Blokada na tarcze i łańcuch.
• Strona 1 z 1
Blokada na tarcze i łańcuch.
Panowie. Zdarza mi się zostawiać motocykl na 8h w ciągu dnia na ulicy a czasem również na noc pod blokiem.Dotychczas zakładałem jedynie blokadę na tarczy - noname za 30zł.
Czym dodatkowo zabezpieczyć motocykl?
1. Blokada z alarmem? Czy noname za 50zł będzie równie (nie)skuteczna jak np Oxford za 100zł? W końcu spełnia swoje zadanie - bo jedna i druga i wyje (alarm) gdy koło motocykla zaczyna sie toczyć. Ale jak trzech Ogrów weźmie motocykl pod pache i wrzuci na pakę samochodu (nie ruszając koła) to pewnie żadna blokada nie zawyje?
Chodzi mi też po głowie .. jakaś lepsza, zwykła kłódka (zapinana na tarczy).
2. Łańcuch. Czy Oxfordy, Kinguardy itp w cenie ok 100zł są równie beznadziejne jak Abusy za 600zł? Zakładam, że porównujemy łańcuchy o takim samym oczku np. 12 heksagonalna.
No i tez pytanie czy lepiej łańcuch z zamknięciem czy lepiej łańcuch i dobra kłódkę.
3. Może coś innego?
Czym dodatkowo zabezpieczyć motocykl?
1. Blokada z alarmem? Czy noname za 50zł będzie równie (nie)skuteczna jak np Oxford za 100zł? W końcu spełnia swoje zadanie - bo jedna i druga i wyje (alarm) gdy koło motocykla zaczyna sie toczyć. Ale jak trzech Ogrów weźmie motocykl pod pache i wrzuci na pakę samochodu (nie ruszając koła) to pewnie żadna blokada nie zawyje?
Chodzi mi też po głowie .. jakaś lepsza, zwykła kłódka (zapinana na tarczy).
2. Łańcuch. Czy Oxfordy, Kinguardy itp w cenie ok 100zł są równie beznadziejne jak Abusy za 600zł? Zakładam, że porównujemy łańcuchy o takim samym oczku np. 12 heksagonalna.
No i tez pytanie czy lepiej łańcuch z zamknięciem czy lepiej łańcuch i dobra kłódkę.
3. Może coś innego?
SV650, Monster750, FZ-6 ...
-
qubus333 - Świeżak
Ja sobie zafundowałem Abusa Granit Detecto X-Plus 8077 - wiem, zabawka z górnej półki, ale znalazłem ofertę na allegro z dużą przeceną. Po roku użytkowania mogę powiedzieć, że było warto. Wystarczy lekko ruszyć motocyklem, nawet klepnąć w siedzisko i włącza się syrena taka, że uszy odpadają. Zainwestowałem w taką drogą blokadę, bo zrezygnowałem (z różnych powodów) z AC. Wymyśliłem sobie, że w związku z tym, że moto mam mało chodliwe wśród złodziei, parkuję w garażu wbudowanym we własny dom, w pracy parkuję na zamykanym dziedzińcu z monitoringiem, a jak spotykam się z kumplami to siedzimy w pobliżu motocykli, to stwierdziłem że wystarczy tylko dobry odstraszacz dźwiękowy, co by spłoszyć ewentualnego złodzieja. Dlatego w zamian chciałem mieć przynajmniej jakieś lepsze zabezpieczenie.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
-
Zimny72 - Zimny Drań
@Zimny72 - mnie zawsze interesowało, co w przypadku deszczu lub trochę większego wiatru? Czy czujnik nie reaguje na spadające krople albo podmuchy skoro wystarczy "nawet klepnąć w siedzisko" żeby włączył się alarm?
Czy można zdecydować odnośnie uzbrojenia alarmu i np. w czasie deszczu zapiąć blokadę na tarczy, ale nie uzbrajać żeby nie wyło?
I co w sytuacji kiedy alarm się uaktywni? Działa tak długo aż skończy się bateria, czy ma jakieś "cykle"?
Czy można zdecydować odnośnie uzbrojenia alarmu i np. w czasie deszczu zapiąć blokadę na tarczy, ale nie uzbrajać żeby nie wyło?
I co w sytuacji kiedy alarm się uaktywni? Działa tak długo aż skończy się bateria, czy ma jakieś "cykle"?
- Bard_Jan
- Świeżak
Wiesz jak widzę na YT filmiki gdzie pokazują jak szybko łańcuch czy blokadę pokonuję się albo przy pomocy nożyc albo przy pomocy szlifierki kątowej na baterie to odechciewa mi się czegokolwiek przyczepiania do motocykla.
Sam używam i łańcucha i blokady ale j/w.
IMHO im bardziej patent nietypowy tym lepiej. Im gorszy dostęp do zabezpieczenia tym lepiej.
Więc patent z głośną syreną może jest dobry tak aby maksymalnie uprzykrzyć grzebanie przy zabezpieczeniach.
Sam używam i łańcucha i blokady ale j/w.
IMHO im bardziej patent nietypowy tym lepiej. Im gorszy dostęp do zabezpieczenia tym lepiej.
Więc patent z głośną syreną może jest dobry tak aby maksymalnie uprzykrzyć grzebanie przy zabezpieczeniach.
-
setup - Świeżak
setup - Zdaje sobie z tego sprawę
i nie oczekuję cudów
Na pewno łańcuch i wyjąca blokada zniechęci 'przypadkowego' złodzieja.
Jak ktoś sie uprze i zaplanuje to pewnie w kilka minut załatwi sprawę.
1. Zwykły disc lock? IMO w tej cenie lepiej atestowaną kłódkę np. trzpieniową. Patrzyłem - da sie dobrać taką, że pasuje na tarczę (nie przez otwór ale idzie założyć).
Na pewno stawi opór kilka minut dłużej. Ale wystarczy deskorolka pod przednie koło i żuk za rogiem i po motocyklu.
2. Disc lock z alarmem? Plus taki że wyje toto i jest szansa obudzi mnie w nocy. Chociaż słyszałem że guma do żucia da się zakleić. (Prawda to czy urban legend?)
3. Łańcuch? Jaki by nie był to wymaga jednak cięcia kątówką a to już podejrzanie wygląda.
Co u bogaojca - nakłaść tych disc locków jak bombek na choinkę czy jak?
Skłaniam się ku łańcuchowi (jednak bez szaleństw cenowych bo chyba jednak to nie ma sensu - kątówka weźmie wszystko) i disc lock'owi z alarmem.

Na pewno łańcuch i wyjąca blokada zniechęci 'przypadkowego' złodzieja.
Jak ktoś sie uprze i zaplanuje to pewnie w kilka minut załatwi sprawę.
1. Zwykły disc lock? IMO w tej cenie lepiej atestowaną kłódkę np. trzpieniową. Patrzyłem - da sie dobrać taką, że pasuje na tarczę (nie przez otwór ale idzie założyć).
Na pewno stawi opór kilka minut dłużej. Ale wystarczy deskorolka pod przednie koło i żuk za rogiem i po motocyklu.
2. Disc lock z alarmem? Plus taki że wyje toto i jest szansa obudzi mnie w nocy. Chociaż słyszałem że guma do żucia da się zakleić. (Prawda to czy urban legend?)
3. Łańcuch? Jaki by nie był to wymaga jednak cięcia kątówką a to już podejrzanie wygląda.
Co u bogaojca - nakłaść tych disc locków jak bombek na choinkę czy jak?

Skłaniam się ku łańcuchowi (jednak bez szaleństw cenowych bo chyba jednak to nie ma sensu - kątówka weźmie wszystko) i disc lock'owi z alarmem.
SV650, Monster750, FZ-6 ...
-
qubus333 - Świeżak
No tego Abusa to raczej nie ruszysz szlifierka kątowa, bo jest tak skonstruowany, że zeby się do niego dobrać musisz nim poruszyć (masz 3 sekundy zeby rozbroic) i prędzej złodziej rozwali tarczę hamulcowe niż ta blokadę. Co do deszczu i klepania siedziska
chodziło mi o to że wystarczy lekko poruszyć Moto i zaczyna wyć. Abus ma wewnętrzną czujke polozenia. Deszcz i wiatr raczej nie uruchomia alarmu, no chyba że tornado. 

Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
-
Zimny72 - Zimny Drań
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe