Zobacz wątek - A1, 125cc kilka pytań nieświadomego
NAS Analytics TAG

A1, 125cc kilka pytań nieświadomego

O wszystkim
_________

A1, 125cc kilka pytań nieświadomego

Postprzez goldenSo » 26/9/2007, 05:42

Witam,
Jest to mój pierwszy post na tym forum. Ostatnimi czasy zacząłem się interesować jednośladami, a konkretniej zapragnąłem czegoś co byłoby w stanie w miare komfortowy sposób przewieźć moje cztery litery.
Na początku interesowałem się skuterami, jednak przypadkiem natrafiłem na informację o kategorii A1, szybki rzut okiem do kodeksu i jest - 16 lat, pasuje. Jeśli zaś chodzi o maszynę to podoba mi się Yamaha YBR 125, w odróżnieniu od trochę mocniejszej Hondy CBR 125 nie udaje niczego moim zdaniem, a do tego mam bliżej do dealera.
Pojawia się jednak troche komplikacji związanych z prawem jazdy tj. mamy koniec września, po 30h godzinach kursu teoretycznego zastanie mnie zima, ciężko raczej będzie wtedy zacząć część praktyczną (czy to prawda że teraz 20h liczy się tylko na mieście a nie na placyku? mówił mi to kolega, ale nie moge natrafić na konkretną informację). Dlatego zwracam się do was - bardziej doświadczonych osób. Kiedy zacząć kurs aby z praktyką wyrobić się tak aby odbyła się ona w czasie zdatnym do jazdy (nie wiem kiedy się sezon motocyklowy zaczyna). Byłbym także wdzięczny gdybyście mogli mi podać alternatywy do wspomnianej Yamahy YBR 125 (chciałbym aby to były motocykle pasujące pod A1, czyli 125ccm i moc do 11KW - nie chce mieć nieprzyjemności potem).
Z góry dziękuję.
goldenSo
Świeżak

Postprzez mlody » 26/9/2007, 06:15

Co do prawa jazdy,kursy i egzaminy odbywaja sie "dopóki snieg nie spadnie" wiec smialo mozesz sie jeszcze zapisywac,moze zdazysz przed zima.
Ybr jest dobrym wyborem na poczatek,cena sprawia ze trudno znalezc godnego konkurenta.
p.s nie pchaj sie czasem w zadnego chinczyka,bo tam cena idzie w parze z jakoscia :wink:
Obrazek (otwórz link)
Jak każdy właściciel Kawasaki mam zawsze racje i jestem najmądrzejszy :PPP

zx6r '2006
mlody
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez gumis » 26/9/2007, 06:32

no i 20 godzin to i plac manewrowy i miasto. W zaleznosci od potrzeb mozesz sobie to dostosowac np 5 godzin plac a 15 na miasto, itp.
SV 650N...bo golasy som najfffajniejsze! | | https://www.youtube.com/channel/UCDq_gh ... aEDrqGNkDg
gumis
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez pawel_rr » 26/9/2007, 06:51

ja odradzałbym robienie prawa jazy na kat A1. Później jak będziesz chciał coś większego, będziesz musiał robić znowu to samo. Może zastanów się póki co nad kartą motorowerową i pojemność 50cc. mam na myśli chociażby Derbi Senda.Jak lekko podrasujesz silnik to będzie smigał tak samo, karta wyjdzie taniej niż prawo jazdy.zrobisz jak uważasz.
pzdr
Ostatnio edytowano 26/9/2007, 07:00 przez pawel_rr, łącznie edytowano 1 raz
DON`T DRINK AND DRIVE!!! | | Sprzedam kask ARAI RX-7 CORSAIR | viewtopic.php?t=19823
pawel_rr
Świeżak

Postprzez goldenSo » 26/9/2007, 07:00

Czytałem że przy zmianie z A1 na A wystarczy tylko 10 godzin praktyki i same jazdy. Poza tym 50tka mi nie pasuje, pierdzi to jak moja kosiarka do trawy(125 to nie ten dźwięk również, ale przynajmniej kosiarka mi ze śmiechu nie siądzie). Nie chcę też z silnikem kombinować, nie chce mieć nieprzyjemności z panami w niebeiskim fartuszku z teog tytułu. Czy moglibyście także polecić firmy produkujące solidne kaski? Czy 500zł to kwota wystarczająca na zakup nowego kasku?
goldenSo
Świeżak

Postprzez gumis » 26/9/2007, 07:09

rozejrzyj sie po dziale Akcesoria motocyklowe. Tam byly omawiane kaski w takiej granice cenowej wiec napewno cos dla siebie znajdziesz. Jest kilka prpopzycji wraz z ich uzasadnieniem, opiniami userow, itp wiec to powinno ci pomoc w wyborze.
SV 650N...bo golasy som najfffajniejsze! | | https://www.youtube.com/channel/UCDq_gh ... aEDrqGNkDg
gumis
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Hydepark

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 32 gości

na górê