Zawory stalowe czy tytanowe?
• Strona 1 z 1
Zawory stalowe czy tytanowe?
Cześć
Czytałem że zawory stalowe mogą wytrzymać nawet 3 razy dłużej aniżeli tytanowe (dokładnie to stalowe proxy). Ktoś to potwierdzi? Warto iść w stalówki?
yzf 250 2k8
Czytałem że zawory stalowe mogą wytrzymać nawet 3 razy dłużej aniżeli tytanowe (dokładnie to stalowe proxy). Ktoś to potwierdzi? Warto iść w stalówki?
yzf 250 2k8
- kamix21
- Świeżak
chyba odwrotnie
zawsze tytany bedą pancerniejsze - są lżejsze, potrzebują lżejszych bardziej miekkich spręzyn, wiec nie walą tak w głowice.
ogólnie twój wybór, stalowe są tansze w zakupie, moto gorzej na nich pracuje, szybciej wymaga regulacji, głowica szybciej poleci.
tytany - drogie w zakupie, ciezko czasami ocenic ich stan ( mikropekniecia ) wytrzymalsze, i yamahowskie głowice je bardziej tolerują.

zawsze tytany bedą pancerniejsze - są lżejsze, potrzebują lżejszych bardziej miekkich spręzyn, wiec nie walą tak w głowice.
ogólnie twój wybór, stalowe są tansze w zakupie, moto gorzej na nich pracuje, szybciej wymaga regulacji, głowica szybciej poleci.
tytany - drogie w zakupie, ciezko czasami ocenic ich stan ( mikropekniecia ) wytrzymalsze, i yamahowskie głowice je bardziej tolerują.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Pytam bo pewien znany sztokholmski sklep reklamuje stalowe zawory proxa jakoby miały wytrzymać 3 razy dłużej niż tytany co wydało mi się dziwne.
Okazało się że wszystkie które mam w swoim moto są tytanowe więc nie będe zmieniał wszystkich na stalowe bo to nie wskazane mieć tytanówki na jednym wałku i stalówki na drugim
A powiedz mi, jak zmienię zawory - muszę wymieniać sprężyny?
Co myślisz o firmie Vesrah? Są prawie 100zł tańsze lecz nadal tytanowe
Okazało się że wszystkie które mam w swoim moto są tytanowe więc nie będe zmieniał wszystkich na stalowe bo to nie wskazane mieć tytanówki na jednym wałku i stalówki na drugim
A powiedz mi, jak zmienię zawory - muszę wymieniać sprężyny?
Co myślisz o firmie Vesrah? Są prawie 100zł tańsze lecz nadal tytanowe
- kamix21
- Świeżak
nigdy nie słyszałem żeby stalowe były tak wytrzymałe... ale jeżeli nawet to głowica bedzie 3X mniej wytrzymała ;P a itak wyjdzie taniej zmienic zawory niz głowice ;D
jak masz tytanowe zawory, i kupisz tytanowe - to teoretycznie spręzyny mogą zostać. tylko że własnie po takich akcjach silniki mogą wybuchać - spręzyna tez ma swoją "zywotność" z czasem moze peknać - i wtedy bum
co do tej firmy - ja sam nigdy nie stoswałem a opinie po necie chodzą rózne - wiec sie nie bardzo wypowiadam. chociaz chyba wiekszosc jest bardfziej pozytywnych
jak masz tytanowe zawory, i kupisz tytanowe - to teoretycznie spręzyny mogą zostać. tylko że własnie po takich akcjach silniki mogą wybuchać - spręzyna tez ma swoją "zywotność" z czasem moze peknać - i wtedy bum

co do tej firmy - ja sam nigdy nie stoswałem a opinie po necie chodzą rózne - wiec sie nie bardzo wypowiadam. chociaz chyba wiekszosc jest bardfziej pozytywnych
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
tak one maja powłoke, ogólnie nie wiem po czemu za bardzo miałbu słuzyć ten zabieg. generalnie nowe są praktycznie idealnie gładkie. chyba że chodzi o "polerowanie' uzywanych... ja rozpuszczam nagar nagromadzony chemią i wychodza jak nowe
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
skoro cieknie olej to na pewno wina uszczelniacza. albo mocno jest zyzyty zawór/prowadnica.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
wiec są neiszczelne - w takim razie musiał byś całe gniazdo "odswiezyć" pod zawór. polerka nic nie da.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości