Zobacz wątek - Kurtka: skóra vs tekstylia
NAS Analytics TAG

Kurtka: skóra vs tekstylia

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Kurtka: skóra vs tekstylia

Postprzez ArturSworsky » 25/4/2017, 15:19

Hej wszystkim. Ponownie, po 2 latach. Od marzeń sprzed 2 lat i zbyt wczesnego planowania doszedłem do dnia dzisiejszego. Moto kupione, prawko zdane. Majówka przed nami, urlop wzięty, znajomki są, a stroju ni ma. Jednak trochę w tej 22 letniej główce oleju jeszcze mam i stwierdziłem, że nie wyjadę z garażu bez przynajmniej kurtki.
Na następny miesiąc oczywiście w planach zakup butów oraz spodni. Na pierwsze 31 dni na motocyklu musi wystarczyć kurtka, kask i rękawice. No i właśnie. Rękawice kupione w tamtym tygodniu, zobaczyłem w sklepie, zakochałem się, wziąłem. Richa Racing Gloves, biało czarne, przewiewne, wyglądają solidnie i bezpiecznie. Zobaczymy jak się będą sprawować. Kask zakupiony od poprzedniego właściciela Lazer Bayamo, musi starczyć na miesiąc, w planach zmiana na coś lepszego pod okulary (soczewki + otwarta szybka + muszka = niefajnie). Moto GS500F. Planowane dosiadanie maszynki: 70% miasto, dojazd do pracy, polatanie po okolicy. Co 2 tygodnie trip 200km w jedną stronę, 200 z powrotem (chyba, że burza). W związku z tym, pytanko. Tekstylia czy skóra? Szukam czegoś do 1000 zł +- 200zł. Obowiązkowa wypinana podpinka/membrana. Kurtka w miarę uniwersalna. Coby się nie ugotować dojeżdżając do pracy, ani nie zmoknąć/zamarznąć, gdy złapie człowieka deszcz 100km przed domem. Głównie zależy na bezpieczeństwie.
To:
http://motoklan.pl/kurtki-skorzane/5561 ... white.html
To:
http://motoklan.pl/kurtki-tekstylne/155 ... biala.html
Czy to:
http://motoklan.pl/kurtki-tekstylne/148 ... biala.html
Albo lepsze propozycje/rozwiązania? Rozważałem zakup zbroi:
http://motoklan.pl/buzery-zbroje/4471-b ... -road.html
Plus luźniejszej kurtki na to, ale nie wiem czy coś takiego da radę w trasie/deszczu.
Podejrzewam, że podobnych tematów jest cała lawina, ale może ktoś akurat miał/dotykał ktorąś z w/w kurtek i podzieliłby się opinią?

Szacuneczek!
ArturSworsky
Świeżak

Re: Kurtka: skóra vs tekstylia

Postprzez DedeRR » 25/4/2017, 23:56

Wspominałem już w jednym z tematów niżej, skóra na pierwszą kurtkę będzie złym wyborem. Mało uniwersalna, w lato za ciepło, na początku sezonu za zimno, a po chwili deszczu kurtka będzie ważyć 2 razy więcej niż normalnie.

Poszedłbym w tekstylia. Albo 3 warstwy (kurtka, membrana, ocieplenie), albo dwie (kurtka z membraną + ocieplenie). W zasadzie to z Twoim budżetem, za te 1200zł byłbyś w stanie kupić fajną kurtkę, do której dokupisz spodnie albo od kompletu, albo jeansy.
Na Twoim miejscu spojrzałbym na:
Modeka X-Road Pro, jesteś w stanie kupić cały zestaw, lub, jeśli wysupłałbyś stówkę więcej, to model WestPort jest świetny.
Rebelhorn Hiker + Rebelhorn Puna - pomacałem, przymierzyłem i jestem pod wrażeniem progresu, jaki zrobił Rebelhorn pod względem jakości swoich produktów. W zasadzie to nie bałbym się pojechać w tym w jakieś Alpy, czy inne, serio.
Alpinestars Andes Drystar - mój komplet, w porównaniu do poprzednich nie ma wypinanej membrany, lecz tego nie potrzebuję, gdyż mam kurtkę typowo letnią, a ponadto ma bardzo wydajny system wentylacyjny, więc nie ma lipy. Obecnie wchodzi nowy model tej kurtki (v2), więc stare można dostać w dobrej cenie.
No i pamiętaj, BEZ GWIAZDY NIE MA JAZDY :mrgreen:

Jeśli jednak komplet będzie za drogi, to polecam dokupić jeansy motocyklowe, które wyniosą Cię 400zł. Spójrz na takie modele jak Freestar Road Vintage, czy Shima Gravel.
Suzuki GS 500 E
DedeRR
Świeżak

Re: Kurtka: skóra vs tekstylia

Postprzez ArturSworsky » 26/4/2017, 08:45

Zwiedziłem wczoraj 3 sklepy. Nie powiem, czasu brak, do majówki człowiek chce zdążyć, a z rozmiarami dostępnymi na miejscu, lipa :D Wszystkie ciuchy XL, ale jednak kurtka na moto musi być 2XL i nie było ciekawie. W końcu padło na Shimę Combat. Fajna, przewiewna, krótka, z pełnym kompletem protektorów, za 7 stówek, do tego dzisiaj idę obejrzeć spodnie. Ekipa w sklepie podpowiedziała, by na początek, lepiej kupić bardziej letnią kurtkę, tańszą, ze spodniami do tego, niż wywalać więcej kasy na wyższą półkę. Tym bardziej, że na gorsze pogody i tak mam zamiar szukać drugiego kompletu, bardziej turystycznego. Może jeszcze buciory się kupi w najbliższym czasie :D Zobaczymy za kilka kkm czy zakup udany :)
ArturSworsky
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê