yamaha fazer 600 ,2003r problem z odpaleniem
• Strona 1 z 1
yamaha fazer 600 ,2003r problem z odpaleniem
Witam sprawa wygląda tak przyjechałem z trasy swoją fazerką i z pospiechu zostawiłem włączony zapłon i światła , wiadomo rozładował się akumulator.. więc podłączyłem do niego prostownik podładowałem z 20min i odpaliłem na prostowniku zazgrzytało coś jakby w rozruszniku i już nie chce odpalić.. kreci normalnie ale tak bardziej strzelająco (tak jak zwarcie).. prostownik jest przystosowany jak i do osobówek tak i innych pojazdów.. co to mogło się stać? przekaźnik? czy rozrusznik dostał?
- kubus6311
- Świeżak
Zacznijmy w ogóle od tego, czy Twój prostownik ma funkcję rozruchu pojazdów? Zwykły nie wytrzyma prądu rozruchowego i w najlepszym wypadku skończy się na spalonym bezpieczniku. To strzelanie wydobywa się pewnie z okolic akumulatora i jest to przekaźnik rozrusznika, strzela, bo nie ma wystarczającego napięcia do podtrzymania cewki. Prawdopodobnie przy rozruchu wywaliło Ci prostownik i kręciłeś na rozładowanym akumulatorze, stąd to strzelanie.
Zmierz napięcie na aku, jeżeli będzie poniżej 10.9V, to nie wiem czy uda Ci się go podnieść. Nie wsadzaj go do motocykla, jeżeli 30 min po naładowaniu, w stanie jałowym nie będzie miał min 12.5V, akumulator 12V, który ma w stanie bez obciążenia poniżej 12.5V, uważa się za akumulator rozładowany.
PS. Jak podłączysz aku pod prostownik, to zmierz napięcie ładowania, żeby zobaczyć, czy on w ogóle działa, zakładam, że po próbie odpalenia na nim motocykla, nie koniecznie
.
Zmierz napięcie na aku, jeżeli będzie poniżej 10.9V, to nie wiem czy uda Ci się go podnieść. Nie wsadzaj go do motocykla, jeżeli 30 min po naładowaniu, w stanie jałowym nie będzie miał min 12.5V, akumulator 12V, który ma w stanie bez obciążenia poniżej 12.5V, uważa się za akumulator rozładowany.
PS. Jak podłączysz aku pod prostownik, to zmierz napięcie ładowania, żeby zobaczyć, czy on w ogóle działa, zakładam, że po próbie odpalenia na nim motocykla, nie koniecznie

Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
-
Glenroy - Moderator
w 20 min nie naładujesz aku!
Sprawdż napięcie na aku, wpowinno być pow 12V, nawet rozłądowany ma coś ok tego. 10v to już trup.
jezeli trzyma napięcie to podąłcz pod prostownik do całkowitego nałądowania.
Jeżeli nei trzyma to zakup nowy!
Sprawdż napięcie na aku, wpowinno być pow 12V, nawet rozłądowany ma coś ok tego. 10v to już trup.
jezeli trzyma napięcie to podąłcz pod prostownik do całkowitego nałądowania.
Jeżeli nei trzyma to zakup nowy!
-
Croowab - Bywalec
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 51 gości