wszedzie opinie sa podobne ktos cos slyszal zero konkretow myslalem ze w tym poscie dowiem sie jakis konkretow skoro stworzony jest dla emigrantow no coz podjalmem juz decyzje fazerek to i tak madrzejszy wybor z racji mozliwosci zbrania bagazu a szczerze mowiac nie chce pozniej uciekac za kazdym razem jak zobacze garde zeby tylko mnie nie zatryzmali a w ostatnim czasei widzialemgarde zatrzymujaca ludiz na motorach stojacych na swiatlach .pozdrawiam serdecznie
-
michalf84 - Świeżak
michal przeciez ja nie wiedzialem ze tam szkole robisz.prace zawsze mozna zmienic...
ja zmienialem tak dlugo az trafilem na dobra.
pozdrawiam
ja zmienialem tak dlugo az trafilem na dobra.
pozdrawiam
-
przeciez nie mialem pretensji:) na tym to polega tak sie dlugo szuka az sie znajzzie co sfajnego a co do brytanii to nie jestem przekonany mysle natomiast o australii ale na razie to musze acce skonczyc pozdrawiam
-
michalf84 - Świeżak
Dokladnie, jedno jest pewne, jesli beda chcieli zabiora ci moto i maja do tego prawo wiec lepiej zaplacic troszke wiecej i mies spokojna glowe.
Pewnie widziales ale tak na wszelki wypadek pojawila sie nowa ubezp w IRL http://www.bikequoteme.com/ maja duzo korzystniejsze ceny i mniejsze wymagania.
pozdro

Pewnie widziales ale tak na wszelki wypadek pojawila sie nowa ubezp w IRL http://www.bikequoteme.com/ maja duzo korzystniejsze ceny i mniejsze wymagania.
pozdro

- kondzior1410
- Świeżak
heeh dzieki mam nawet wizytowke
ale dziekje serdecznie za pomoc ta firma weszla do irlandii bodajze 2 miesiace temu slyszalem od mechanika ze jest tanio jednak jescze nie dzwonilem tam dokonac zgloszenia dzieki jeszce raz teraz zostalo tylko czekac cierpliwie az zima minie

-
michalf84 - Świeżak
- kondzior1410
- Świeżak
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Emigranci Ścigacz.pl
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości