Arai vs Shoei
• Strona 1 z 1
Arai vs Shoei
Na wstepie zaznacze, ze nie mam sprecyzowane ile chce wydac na kask.
Moze to byc 1000 a rowniez 2500. Jesli ktos mi wyperswaduje, ze ten za 2500 to bedzie diametralna zmiana, niz tez za 1500 to czemu nie. To samo idzie w druga strone. Jesli kask za 1000-1500 bedzie niewiele odstawal od tych duzo drozszych, to nie ma co przeplacac.
Na celowniku:
Arai (RX-7 GP, Chaser, Quantum, Acces II/III)
Shoei (X-Spirit II, NXR, GT Air) jeszcze X-Spirit III byl w zamysle, gdyby ponizej 3k kupic. Ktory lepszy NXR czy GT Air?
Ktory z tych modeli do sporta na tor i droge bedzie sie spisywal? Moze macie inne marki i sugestie?
Najlepiej jezdzilo mi sie w HJC RPHA 10+ oraz Icone Airframe. Moze wrocic do HJC?
Moze to byc 1000 a rowniez 2500. Jesli ktos mi wyperswaduje, ze ten za 2500 to bedzie diametralna zmiana, niz tez za 1500 to czemu nie. To samo idzie w druga strone. Jesli kask za 1000-1500 bedzie niewiele odstawal od tych duzo drozszych, to nie ma co przeplacac.
Na celowniku:
Arai (RX-7 GP, Chaser, Quantum, Acces II/III)
Shoei (X-Spirit II, NXR, GT Air) jeszcze X-Spirit III byl w zamysle, gdyby ponizej 3k kupic. Ktory lepszy NXR czy GT Air?
Ktory z tych modeli do sporta na tor i droge bedzie sie spisywal? Moze macie inne marki i sugestie?
Najlepiej jezdzilo mi sie w HJC RPHA 10+ oraz Icone Airframe. Moze wrocic do HJC?
Odważni nie żyją WIECZNIE
Ostrożni nie żyją WCALE!
Ostrożni nie żyją WCALE!
- MsK
- Świeżak
Re: Arai vs Shoei
Jeżeli sportowy: Shark Race-R. Ewentualnie bardziej turystycznie: Shark Speed-R2 z wyprzedaży lub ten nowy Spartan.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
-
Zimny72 - Zimny Drań
Ten nowy Spartan jest relatywnie tani.
Racer-R tez niczego sobie, wykonany z wlokna. To flagowy kask, a duzo tanszy od Arai RX-7 GP. Czy Arai ma tak wielka przewage? Wiem, ze to numer 1 w kaskach sportowych.
Racer-R tez niczego sobie, wykonany z wlokna. To flagowy kask, a duzo tanszy od Arai RX-7 GP. Czy Arai ma tak wielka przewage? Wiem, ze to numer 1 w kaskach sportowych.
Ostrożni nie żyją WCALE!
Ostrożni nie żyją WCALE!
- MsK
- Świeżak
Arai to można rzec legendarna marka, jeśli chodzi o kaski. Przekładają bezpieczeństwo nad walory użytkowe, co skutkuje tym, że nie uświadczymy u nich blendy e=wewnętrznej, czy zapięcia innego niż DD.
Dodatkowo mają swój własny tunel aerodynamiczny, co ma chyba tylko Shoei (nie jestem pewien) i BELL (jestem pewien). Są tak pewni swoich kasków, że pracownik robiący kask podpisuje się wewnątrz
Swoją drogą, zerknij też na ofertę wspomnianego BELLa, konkretnie na serię STAR. Oferują również wszystko czego potrzebujesz.
Dodatkowo mają swój własny tunel aerodynamiczny, co ma chyba tylko Shoei (nie jestem pewien) i BELL (jestem pewien). Są tak pewni swoich kasków, że pracownik robiący kask podpisuje się wewnątrz

Swoją drogą, zerknij też na ofertę wspomnianego BELLa, konkretnie na serię STAR. Oferują również wszystko czego potrzebujesz.
Suzuki GS 500 E
-
DedeRR - Świeżak
MsK napisał(a):Czy Arai ma tak wielka przewage? Wiem, ze to numer 1 w kaskach sportowych.
Mój kumpel, który pracował dla konkurencyjnego portalu motocyklowego i m.in. testował motocykle i akcesoria właśnie poradził mi Sharka Race-R jako kask "przy którym sportowe Shoeie i Araie oraz Schuberthy mogą się schować". No i przy tym jest sporo tańszy. A że gość jeździł trochę zawodniczo, to raczej mu wierzę. Za to Belle słyną z wyciszenia.
Niemniej kask trzeba przymierzyć - o ile na moją głowę bez problemu wchodzą Shoeie, Schuberthy, HJC i Sharki, to za chińskiego boga nie wcisną Araia, Airoha czy Caberga.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
-
Zimny72 - Zimny Drań
Dlatego mowie, ze Arai to No.1
A co do BELLa, to nie wiedzialem, ze maja tak swietne kaski! Dawniej byly takie okragle, Malo pociagajace, teraz to inny wymiar.
A co do dopasowania - ja moglbym wrecz w ciemno kupowac kaski. Mnie zaden nie uwiera, na poczatku lekko sciskaja w policzkach, tak jak ma byc, a pozniej sa idealne, mam "S".
Kolego Zimny - chcesz mi wyperswadowac, ze Racer-R bedzie lepszy od RX-7 GP? Dotychczas dla mnie to inna liga kaskow. RX-7 to taka kwintesencja, mialem go 2 dni, wiec wiele nie powiem, kosztuje sporo i zapewne nie odczuje az takiej roznicy jak w kasku za 2k. Ale moge sie mylic.
Nadal zastanawiam sie ktory jest lepszy: NXR czy GT Air?
A co do BELLa, to nie wiedzialem, ze maja tak swietne kaski! Dawniej byly takie okragle, Malo pociagajace, teraz to inny wymiar.
A co do dopasowania - ja moglbym wrecz w ciemno kupowac kaski. Mnie zaden nie uwiera, na poczatku lekko sciskaja w policzkach, tak jak ma byc, a pozniej sa idealne, mam "S".
Kolego Zimny - chcesz mi wyperswadowac, ze Racer-R bedzie lepszy od RX-7 GP? Dotychczas dla mnie to inna liga kaskow. RX-7 to taka kwintesencja, mialem go 2 dni, wiec wiele nie powiem, kosztuje sporo i zapewne nie odczuje az takiej roznicy jak w kasku za 2k. Ale moge sie mylic.
Nadal zastanawiam sie ktory jest lepszy: NXR czy GT Air?
Ostrożni nie żyją WCALE!
Ostrożni nie żyją WCALE!
- MsK
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości