Zobacz wÄ…tek - Kask kompozytowy z blendÄ…
NAS Analytics TAG

Kask kompozytowy z blendÄ…

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Kask kompozytowy z blendÄ…

Postprzez MrScrapdriver » 4/12/2016, 18:30

Witam.
Poszukuje kasku na nakeda. Zależy mi na tym żeby kask był bezpieczny dlatego w grę wchodzą skorupy kompozytowe. Dodatkowo zależy mi na blendzie i pinlocku, dobrej wentylacji i wyjmowanym wnętrzu (ale to już raczej standard). Nie zależy mi na żadnym malowaniu. Kask może być czarny, biały czy w malowaniu, nie ma znaczenia. Zależy mi na bezpieczeństwie i komforcie.
Chciałbym wydać do ok 1200zł, max 1500zł.

Zastanawiałem się nad:
X-Lite X-702 GT
AGV K-5
HJC R-PHA ST
lub ewentualnie troszkÄ™ taniej
HJC FG-ST
Shark SPEED-R 2

Co myślicie o tych kaskach? Może polecicie coś innego ?
Dodam jeszcze że noszę okulary więc udogodnienia dla okularników mile widziane :D
Z góry dzięki za pomoc :D
MrScrapdriver
Świeżak

Postprzez Glenroy » 4/12/2016, 19:28

Speed-R albo R-PHA ST, gdzie z tym drugim poczekał bym do wiosny jak na rynek wjedzie R-PHA 70, czyli następca ST, którego ceny pewnie nieco spadną, albo zaczną się wyprzedaże :). Jeździłem w Speed-R, bardzo fajny kask, ale raz, że nie mogłem dobrać rozmiaru na swoją głowę, dwa, że miał kilka elementów, które mnie nieco irytowały, jak np. wihajster do otwierania wizjera, obsługa górnego wlotu powietrza, czy nie do końca odpowiadające mi umiejscowienie suwaka od blendy. Stylistycznie na pewno wygląda super :). HJC, no cóż, jeździłem w FG-15, później IS-17, teraz mam FG-ST i R-PHA ST, po prostu HJC leży mi na głowie tak, jakby się tego od kasku wymagało :). Co mogę powiedzieć, wentylacja podobnie w Sharku i HJC, aerodynamika...imo ST wypada lepiej, co na nakedzie powinno Cię szczególnie interesować, hałas, cóż masa wlotów, spoilerów i dyfuzorów, coś za coś, mi to szczerze lata bo i tak zawsze jeżdżę w zatyczkach...lubię swój słuch. Dla okularników masz w jednym i drugim poduszki, więc luz, blenda ciemniejsza jest w Sharku, ale ja bardzo polubiłem ocenianą jako zbyt jasną blendę z HJC. Jeżeli chodzi o RPHA ST i FG ST, mogę Ci to powiedzieć tak, że FG to taki RPHA z tańszych materiałów, bardzo fajny garnek, jak cała seria kasków FG z resztą, takie fajne optimum, bo nie są drogie a są na prawdę solidne :).

Przede wszystkim i tak musisz kask przymierzyć, ale ja będąc teraz na Twoim miejscu kupił bym RPHA i nie dlatego, że lubię tą markę, co dlatego, że przez pół sezonu miałem na głowie na prawdę dziesiątki kasków, w wielu miałem możliwość nawet sobie pojeździć i stąd wyciągnąłem swoje wnioski, jeździłem m.in w GT-Air i szczerze, nie widzę najmniejszego sensu, poza naklejką Shoei na kasku, żeby dawać kilka stów więcej niż za RPHA. Ewentualnie mając te 1500zł, poczekał bym do wprowadzenia na rynek RPHA 70, może być tak, że dokładając tych 100-150zł będziesz mógł wyrwać 70 w podstawowym malowaniu, a zapowiada się na prawdę genialny kask :).
Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
Glenroy
Moderator

Postprzez MrScrapdriver » 4/12/2016, 23:02

Dzięki za odpowiedź :D

Przeglądałem właśnie fc-moto.de i widzę że do 1500zl mogę mieć Schubertha S2

http://www.fc-moto.de/epages/fcm.sf/pl_ ... Black-0004

Może to lepszy pomysł?
A może ktoś jeszcze się wypowie na temat tych kasków?
MrScrapdriver
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

na górê