Zobacz wÄ…tek - Aprilia rs 50 2007 z motorem DT 125 minarelli 125
NAS Analytics TAG

Aprilia rs 50 2007 z motorem DT 125 minarelli 125

Jeśli chcesz porozmawiać o motocyklach, które nadają się dla posiadaczy kategorii A1 lub B (powyżej 3 lat) to jest to miejsce dla Ciebie.
_________

Aprilia rs 50 2007 z motorem DT 125 minarelli 125

Postprzez tom94000 » 2/2/2017, 19:32

Witam, chciałbym kupić Aprilie rs 50 z silnikiem od DT 125. Sprzedający mówił że silnik przekładal poprzedni właściciel. Mam pytanie do Was, mianowicie czy rama wytrzyma tą moc?
Jak myślicie, jak bardzo musiały być przerobione mocowania silnika? To pytanie ze względu na dalszy serwis, nie chciałbym mieć niemiłych niespodzianek.
Rozmiarami rs 50 jest bardzo podobna do rs125. Warto zakupić ten motocykl?

https://www.otomoto.pl/oferta/aprilia-r ... xtor=SEC-8
tom94000
Świeżak

Postprzez ChaoticBiker » 2/2/2017, 22:06

Zalezy. Jak lubisz sie babrac z czesciami i robic remonty kilka razy w roku - to warto. O rame bym sie nie martwil, przezyje nie jeden silnik.
Te predkosci maksymalne to trochu z dupy wyciagniete i fantazyjne - prawdopodobnie predkosciomierz sporo przeklamuje. Mysle, ze realnie ciezko bedzie przekroczyc 160km/h (co i tak jest duzo za duzo).
Do tego sprzedajacy klamie, poniewaz jest to silnik 125ccm, wiec nie mozna sie nia poruszac na prawie jazdy AM (za duza pojemnosc i predkosc), ani nawet A1 (prawdopodnie za duza moc). Potrzeba na to prawo jazdy kat. A2 minimum.

Niemila niespodzianke mozesz miec, jak Cie zatrzyma policja, a jeszcze bardziej niemila, jak bedziesz mial wypadek, albo chociaz drobna stluczke.
ChaoticBiker
Stary Wyjadacz

Postprzez tom94000 » 3/2/2017, 07:58

Dziękuję za odpowiedź. Co do sytuacji prawnej większej pojemności z wbita pojemnością mniejsza jestem w pełni świadomy.
Naprawdę minarelli lc2 jest tak awaryjnym że wymaga remontów kilka razy w sezonie? Jeździłem nsr 125, tam standardowo mały remont raz w roku typu honowanie cylindra, łożyska napęd, co dwa lata wymiana tłoka. Na ten motor narzekać nie mogłem i lekko mnie dziwi Twoja opinia odnośnie awaryjności.
Sezon to 15-20 tysięcy km, myślę że powinienem przejechać tyle bez remontu na minarelli.
tom94000
Świeżak

Postprzez cioracz » 4/2/2017, 12:51

Nie wiem skąd stwierdzenie że mineralo lc2 tak często się psuje. Te silniki było ciężko zajeździć. Zależy też w jakim stanie był w poprzednich rękach, ale raczej lekko nie miał skoro siedziało to w DTce. 20tyś km na lajcie idzie robić tym piecem zwłaszcza że terenu raczej już nie zazna
Simson s51 jest, Jawa 350 typ.632 jest
cioracz
Mieszkaniec forum

Postprzez Rolnik62 » 7/2/2017, 13:45

Tak wogóle to jest chyba amerykaniec, bo ma odblaski boczne.
Jeżdżenie "ścigaczem" po mieście to jak bieganie po lesie w garniturze.
Rolnik62
Bywalec

Postprzez sito79 » 7/2/2017, 22:08

Największa moc jaka była wyciągnięta z tego pieca robi w modelu TZR125.
YT z filmami o V-max tego modelu daje jako taki ogląd na całość, ale ten silnik już sporo odbiega od tego co siedział w DT, więc ogłoszeniowe info, to raczej bajki.
Miałem DT i osiągała mi jakieś 120km/h licznikowe po rozblokowaniu na oryginalnym dyfuzorze z przelotową końcówką wydechu, silnik kręcił się w niej do max 10500RPM.
Niby przyzwoicie, bo pozycja przecież wyprostowana, czyli żagiel, ale na tłokach ze środkowej półki cenowej, ciężko było objechać kilka tysięcy kilometrów w terenie, więc ciągle było jakieś grzebanko. Zraziłem się przez to trochę do 2T.
DR125se
sito79
Świeżak

Postprzez ChaoticBiker » 8/2/2017, 09:47

No to spoko.
Jesli umiesz sie poslugiwac takim 2T, wiesz jak jezdzic by nie zajezdzic, dbasz, zalewasz wlasciwy olej we wlasciwych proporcjach to tak, pojezdzi sobie nawet te 15 000km przy odrobinie szczescia (choc remont chyba fabrycznie zalecany jest po 10 000km? Moge sie mylic)
Niestety, wiekszosc ludzi NIE UMIE tym jezdzic, a nie wiesz, jaki byl poprzedni wlasciciel. Z mojego doswiadczenia, ludzie mlodzi napalaja sie an 2t ze wzgledu na duza moc, a potem placz, ze po 3000km silnik do remontu.
Dodam, ze ogolnie NSR uwaza sie za bardziej trwala konstrukcje.

Ale predkosci nadal uwazam za nierealne... znam goscia, co sciga sie na Cagiva Mito 125, zrobiona na tor wyscigowka, wygrywa zawody na niej, a motocykl ten rozpedza sie do predkosci maksymalnej 161km/h. Nie sadze, by domowa ulepa jak ta w ogloszeniu byla od tego szybsza...

A wracajac do TWojego oryginalnego pytania - rama i mocowania wytrzymaja ten silnik.
Ja osobiscie bym nie kupowal zadnego motocykla, ktora ma co innego w papierach a co innego w rzeczywistosci - jest to pchanie sie w potencjalnie powazny problem na wlasne zyczenie.
ChaoticBiker
Stary Wyjadacz

Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

na górê