Opony enduro
• Strona 1 z 1
Opony enduro
Poszukuje opony na przód.
Typowe enduro, błoto, szutry korzenie kamienie.
Co byście polecili?
Zależy mi na oponie która będzie sensownie trzymać
Typowe enduro, błoto, szutry korzenie kamienie.
Co byście polecili?
Zależy mi na oponie która będzie sensownie trzymać
2004 KTM SX 125 -> 2008 SUZUKI RM-Z 250 -> 2010 YAMAHA WR450F -> 2014 KTM SXF 350
-
dawidsx - Świeżak
Re: Opony enduro
jak dla mnie kozak na przód michelin enduro medium
na tył jest bardzo duzo opon ciekawych
enduro medium tez fajna guma choć dosyć droga
ja najbardziej chyba lubie mitasa EF-07 potęzna trakcja, ale dosc szybko sie zuzywa - za to jest tania, ale własnie góry, korzenie, kamienie - oponka jedzie jak po asfalcie i fajnie amortyzuje wszystko
na bardziej kopne klimaty i troche gorsza od ef07 jest mitas 754 - duzo ludzi zakłada tągume własnie kostka duza wiec nawet jak sie troche zuzyje to w kopnym trerenie cos jeszcze ciągnie - ale jak dla mnie za mało precyzyjna na szybszą jazde ( chociaz ef 07 tez zamiata i myszkuje )
dalej jest metzeler six days soft - tą gume chwala do latania po górach, najtwardszy kort z wyzej wymienionych, bardziej " precyzyjna" przy szybkim przelocie ale oferuje niezłą trakcje jakbym szukał sobie brałbym cos własnie z tego powyzej.
na tył jest bardzo duzo opon ciekawych
enduro medium tez fajna guma choć dosyć droga
ja najbardziej chyba lubie mitasa EF-07 potęzna trakcja, ale dosc szybko sie zuzywa - za to jest tania, ale własnie góry, korzenie, kamienie - oponka jedzie jak po asfalcie i fajnie amortyzuje wszystko
na bardziej kopne klimaty i troche gorsza od ef07 jest mitas 754 - duzo ludzi zakłada tągume własnie kostka duza wiec nawet jak sie troche zuzyje to w kopnym trerenie cos jeszcze ciągnie - ale jak dla mnie za mało precyzyjna na szybszą jazde ( chociaz ef 07 tez zamiata i myszkuje )
dalej jest metzeler six days soft - tą gume chwala do latania po górach, najtwardszy kort z wyzej wymienionych, bardziej " precyzyjna" przy szybkim przelocie ale oferuje niezłą trakcje jakbym szukał sobie brałbym cos własnie z tego powyzej.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Dzięki bardzo, a jeśli chodzi o środek koła, czy na tublissie poczuje różnice w porównaniu do dętki? Lubię latać na niskim ciśnieniu ze względu na teren jaki mam ale często urywam wentyl
2004 KTM SX 125 -> 2008 SUZUKI RM-Z 250 -> 2010 YAMAHA WR450F -> 2014 KTM SXF 350
-
dawidsx - Świeżak
na tublisie zawsze trakcja i wrażenia z jazdy sa na +. nie ma takiej dętki czy musa który by dorównaj trakcji tublisowi. powody są dwa po 1 tublis to najlżejsza opcja - moze jedynie bardzo cienka dętka jest lżejsza - ale juz zwykła endurowa średnia ma zblizoną wage, za to bardzo gruba dętka jest ciezsza od tublisa, o musach nie wspomne
2 sprawa - opony wewnątrz opony - przy musach i dętce opona jak sie " ugina" trze o dętke/musa - wieksze opory to "twardsza" opona ja jestem zdziwiony jaka jest róznica przechodząc na tej samej oponie z dętki na tublisa - mimo tego samego cisnienia opona wydaje sie bardziej miekka pod palcem. no i oczywiscie sporo dodatkowych atutów - nie urywa wentyli, ochrona wieksza niz w przypadku dętki felg. minus to wiadomo - łatwo złapać kapcia ale zwykle tez łatwo go załatać, no i trzeba czasem dbac o cisnienie w tublisie
ale ze swojego doswiadczenia powiem tak - mam kilka miesiecy nabite azotem tublisy przód tył ani grama powietrza z nikąd mi nie uchodzi, EF07 - moja ulubiona oponka, ma tez jedna wade jak sie jeździ na bardzo niskim cisnieniu powiedzmy 0.2-0.3 i przy mojej trialowej jeździe - typu wskakiwanie na murek, belki, jakies kamienie to juz 2 opony rozciąłem na bocznej sciance nie wytrzymuje - stopka jakby zostaje na feldze a scina karkas opony, teraz jeżdze na troche wyzszym cisneniu iz tym EF nic sie nie dzieje - a i tak trakcja jest mega

ale ze swojego doswiadczenia powiem tak - mam kilka miesiecy nabite azotem tublisy przód tył ani grama powietrza z nikąd mi nie uchodzi, EF07 - moja ulubiona oponka, ma tez jedna wade jak sie jeździ na bardzo niskim cisnieniu powiedzmy 0.2-0.3 i przy mojej trialowej jeździe - typu wskakiwanie na murek, belki, jakies kamienie to juz 2 opony rozciąłem na bocznej sciance nie wytrzymuje - stopka jakby zostaje na feldze a scina karkas opony, teraz jeżdze na troche wyzszym cisneniu iz tym EF nic sie nie dzieje - a i tak trakcja jest mega
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości