WD-40 do stacyjki?
• Strona 1 z 1
WD-40 do stacyjki?
Witam ponownie.
Mam kolejne pytanie. Czy można wpuścić do stacyjki (gniazdo kluczyka) nieco WD-40 i/lub środka smarującego? Zacina mi się blokada kierownicy (ostatnio pół godziny walczyłem zanim udało mi się Hondę uwolnić) a po dzisiejszym małym teście wyszło że to chyba coś wewnątrz blokuje (kluczyk nie wpasowuje się w bolce jak powinien?). Poprzedni właściciel trzymał ją chyba pod chmurką.
Pozdrawiam, Ikon.
Mam kolejne pytanie. Czy można wpuścić do stacyjki (gniazdo kluczyka) nieco WD-40 i/lub środka smarującego? Zacina mi się blokada kierownicy (ostatnio pół godziny walczyłem zanim udało mi się Hondę uwolnić) a po dzisiejszym małym teście wyszło że to chyba coś wewnątrz blokuje (kluczyk nie wpasowuje się w bolce jak powinien?). Poprzedni właściciel trzymał ją chyba pod chmurką.
Pozdrawiam, Ikon.
-
IK0Nv2 - Świeżak
Re: WD-40 do stacyjki?
WD nadaje się do wyczyszczenia stacyjki, wyparcia z niej wody, rozruszania elementów, ale niestety WD ma tę wadę, że usunie też fabryczny smar ze stacyjki i dlatego trzeba ją później jeszcze nasmarować. Jak? Najlepiej smarem do zamków, ale możesz też użyć jakiegoś uniwersalnego smaru, np. CX-80, albo po prostu rozsmarować na kluczyku kroplę-dwie oleju silnikowego i pobawić się trochę kluczykiem w stacyjce.
W Twoim przypadku, najpierw rozruszaj stacyjkę przy pomocy WD, wsadzasz kluczyk, ruszasz nim kilka razy góra dół, wyciągasz, wycierasz z niego syf i tak aż kluczyk zacznie być w miarę czysty, później nasmaruj stacyjkę i będzie ok.
Osobiście stacyjkę konserwuję co każdy serwis olejowy i na pewno nie ma mi tego za złe, tym bardziej biorąc pod uwagę warunki, w jakich przychodzi jej czasami pracować. Poważnie, ten jeden-dwa razy w roku włos nikomu z głowy nie spadnie, jak przesmaruje sobie wszystkie zamki
W Twoim przypadku, najpierw rozruszaj stacyjkę przy pomocy WD, wsadzasz kluczyk, ruszasz nim kilka razy góra dół, wyciągasz, wycierasz z niego syf i tak aż kluczyk zacznie być w miarę czysty, później nasmaruj stacyjkę i będzie ok.
Osobiście stacyjkę konserwuję co każdy serwis olejowy i na pewno nie ma mi tego za złe, tym bardziej biorąc pod uwagę warunki, w jakich przychodzi jej czasami pracować. Poważnie, ten jeden-dwa razy w roku włos nikomu z głowy nie spadnie, jak przesmaruje sobie wszystkie zamki

Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
-
Glenroy - Moderator
Dziękuję ci kolego bardzo za odpowiedź. Prawdę mówiąc bałem się trochę wnętrze traktować takimi środkami. Jutro się tym zajmę.
-
IK0Nv2 - Świeżak
Spoko
. Z WD nie przesadzaj, bo na pewno rozrusza stacyjkę, ale na dłuższą metę może być różnie. Osobiście raz rozruszałem stacyjkę WD, teraz w zasadzie tylko ją dosmarowuję, zwykle smarem teflonowym, bo nie ima się go ani woda, ani syf
.

Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
-
Glenroy - Moderator
Niestety operacja nie pomogła. Słychać jakby piasek w środku był. Taki chrzęst. Chyba nie obędzie się bez większej ingerencji/wymiany. Na kluczyku wychodziło syfu dużo (maź jakby).
Tak czy owak dzięki za podpowiedź konserwacji. Na przyszłość na pewno się przyda. Plus tego taki że zamek korka zbiornika lepiej chodzi hah.
Tak czy owak dzięki za podpowiedź konserwacji. Na przyszłość na pewno się przyda. Plus tego taki że zamek korka zbiornika lepiej chodzi hah.
-
IK0Nv2 - Świeżak
to czysc dalej, w nieskończoność piasek nie bedzie wychodził.. mozesz wspomóc się np spręzonym powietrzem
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
WD40 jest tylko olejem -> https://pl.wikipedia.org/wiki/WD-40
Wracajac do problemu - wyciagnij stacyjke, dobrze przeplucz, nasmaruj, wloz. Kombinacje w zamontowanym stanie zazwyczaj srednio pomagaja.
Wracajac do problemu - wyciagnij stacyjke, dobrze przeplucz, nasmaruj, wloz. Kombinacje w zamontowanym stanie zazwyczaj srednio pomagaja.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
Dziękuję wam za rady. Dziś jeszcze trochę czarnego badziewia wychodziło z niej na kluczyku.
Jak znajdę trochę więcej czasu to ją wykręcę. Nie uśmiecha mi się kupno nowych zamków.
Póki co musi mi starczyć kłódka na tarczę + łańcuch nie duży.
Jak znajdę trochę więcej czasu to ją wykręcę. Nie uśmiecha mi się kupno nowych zamków.
Póki co musi mi starczyć kłódka na tarczę + łańcuch nie duży.
-
IK0Nv2 - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 11 gości