Zobacz wÄ…tek - Podyskutujmy AGV K-5 vs HJC RPHA 10 Plus - Kask do tysiÄ…ca
NAS Analytics TAG

Podyskutujmy AGV K-5 vs HJC RPHA 10 Plus - Kask do tysiÄ…ca

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Podyskutujmy AGV K-5 vs HJC RPHA 10 Plus - Kask do tysiÄ…ca

Postprzez Piuke » 4/4/2017, 17:08

Cześć!

Podyskutujmy o kaskach, budżet ok. 1000zł.
Cel: Na nakeda, sportowo-turystyczny, + okulary

Faworyt: HJC RPHA 10 Plus
Faworyt ze względu na design: AGV K-5
Inne:
Shoei XR-1100
HJC FG-17
HJC IS-17
Airoh movement s
Bell qualifier dlx

Być może zastanawialiście się w podobnym rozstrzale, który wybrać. Jeśli tak to na jaki padło i dlaczego? Kaski mogę przymierzyć w sklepie, lecz nie dowiem się który będzie najcichszy? Na YT pełno recenzji, ale najlepiej niech się wypowiedzą osoby, które w tych kaskach lataja :oops:
Piuke
Świeżak

Re: Podyskutujmy AGV K-5 vs HJC RPHA 10 Plus - Kask do tysiÄ…

Postprzez Zimny72 » 4/4/2017, 20:53

W tej kwocie do rozważenia jest jeszcze Shark Speed-R 2, którego można wyrwać sporo poniżej tysiaka na wyprzedażach.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez DedeRR » 5/4/2017, 10:55

Przymierzałem kaski HJC RPHA 10 Plus oraz FG-17. Ostatecznie kupiłem ten drugi, ponieważ był dla mnie po prostu wygodniejszy. Niemniej oba leżały nieporównywalnie lepiej niż jakiekolwiek AGV, które próbowałem (nie dam głowy, ale chyba K5 również przymierzałem). Po całym sezonie w FG-17 mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że w tej cenie, za którą teraz można go dostać, nie dostaniesz prawdopodobnie niczego lepszego. Kompozyt na bazie włókna szklanego, zapięcie DD, pinlock w zestawie oraz całkiem rozsądna wentylacja w tej cenie? Miodzio.

Może dokuczać brak blendy, ale jako, że masz tysiaka do wydania to zawsze możesz sobie pozwolić na ciemny, bądź lustrzany wizjer. Tylko lustro dosyć szybko się rysuje.

Nie wiem tylko jak wygląda to z okularami. Widzę, że są wcięcia we wnętrzu na zauszniki, ale z przyczyn obiektywnych nie sprawdzałem, jak to działa.

Z kolei kilka tematów niżej ktoś pisał, że kask BELLa do okularów się nie nadaje, ponieważ podjeżdżają strasznie do góry.
Suzuki GS 500 E
DedeRR
Świeżak

Postprzez Piuke » 5/4/2017, 20:45

Dzięki serdeczne, niebawem wybiorę się do sklepu po przymierzać.
Piuke
Świeżak

Postprzez Zimny72 » 6/4/2017, 07:24

Jeżeli zależy ci na blendzie, to moim zdaniem w kwocie do 1000zł do rozważenia jest albo HJC FG-ST albo Shark Speed_R2 - oba z kompozytu włókna szklanego. Ja bym wybrał Sharka, bo ma ciemniejszą i głębiej zachodzącą blendę, więcej miejsca przed brodą oraz fajny patent dla okularników z wyjmowanymi kanałami pod zauszniki.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
Zimny72
Zimny Drań

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

na górê