Słabo kręci na rozgrzanym ZX6R
• Strona 1 z 1
Słabo kręci na rozgrzanym ZX6R
Witam mam taki problem z odpalaniem mojej kawy zx6r z 99r. Otóż Gdy jest zimna przy pierwszym odpalaniu rozrusznik normalnie kręci, lecz po jeździe gdy chce ją ponownie odpalić, rozrusznik słabnie ledwo kręci, czasem tylko cyka i trzeba odpalać z pycha. Dodam że gdy moto ostygnie po jakiejś godzinie idzie go normalnie odpalić z tego rozrusznika. Wymieniłem akumulator, wykręciłem i nasmarowałem rozrusznik ( szczotki w dobrym stanie ), sprawdziłem kable które idą od rozrusznika do akumulatora, Ładowanie jest, 14,6-14,8 V. Nie mam juz pomysłów co to może być, nawet jak w garażu ją nagrzeje z 10,15 min i zgasze to juz bardzo słabo kreci i nie odpali, a na zimnym kręci szybko i odpala..Może ktoś doradzi co to może być, bo tylko mechanik mi zostaje :/
- piiottrek26
- Świeżak
Re: Słabo kręci na rozgrzanym ZX6R
no to zostaje mechanik
ciezko powiedziec co moze byc problemem
bo są 3 natury problemu
1) układ rozruchowy, czyli mimo sprawnego rozrusznika - moze juz ma w kiepskim stanie komutator, albo łozyska albo inne cuda i kreci słabo pod obciazeniem, moze dalszy układ przeniesienia napedu - nie wiem jak jest u ciebie ale czasem sa jakies sprzegiełka jednokierunkowe itp, one tez powoduja problem - tylko w tym przypadku sprzegiełko raczej zimne czy ciepłe działało by tak samo
2) układ zasilania paliwem - czyli gaźniki/wtryski - jak źle sa ustawione, mowa o synchronizacji, ustawienia składu itp to też taki problem moze byc.
3) stan silnika - znam przypadki gdzie na zimno jeszcze odpalał ;d ale na ciepło nie bo stan silnika był po prostu agonalny
popodpierane zawory, słaba szczelnosc itp....
i trzeba po prostu diagnozowac po kolei co i jak az sie dojdzie do rozwiazania

bo są 3 natury problemu
1) układ rozruchowy, czyli mimo sprawnego rozrusznika - moze juz ma w kiepskim stanie komutator, albo łozyska albo inne cuda i kreci słabo pod obciazeniem, moze dalszy układ przeniesienia napedu - nie wiem jak jest u ciebie ale czasem sa jakies sprzegiełka jednokierunkowe itp, one tez powoduja problem - tylko w tym przypadku sprzegiełko raczej zimne czy ciepłe działało by tak samo
2) układ zasilania paliwem - czyli gaźniki/wtryski - jak źle sa ustawione, mowa o synchronizacji, ustawienia składu itp to też taki problem moze byc.
3) stan silnika - znam przypadki gdzie na zimno jeszcze odpalał ;d ale na ciepło nie bo stan silnika był po prostu agonalny

i trzeba po prostu diagnozowac po kolei co i jak az sie dojdzie do rozwiazania
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa