Czy warto kupić motocykl z bardzo niskim przebiegiem?
• Strona 1 z 1
Czy warto kupić motocykl z bardzo niskim przebiegiem?
....
Ostatnio edytowano 19/6/2016, 18:05 przez piter8841, łącznie edytowano 1 raz
- piter8841
- Świeżak
Jaka masz wogole praktyke na jednosladach ?

| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
Salonowe moto to ryzykowny interes, głównie przez to, że było używane w ekstremalny sposób - krótkie jazdy próbne, więc kręcenie silnika na zimnym, brak poszanowania dla sprzętu, kręcenie moto podczas docierania, testowanie hamulców itp.
Salon być może dbał, a być może tylko zatuszował problemy. Tego się nie dowiesz, jeśli nie kupisz.
A sÄ…dzÄ…c po sposobie zadania pytania - to nie jest dobre moto dla poczÄ…tkujÄ…cego.
Salon być może dbał, a być może tylko zatuszował problemy. Tego się nie dowiesz, jeśli nie kupisz.
A sÄ…dzÄ…c po sposobie zadania pytania - to nie jest dobre moto dla poczÄ…tkujÄ…cego.
BMW -> KTM. Mogę mieć spaczenie zawodowe.
-
jasnoksieznik - Stały bywalec
To w takim razie jakiś wałek. 4 tysiące, z salonu, 2006, pierwsza rejestracja w tym roku?
Inna sprawa - nikt, nigdy, przenigdy nie poleci Ci wściekłej Yamahy R6 na początek przygody z motocyklami.
Inna sprawa - nikt, nigdy, przenigdy nie poleci Ci wściekłej Yamahy R6 na początek przygody z motocyklami.
Suzuki GS 500 E
-
DedeRR - Świeżak
Nie pytam czy ktoś mi ją poleci, czy nie i nie o tym chyba jest dyskusja, ale to nie jest moje pierwsze sport moto jeśli o to chodzi. Po prostu nie jestem mechanikiem i nie znam się na silnikach aż tak, żeby samemu stwierdzić czy moto z takim przebiegiem to dobry zakup, pomimo tego, że cała reszta jest w porządku. Najlepiej będzie jak wybiorę się tym sprzętem do salonu Yamahy i mi sprawdzą historię no i oczywiście silnik pod kątem sprężania, ciśnienia oleju itd, bo we własnym zakresie tego nie zrobię.
- piter8841
- Świeżak
Często takie sprzęty miały glebe i szkodę całkowitą przez co nie można odzyskać na takie moto dowodu do dalszej jazdy w kraju ale można je sprzedać za granicę i w pl zarejestrować. Podobnie jest np ze sprzętami testowymi z salonu 2015r a już nie mają karty gwarancyjnej, trafiają do pl i są w super cenie.
- grzec
- Świeżak
Jesli on nie byl wczesniej zarejestrowany , to mam pytania:
- Jak ludzie jezdzili nim testowo skoro on nie byl zarejestrowany? Po placyku salonu?
- Jaki jest sens posiadania motocykla testowego z 2005 roku w np roku 2010? Przeciez nawet jak by ktos chcial taki kupic to nie kupi bo ich juz nie produkuja
Prosze znajdz mi sensowne odpowiedzi na te pytania
- Jak ludzie jezdzili nim testowo skoro on nie byl zarejestrowany? Po placyku salonu?
- Jaki jest sens posiadania motocykla testowego z 2005 roku w np roku 2010? Przeciez nawet jak by ktos chcial taki kupic to nie kupi bo ich juz nie produkuja
Prosze znajdz mi sensowne odpowiedzi na te pytania
Tysiąc serc jedno bicie one direction ponad życie
-
rosiboj - Moderator
Re: Czy warto kupić motocykl z bardzo niskim przebiegiem?
piter8841 napisał(a):
[...]1.
Motocykl jest z 2005r, ale pierwsza rejestracja jest w 2016r.
[...]2.
był motorem testowym, z tego względu ma przejechane niecałe 4 tys. km!
[...]3.
Oczywiście opony są do wymiany.
Pytań ciąg dalszy:
ad.1 - 11 lat stał niezarejestrowany? Zapomnieli o nim w magazynie producenta, czy dealer go tyle trzymał? Jako co? Dekorację? Zdarzają się takie historie, ale niezmiernie rzadko.
ad.2 - motor testowy? Zarejestrowany w 2016 - załóżmy że 1 stycznia i że tylko od tego czasu jeździł. Daje to nam 4kkm w niecałe 6 miesięcy. Trochę dużo jak na sprzęt okazyjnie udostępniany potencjalnym klientom.
ad.3 - 4kkm i opony do wymiany? Co to za opony, albo jak musiano nim jeździć że po tak krótkim okresie się zużyły. Chyba że opony z 2005r, ale to już spora lipa.
Ogólnie - sprzęt do sprawdzenia w niezależnym albo zaprzyjaźnionym warsztacie. Cuda się zdarzają, ale należy odnieść się z dużą dozą podejrzliwości.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
-
Zimny72 - Zimny Drań
rosiboj napisał(a):Jesli on nie byl wczesniej zarejestrowany , to mam pytania:
- Jak ludzie jezdzili nim testowo skoro on nie byl zarejestrowany?
U nas jest cos takiego co nazywa sie czerwone numery czyli dla klietow ktorzy Maja kaprys przejechania sie pojazdem ktory ewentualnie beda chcieli zakupic.
Jako dowod rej. jest czerwona ksiazeczka do ktorej wpisujesz jedynie date i FIN

| | https://www.youtube.com/channel/UCIhJl1 ... TGw/videoskuluem123 napisał(a):...Nie da się zrobić przekrętu w urzędzie ?
- andy7
- Moderator
Widzę, że niektórzy mają problem z czytaniem tekstu ze zrozumieniem. Nie interesuje mnie zdanie na temat tego czy motor był zarejestrowany i kiedy, tylko czy tak niski przebieg jest groźny mechanicznie. Co do stanu to właściciel zezwala na weryfikację w salonie Yamahy, czy innym ASO. Tam mi sprawdzą Vin, geometrię i inne ważne aspekty. Temat zamykam, bo szkoda czasu na wyjaśnienia bez sensu.
- piter8841
- Świeżak
Ty się Kolego nie obrażaj. Temat pachnie albo mega okazją, albo... mega lipą. Przez forum temat jest nie do zbadania. Koledzy zadali ci szereg pytań, które powinieneś samodzielnie zweryfikować. Dla własnego bezpieczeństwa. A faktycznie temat masz dla rzeczoznawcy motoryzacyjnego, który ci potwierdzi stan motocykla.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
-
Zimny72 - Zimny Drań
Niedawno trafiłem na ofertę ducati 999 z 2003 z przebiegiem 149km.
Moto po zakupie trafiło do salonu i tam przestało sobie kilkanascie lat.
Osobiście nie kupił bym go. To co, że wyglada jak nowy, w sumie nowe moto ale zapewne wszystko zaczelo by się sypac gdyby moto zaczelo jezdzić.
4kkm to ńi za wiele jak na tak stare moto ale niekońiecznie oznacza to, ze moga być z nim klopoty.
Tak czy inaczej wolalbym moto z normalnym przbiegiem niż moto które latami stalo nieruszane.
Moto po zakupie trafiło do salonu i tam przestało sobie kilkanascie lat.
Osobiście nie kupił bym go. To co, że wyglada jak nowy, w sumie nowe moto ale zapewne wszystko zaczelo by się sypac gdyby moto zaczelo jezdzić.
4kkm to ńi za wiele jak na tak stare moto ale niekońiecznie oznacza to, ze moga być z nim klopoty.
Tak czy inaczej wolalbym moto z normalnym przbiegiem niż moto które latami stalo nieruszane.
-
Croowab - Bywalec
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 43 gości