Zobacz wątek - Cagiva Mito 125 iiii... kilka pytań :)
NAS Analytics TAG

Cagiva Mito 125 iiii... kilka pytań :)

i inne małe pojemności
_________

Cagiva Mito 125 iiii... kilka pytań :)

Postprzez ezin » 27/9/2007, 23:08

Witam.

Mój pierwszy post tutaj więc jeśli coś nie tak to proszę o wyrozumiałość [z góry mówię że szukałem ale nie ma chyba tu odpowiedzi na to pytanie :) albo jest gdzieś głęboko zakopana].

Więc tak: Przymierzam się do kupna pierwszego moto. Najpierw były plany żeby kupić coś od 350ccm do 500-600ccm na wiosnę ale teraz sytuacja troszku się zmieniła :)

Mój kolega ma Cagive Mito 125ccm, nie wiem dokładnie który rocznik ale ten starszy model, nie miałem czasu też zapytać czy 6 czy 7 biegów ale raczej 7 skoro to starszy model :)

NurtujÄ… mnie tylko dwie rzeczy:
- Pierwsza: Otóż nie jestem pewien [teraz, po przeglądnięciu masy ofert i setek zdjęć] ale chyba on w swojej Cagivie z przodu nie ma dwóch okrągłych reflektorów tylko jeden kwadratowy. Wiem jak wygląda nowy model, wiem jak wyglądają stare modele. Ale o co chodzi że on ma całkiem inny reflektor? Owiewki ma raczej oryginały więc nie jest to jakaś przeróbka. Podejrzewam że to jakiś model przejściowy aczkolwiek prosiłbym o wyjaśnienie i ewentualnie przybliżenie tego modelu [może oprócz wyglądu miały jakieś inne zmiany na minus względem modelu z okrągłymi światłami?]

- Druga: Jak to jest z tymi 7 biegowymi Cagivami? Niewiem dlaczego ale po prostu nie pasuje mi ten 7 bieg :P Kojarzy mi się to z Simsonami 3 biegowymi - taka niestandardowa ilość biegów = udziwnienie = nic dobrego :P
Zapewne jestem w błędzie ale jako iż jestem laikiem w sprawach mechaniki moto więc proszę o wyjaśnienie - co daje a co zabiera ten 7 bieg.

Ogólnie jest też opcja że kupię Mito tą nowszą - kwestia czy rodzice dorzucą trochę kaski czy nie i czy znajdę jakąś dobrą ofertę. Za tą jego Cagive on chce raptem 3000zł więc mi by to pasowało jako iż jestem po kupnie samochodu i laptopa więc fundusz mam dość mocno ograniczony [MAX 4500zł].

Ogólnie szukam czegoś co ma 125ccm, nie jest "chude", jest ścigaczem albo jakieś supermoto, nie ma opon jak kolarzówka i odgłos silnika nie przypomina odkurzacza [bez obrazy dla skuterowców ale mnie to odrzuca :P]- Może macie jakieś propozycje? Myślałem też o Apriliach AF1 lub RS. Może macie coś jeszcze godnego polecenia?

Z góry dzięki za odp.
Pozdr ;)
ezin
Świeżak

Postprzez GregorMoto » 27/9/2007, 23:46

już raczej proponowałbym Rs albo Tzr, kolega miał Mito, no i moto niby fajne, fajne, ale psuło mu się , a o czesci nie łatwo wiec sprzedał ją i kupił Tzr.
poza tym to kolego nie ten dział ;)
Yamaha R1 RN19 :)
GregorMoto
Bywalec

Postprzez gumis » 27/9/2007, 23:48

po 1 to, ze jestes nowy nie zwlnia cie z czytania regulaminu forum...a w nim jak byk jest napisane "zamieszczaj posty w odpowiednich dzialach aby nie powodowac smietnika i nie przyspazac niepotrzebnej pracy moderatorom"...podpowiem ci, ze ten post powinien byc w dziale ponizej o zajefajnej nazwie SKUTERY oraz podpisie, min. 125-tki...

2 sprawa...szukales ale nie znalazles? to bardzo slabo szukales bo ja wpisujac cagiva mito i zaznaczaja aby szukal wszystkich slow znalazlem opis tego motorka na pierwszej stronie..i to nawet kilka pozycji na jego temat...widac dosc slabo szukales albo poprostu nie chce ci sie tak naprawde szukac.

Pozdrawiam
SV 650N...bo golasy som najfffajniejsze! | | https://www.youtube.com/channel/UCDq_gh ... aEDrqGNkDg
gumis
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez ezin » 28/9/2007, 00:11

@gumisss:

Dzięki za miłe powitanie ale widzisz dla mnie skuter to skuter - tzw odkurzacz. Coś łopatologicznego, automatyczne sprzęgło, przekręcasz manetkę i jedziesz, podpierasz sobie nóżki na półce i cieszysz się z "prucia" całe 60km/h.

Ale jeśli ścigacze o małej pojemności to bardziej skutery niż motocykle to ok - niech tak zostanie.

Najważniejsze aby odpowiadać rzeczowo na pytania prawda? Też to lubię ;)

A co do wyszukiwania to może masz jakąś magiczną tą wyszukiwarkę bo ja na pierwszej stronie po wpisaniu "Cagiva Mito" oprócz swojego wątku widzę tylko wątki gdzie mogę się przywitać, pokazać fotkę swojego moto, jakieś ogłoszenie sprzedaży, coś o Yamaszce, coś o Hondzie... Może to jednak tobie nie chciało się czytać mojego postu bo ja zapytałem KONKRETNIE O DWIE KONKRETNE RZECZY - O to jak jest ze skrzyniami 7 biegowymi i o przednią lampę. Pozdrawiam.

@GregorMoto:

Ale co mu się psuło? Z tego co czytałem to oprócz normalnych [przy 2T] remontach co jakiś czas to chyba nic specjalnego im nie dolega [ale pewnie słabo czytałem].
ezin
Świeżak

Postprzez gumis » 28/9/2007, 07:07

autorzy tego glownego tematu nazywaja go SKUTERAMI mieli w namysle motocykle o mniejszej pojemnosci a nie konkretnie same skutery...

co do mojego powitania...jest zawsze takie same w przypadku nowego usera, ktory nie czyta regulaminu tylko od razu wali pytaniami

co do wyszukiwarki...mnie akurat znalazlo wiele watkow, przejrzalem pare z nich i ODZIWO znalazlem w nich odpowiedzi na nurtujace cie pytania. Wiec jednak jak sie chce to mozna.
SV 650N...bo golasy som najfffajniejsze! | | https://www.youtube.com/channel/UCDq_gh ... aEDrqGNkDg
gumis
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez ezin » 28/9/2007, 08:09

To może pokażesz mi wątek w którym jest wytłumaczona różnica między 7 a 6 biegową skrzynią oraz wątek w którym jest opisany model z kwadratową lampą z przodu?

Jeśli znalazłeś takie wątki to podziel się nimi.
ezin
Świeżak

Postprzez gumis » 28/9/2007, 08:17

powiedzialem ci, ze jest bo sam go znalazlem. Skoro tobie sie nie chce szukac to przykra sprawa. Jakbym ci go teraz podal to to co pisalem wczesniej mija sie z celem czyli o szukaniu. Musisz poczytac w znalezionych watkach a gwarantuje ci, ze znajdziesz odpowiedzi.
gumis
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez ezin » 28/9/2007, 14:32

Masz racje gumisss. Najważniejsze to pomagać sobie nawzajem.

To po co w ogóle istnieje to forum skoro mamy Google? Wystarczy "trochę" poszukać i się znajdzie.

Powiem ci coś lepszego. Nie ma odpowiedzi na pytanie o kwadratowej lampie [chyba że jest to jakiś pojedynczy post w kilkunasto stronicowym topicu o całkiem innym temacie], a ty chciałeś pokazać jaki to jesteś profi i zrugać nowego usera :)

Ale skoro chcesz się wymądrzać to pokaże ci że słbe są twoje argumenty.

Co do zarzutu o czytaniu regulaminu. Dla mnie skuter to 50/80/125/250ccm z półką na nogi, automatycznym sprzęgłem i łopatologiczną metodą prowadzenia. Motocykl to cross/enduro/turystyk/scigacz/chopper etc. etc. Zamieściłem post w dziale motocykl bo:
a) Nie jest nigdzie napisane od jakiej pojemności "pasują" tam jednoślady,
b) Przy skuterach opisane są tylko pojemności - nie znalazłem zapisu typu "motocykle & skutery 50/80/125ccm". Skuter to SKUTER.
c) W regulaminie wyraźnie jest napisane:
Jeśli nie jesteś pewien - napisz tam, gdzie uważasz, że powinien się znaleźć. W najgorszym przypadku moderator przeniesie temat w inne miejsce.

Więc może to jednak ty nie czytałeś regulaminu? Bo ja się raczej do niego zastosowałem.

Kończąc krótko i zwięźle - daruj sobie wymądrzania bo sam udowodniłeś że jesteś słabo oczytany w Regulaminie i potrafisz tylko strugać "4umowego vyjadacha".

Pozdro.
ezin
Świeżak

Postprzez gumis » 28/9/2007, 18:04

forum jest po to aby pytac ok...ja cie nie odsylalem do google tylko do forumowej wyszukiwarki przy pomocy ktorej ja wszystko znalazlem

kolejna sprawa...dzial SKUTERY nie ma w namysle skuterow z automatyczna skrzynia, itp, itd tylko motocykle o MNIEJSZYCH pojemnosciach tzn jak jest w podpisie od 50 - 125...(przemianowanie nazwy jest juz rozpatrywane)...a poniewaz jestem troche dluzej na forum od Ciebie wiec troche wiecej wiem to chce dla Ciebie lepiej a nie tylko zrugac cie i nabic se posta...bo w tym nie o to chodzi...jak widzisz Twoj post zostal tu przeniesiony wiec mimo wszystko mialem racje..

i nie strugam "4umowego vyjadacha" tylko ci grzecznie zwrocilem uwage jak inni userzy, ze zamiesciles post w nieodpowiednim dziale oraz powinienes poszukac poniewaz odpowiedzi na zadane przez ciebie pytania juz byly omawiane.
gumis
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez ezin » 28/9/2007, 18:16

gumisss napisał(a):[.....]

No grzeczne to to nie było. Zresztą nie chce mi się już kłócić o jakieś pierdoły.

Odpowiedzi nadal nie znalazłem więc jeśli jest tu ktoś uprzejmy i zna odpowiedź na pytania z pierwszego posta to byłbym wdzięczny :)
ezin
Świeżak

Powrót do Motorowery do 50 ccm

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 3 gości

na górê