Kask w samolocie
• Strona 1 z 1
Kask w samolocie
Witam,
Mam pytanie trochę nietypowe ale pewnie ktoś z forumowiczów miał podobny problem. Wybieram się samolotem do Niemiec do kuzyna - z stamtąd ruszamy w Alpy. Zastanawiam się tylko jak zabrać do samolotu (Wizzair) mój kask - czy można kask przewozić jako bagaż podręczny czy trzeba oddać go jako bagaż rejestrowany?
Leciał już ktoś z kaskiem?
Pozdrawiam.
Mam pytanie trochę nietypowe ale pewnie ktoś z forumowiczów miał podobny problem. Wybieram się samolotem do Niemiec do kuzyna - z stamtąd ruszamy w Alpy. Zastanawiam się tylko jak zabrać do samolotu (Wizzair) mój kask - czy można kask przewozić jako bagaż podręczny czy trzeba oddać go jako bagaż rejestrowany?
Leciał już ktoś z kaskiem?
Pozdrawiam.
- adiplo
- Świeżak
Co mówili na infolinii?
Latałem, ale LOTem i Lufthansą. Bez problemów. Kask w łapę i udajesz, że to kapelusz.
Nikt nie robi problemów, a miejsca w bagażu też wtedy nie zajmuje.
Kasku do luku bagażowego nie oddałbym w miękkiej walizce, a w twardej też tylko wyłożony ze wszystkich stron.
Rękawice w kask, drobiazgi pakujesz w buty motocyklowe w bagażu; jeśli masz kurtkę z protektorem, to najlepiej założyć ją na siebie, bo się skubana nie chce mieścić do walizek.
Latałem, ale LOTem i Lufthansą. Bez problemów. Kask w łapę i udajesz, że to kapelusz.
Nikt nie robi problemów, a miejsca w bagażu też wtedy nie zajmuje.
Kasku do luku bagażowego nie oddałbym w miękkiej walizce, a w twardej też tylko wyłożony ze wszystkich stron.
Rękawice w kask, drobiazgi pakujesz w buty motocyklowe w bagażu; jeśli masz kurtkę z protektorem, to najlepiej założyć ją na siebie, bo się skubana nie chce mieścić do walizek.
BMW -> KTM. Mogę mieć spaczenie zawodowe.
-
jasnoksieznik - Stały bywalec
Jeżeli przewoźnik to Wizzair to warto zapytać na infolinii jak to wygląda,od znajomego słyszałem ( też lecąc w Alpy) iż kask potraktowano jako bagaż podręczny,też nie oddałbym kasku do luku bagażowego,tym bardziej w miękkiej walizce.
- Imbachhorn
- Świeżak
A nie zaliczają tego przypadkiem jako sprzęt sportowy? Za co oczywiście musisz dodatkowo zapłacić?
Ostatnio edytowano 12/5/2017, 13:48 przez agrest2104, łącznie edytowano 2 razy
- agrest2104
- Świeżak
Zastanawiam się tylko jak zabrać do samolotu (Wizzair) mój kask - czy można kask przewozić jako bagaż podręczny czy trzeba oddać go jako bagaż rejestrowany?
Masz dwie bramki: przejscie przez kontrole i wejscie do samolotu. Obie sa niezalezne - zazwyczaj przy kontroli nikogo to nie interesuje, przy wejsciu do samolotu moze byc roznie.
Tak jak powiadaja koledzy - dzwon na infolinie.
Kask ma byc wieziony dodatkowo czy w podrecznym?
A nie zaliczają tego przypadkiem jako sprzęt sportowy?
Tylko jesli bedzie to dodatkowy bagaz. W podstawowym nie ma znaczenia co masz w srodku.
-
Fugu - Mieszkaniec forum
w ryanair ani w wizzair nie mialem problemu - ale to tylko jeden raz u jednych i drugich mi sie zdarzylo. Bagaz podreczny + kask w reku. W obu przypadkach lecialem w jedna strone z kaskiem w bagazu podrecznym, a wracalem z kaskiem w reku.
https://twitter.com/ryanair/status/588320104871555072
https://twitter.com/ryanair/status/588320104871555072
-
ChaoticBiker - Stary Wyjadacz
Re: Kask w samolocie
Kask nie stanowi bezpośredniego niebezpieczeństwa więc myślę że po sprawdzeniu czy nic w nim nie przenosisz nie będziesz miał problemu z wniesieniem go do samolotu 

Przeczytaj jaki krem na cellulit wybierać https://pieknojestwtobie.com/top-10-kremy-kosmetyki-i-balsamy-na-cellulit-ranking/ (otwórz link)
-
szajbuskk - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Turystyka motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości