CieknÄ…ca pompa wody - dozwolona!
• Strona 1 z 1
CieknÄ…ca pompa wody - dozwolona!
Witam forumowiczów
Temat często wywoływany również na tym forum i można znaleźć dużo wątków.
Mam również taką przypadłość w swojej maszynie (CBF 600) polegającą na tym, że po każdej jeździe pod motorem mam 1-2 krople płynu chłodzącego, wydostającego się przez otwór przez który ma się wydostawać ciecz w przypadku uszkodzenia uszczelnienia pompy. Motor może stać i żadnych wycieków nie ma. Tempo wydostawania się płynu jest niezauważalne na zbiorniku wyrównawczym.
Odnalazłem serwisówkę do mojego modelu i o dziwo dowiedziałem się z niej, że wyciek w małych ilościach jest dopuszczalny.
Co sądzicie o takim podejściu producenta i ewentualnej dopuszczalnej ilości /szybkości ubywania płynu?
Temat często wywoływany również na tym forum i można znaleźć dużo wątków.
Mam również taką przypadłość w swojej maszynie (CBF 600) polegającą na tym, że po każdej jeździe pod motorem mam 1-2 krople płynu chłodzącego, wydostającego się przez otwór przez który ma się wydostawać ciecz w przypadku uszkodzenia uszczelnienia pompy. Motor może stać i żadnych wycieków nie ma. Tempo wydostawania się płynu jest niezauważalne na zbiorniku wyrównawczym.
Odnalazłem serwisówkę do mojego modelu i o dziwo dowiedziałem się z niej, że wyciek w małych ilościach jest dopuszczalny.
Check for signs of coolant leakage. A small amount
of "weeping" from the bleed hole is normal.
Co sądzicie o takim podejściu producenta i ewentualnej dopuszczalnej ilości /szybkości ubywania płynu?
- Tweety1980
- Świeżak
Re: CieknÄ…ca pompa wody - dozwolona!
tam jest pewnie ceramiczna pompa - wiec ona ma specydicznÄ… konstrukcje - jak cie to drazni to wymien zestaw naprawczy - jakis czas na pewno bedzie sucho. jak nie chcesz wchodzic w naprawe i wydatki to olej temat i tyle 

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Pompa może cieknąć, po to jest ten otworek i jej konstrukcja na to pozwala. Nie ma chyba idealnie szczelnych połączeń obrotowych. W samochodach są nawet takie delikatne półki żeby nie zachlapać paska a płyn może sobie tam odparować. Dzieje się tak nawet w fabrycznie nowych pompach.
- Krzywakorba
- Świeżak
jeszcze nie widziałem żeby w jakimkolwiek moim motocyklu cokolwiek wyciekało 
kanały drenażowe są po to by przy ewentualnym wycieku media sie nie łączyły - stare konstrukcje nie miały tych kanalów, i był jeden uszczelniacz - jak puscił to woda szła do oleju, w przypadku konstrukcji bez czujników cisnienia łatwo było zarżnąć silnik

kanały drenażowe są po to by przy ewentualnym wycieku media sie nie łączyły - stare konstrukcje nie miały tych kanalów, i był jeden uszczelniacz - jak puscił to woda szła do oleju, w przypadku konstrukcji bez czujników cisnienia łatwo było zarżnąć silnik
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
To co napisałem tyczy się pomp wodnych w samochodach, jeśli konstrukcja jest podobna to takie wycieki są dopuszczalne. Pewnie w innych pompach jest inaczej.
Polecam:
https://www.youtube.com/watch?v=jZiup7Dm-s4 (otwórz link)
Tam wszystko powiedziano
Polecam:
https://www.youtube.com/watch?v=jZiup7Dm-s4 (otwórz link)
Tam wszystko powiedziano
- Krzywakorba
- Świeżak
są chyba tylko 2 typy uszczelnienia - albo proste uszczelniacze i wałek
albo uszczelniacz mechaniczny czyli ceramiczny pierscien na spręzynie i gumowe uszczelnienie
z uszczelniacza nie moze nic cieknać, z ceramiki - tam juz rzeczywiscie płyn sie dostaje na cała powierzchnie, ale nie powinno nic wyciekac na zewnątrz, moze dochodzic do jakiegos parowania płynu, ale jakbym u kogos zobaczył że wisi kropelka z pompy wody - to taka jest juz do serwisu
albo uszczelniacz mechaniczny czyli ceramiczny pierscien na spręzynie i gumowe uszczelnienie
z uszczelniacza nie moze nic cieknać, z ceramiki - tam juz rzeczywiscie płyn sie dostaje na cała powierzchnie, ale nie powinno nic wyciekac na zewnątrz, moze dochodzic do jakiegos parowania płynu, ale jakbym u kogos zobaczył że wisi kropelka z pompy wody - to taka jest juz do serwisu
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości