Problem z sprzęgłem yamaha YZ 250 pomocy!
• Strona 1 z 1
Problem z sprzęgłem yamaha YZ 250 pomocy!
to tak: sprzęgło normalnie działało do czasu jak się zepsuł gaźnik moto stało 6 msc w garażu bo musiałem sprowadzać gaźnik bo nigdzie nie mogłem znaleść kupiłem nowy gaźnik założyłem i niechcący wbił mi się bieg kolega chciał ruszyć kołem bo moto było na stojaku i coś pod korciło mnie aby zrobić mu kawał że niby na biegu i się kręci wcisnąłem sprzęgło a to nic blokuje koło więc myśle że 1 ciężki biek to wrzucam 2,3,4,5 a na 5 dalej na sprzęgle blokuje , wbiłem 0 odpalam silnik wbijam 1 a koło odrazu na obroty wyłączam silnik i blok
olej był przed 6msc normalnie chodziło po czym wylewam olej ze sprzęgła zamiast 750ml poszło tylko 400ml i pachnie mieszanką a z butelki normalnie czuć olej a nie benzynę , podłoga sucha więc nie mógł się wylać podczas tych 6msc byłem tam bardzo często i ani kropelki na podłodze było aha jeszcze jedno co do gaźnika dałem nowy zaczęło się przelewać wymieniłęm cały ten plastik z zaworkiem i już jest dobrze ale moto strzela z tłumika pluje jak podkładam ręke czarna i mokra od oleju co jest do roboty zapłon czy co? proszę o szybką odp i pomoc
olej był przed 6msc normalnie chodziło po czym wylewam olej ze sprzęgła zamiast 750ml poszło tylko 400ml i pachnie mieszanką a z butelki normalnie czuć olej a nie benzynę , podłoga sucha więc nie mógł się wylać podczas tych 6msc byłem tam bardzo często i ani kropelki na podłodze było aha jeszcze jedno co do gaźnika dałem nowy zaczęło się przelewać wymieniłęm cały ten plastik z zaworkiem i już jest dobrze ale moto strzela z tłumika pluje jak podkładam ręke czarna i mokra od oleju co jest do roboty zapłon czy co? proszę o szybką odp i pomoc
- emek37
- Świeżak
Re: Problem z sprzęgłem yamaha YZ 250 pomocy!
jednak radze poszukac mechanika
wymieniac czesci na pałe można ale pewnie niepotrzebnie kupowales nowe elementy
na wstepie jeszcze - przenosze do odpowiedniego działu - działu offroad
co do sprzęgła - normalna sprawa, od długiego czasu sie skleja, jeszcze dochodze do siebie po połamanym palncu własnie przez sklejone sprzegło - wbijam bieg a moto mi wyrwało
rozwiązanie to demontaż pokrywy sprzęgła, docisku, wyjęcie tarcz i przekładeek, porozklejanie ich ( beda posklejane do siebie ) tarcze wrzuć na noc do oleju ( to że był olej w silniku to niewiele zmienia bo sprzegło nie jest całe zanurzone w oleju. przy okazji mozna zrobic kontrole sprzegła - w jakim stanie kosz, czy przekładki nie krzywe, długosc spręzyn itp itd.
co do gaźnika - gaxnik jest do kompleksowej regulacji od tego trzeba zacząć.
i swoja drogÄ… fajne moto dla amatora

wymieniac czesci na pałe można ale pewnie niepotrzebnie kupowales nowe elementy
na wstepie jeszcze - przenosze do odpowiedniego działu - działu offroad
co do sprzęgła - normalna sprawa, od długiego czasu sie skleja, jeszcze dochodze do siebie po połamanym palncu własnie przez sklejone sprzegło - wbijam bieg a moto mi wyrwało

co do gaźnika - gaxnik jest do kompleksowej regulacji od tego trzeba zacząć.
i swoja drogÄ… fajne moto dla amatora

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Re: henio12323
wczoraj odkręciłem wyjąłem tarcze i przekładki wyczyściłem jutro kupie olej i tak przekładki są proste tarcze też ale 3 tarcze mam inne a 4 inne (te 3 tak jakby miały np jak jest przypalenizna na starej patelni jakby sie olej przypalił i tak jakby były przekładki po opalane na ząbkach i są małe rowki na koszu czy to bd przeszkadzać ? ponieważ nie chce już dokładać w moto chce sprzedać i kupić 4t 2 o wiele lepszym roczniku a nie ładować i ładować i znowu coś sie zepsuje gdyby tu sie dało dać zdj to bym dał ale dam linki do tych zdj
https://plus.google.com/117478997161331 ... VWgt?hl=pl
https://plus.google.com/117478997161331 ... VWgt?hl=pl
- emek37
- Świeżak
Re: Problem z sprzęgłem yamaha YZ 250 pomocy!
to przebarwienie to norma - częśc przekładki pracuje z tarcza i sie wyciera, druga częśc nie ma kontaktu, i na niej widac osady z oleju, wpływ temperatury itp itd
przekładki jak sie swiecą albo mają jakis nalot mozesz zmatowaic papierem np wodnym 400-600 lekko przeleciec.
rowki na koszu mogą powodować też to - czyli wbiajsz bieg na sprzegle a moto jedzie - sprzegło sie nie "rozchodzi" bo powpada w swoje rowki.
przekładki jak sie swiecą albo mają jakis nalot mozesz zmatowaic papierem np wodnym 400-600 lekko przeleciec.
rowki na koszu mogą powodować też to - czyli wbiajsz bieg na sprzegle a moto jedzie - sprzegło sie nie "rozchodzi" bo powpada w swoje rowki.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość