ktm 2t czy 4t
• Strona 1 z 2 • 1, 2
ktm 2t czy 4t
Witam, od 3 sezonów śmigam na niezawodnej DR350. Nie ukrywam, że moto już nie wystarcza na to co bym chciał. Głównie chodzi tutaj o wagę, a także brak startera, który w wielu przypadkach się przydaje. Rozmyślam kupno używanego enduro. Niekoniecznie musi być to ktm. Pod uwagę również brałem huseberga, husqe, sherco. Odrazu zaznaczam, że nie jezdze duzo (weekendowe wypady). Pytanie moje głównie dotyczy silnika jaki wybrac. 2t czy 4t? Co mozecie doradzic z wlasnego doswiadczenia? Nie ukrywam, ze chcialbym rowniez na moto przeznaczyc do 13-14k nie wiem czy mozna w tej kwocie kupic zadbany egzemplarz? Prosze o jakiekolwiek rady.
- pinkyy
- Świeżak
mozna kupic zadbany a moze tez kupic trupa. nie ma reguły
co do 2t / 4t nie ma znaczenia - tylko ty musisz sobie dobrac moto.
generalnie dobiera sie pod to jak chcesz jeździc - jak chcesz sie uczyc techniki, je xdzic w ciezkim terenie wybierz 2t. jak chcesz polatac na przelotach 4t bedzie lepsze. oczywioscie mozesz latac 2t na prostych odcinkach, a 4t pakowac sie w hard enduro...... ale po co sobie utrudniac zycie
co do 2t / 4t nie ma znaczenia - tylko ty musisz sobie dobrac moto.
generalnie dobiera sie pod to jak chcesz jeździc - jak chcesz sie uczyc techniki, je xdzic w ciezkim terenie wybierz 2t. jak chcesz polatac na przelotach 4t bedzie lepsze. oczywioscie mozesz latac 2t na prostych odcinkach, a 4t pakowac sie w hard enduro...... ale po co sobie utrudniac zycie
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
głównie latanie po lasach, strome podjazdy, piaski itp. Nie ukrywam, że bardziej mnie kusi 4t. Jak z utrzymaniem 4t, znacznie drożej aniżeli w przypadku 2t? Do tego co wymienilem 4t bedzie ok? Generalnie mam zamiar celowac w 250 czy to bedzie 2t czy 4t.
- pinkyy
- Świeżak
porównywalnie. jezeli chodzi o koszta eksploatacji. róznice są jak juz w stylu jazdy itd. jak kupisz małe moto i zaczniesz pałowac po prostych to bedzie drogo na pewno. . no takie moto do wszystkiego to 4t bedzie niezłą opcją. 2t jk dla mnie to moto idealne do cwiczenia techniki ( pomijajac zuzycie) albo do ciezkiego hard enduro - wąwozy, potoki, podjazdy, trialowanie itp.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Z tego co piszesz, wnioskuje, że 4t będzie dla mnie idealne + ten klank, który kocham w porównaniu do 2t
nie pozostaje mi nic innego jak szukać zadbanego egzemplarza. Mam nadzieję, że na taki trafię.. Z tego co pamiętam jeździłeś na ktm zmieniłes na Gas Gas?

- pinkyy
- Świeżak
edytuj posty - nie pisz jeden pod drugum
chwilowo sprzedałem ktma, gg został - jedno moto to za mało
na erzbergu jak widziałem to głownie 2t. na przeloty po prostej 4t lepsze ale w ciezszych momentach na 2t mozna zyskac wiecej siły ( sekcje kamieni, jakby komus sie szło siłować z 4T tym bardziej przy kiepskiej technice jazdy to po 15 metrach by płuca wypluł D )
chwilowo sprzedałem ktma, gg został - jedno moto to za mało
na erzbergu jak widziałem to głownie 2t. na przeloty po prostej 4t lepsze ale w ciezszych momentach na 2t mozna zyskac wiecej siły ( sekcje kamieni, jakby komus sie szło siłować z 4T tym bardziej przy kiepskiej technice jazdy to po 15 metrach by płuca wypluł D )
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
zalezy jaka kasa jest w "grze"
jak sprzety powiedzmy do 15 tysiecy, to z 2t gasgas jak lubisz egzotyki, moze huske WR
jak 4T to yamaszka godna polecenia. od iebie to w zasadzie tylko jÄ…
jak chodzi o nowsze to praktycznie kazda marka spoko
jak sprzety powiedzmy do 15 tysiecy, to z 2t gasgas jak lubisz egzotyki, moze huske WR
jak 4T to yamaszka godna polecenia. od iebie to w zasadzie tylko jÄ…
jak chodzi o nowsze to praktycznie kazda marka spoko
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
krowa jak kazdy 4T. nie ma co tez porównywac roczników 05 do 15... przepaśc bedzie jak chodzi o prowadzenie. a po 2takcie kazdy 4T to krowa.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
mimo wszystko będę celował w 2t enduro 250. Znasz jakieś strony gdzie można dostać moto w dobrym stanie. Słyszałem o sprowadzaniu moto z Włoch, Czech dobra opcja? Znasz kogoś kto sprowadza na zamówienie? Myślę nawet nad 2t i starszym rocznikiem nie mam zamiaru jeździć zawodowo, natomiast od czasu do czasu jakies przejazdy imprezy typu cross country itd. chętnie bym zaliczył 

- pinkyy
- Świeżak
dobra i nie dobra - nigdy nie ma pewnosci skąd sprowadzisz. z czech fajnie da sie kupic młodą sztuke - roczna - dwu letnia. nie słyszałem nic o starszych.... ale bywa też tak że takie roczne moto jest tak zgruzowane że sie kompletnie nie opłaca brać bo odbudowa kosztowała by prawie tyle co nowe moto
tak samo z innych krajów - moze sie trafić okazja - a moze sie trafic trup. to samo i w PL. są fajne sztuki, ale jest też troche gruzu. im starsze roczniki tym przewaga raczej trupków jest niestety. ale nawet jak za granicą jest wiecej fajnych ciekawych sprzetów - to nadal kupujesz kota w worku.

KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
nic moto jak moto, troche mocniejsza 125tka i tyle
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
- Filipcross02
- Świeżak
no właśnie rozmyślam jeszcze temat 4t yamaha wr250f lub 450f, można ją w jakiś sposób porównać do exc-f 250/450? Waga, moc itd.? Zawieszenie wiadomo inne. Da rade taką maszyną wystartować w lokalnych zawodach czy będzie mega odbiegać od konkurencji? Serwis w 4t yamaha równie drogi jak w ktm?
- pinkyy
- Świeżak
jeden grzyb, wszystko dosyc porównywalne. waga moc itp. róznice mogą czuć ludzie którzy kupują motocykle mocno dopasowane do potrzeb. a ty jak skaczesz 2T /4T 250/450 to uwierz że róznice miedzy markami beda pomijalne
wystartować mozesz, zalezy co to za zawody, ale generalnie jak to zawody lokalne to w wiekszosci przypadkówe liczy sie tylko umiejętnosc, nie motocykl - chociaż nim im lepsze moto tym łatwiej cos osiagnąć niezaleznie od umiejetnosci. ale generalnie nawet na starej yamaszce mozna nieźle pojechać.
tak serwis porównywalnie kosztowny

wystartować mozesz, zalezy co to za zawody, ale generalnie jak to zawody lokalne to w wiekszosci przypadkówe liczy sie tylko umiejętnosc, nie motocykl - chociaż nim im lepsze moto tym łatwiej cos osiagnąć niezaleznie od umiejetnosci. ale generalnie nawet na starej yamaszce mozna nieźle pojechać.
tak serwis porównywalnie kosztowny
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości