Zobacz wątek - Pierwszy motocykl dla świeżaka.
NAS Analytics TAG

Pierwszy motocykl dla świeżaka.

Jeśli chcesz porozmawiać o motocyklach, które nadają się dla posiadaczy kategorii A1 lub B (powyżej 3 lat) to jest to miejsce dla Ciebie.
_________

Pierwszy motocykl dla świeżaka.

Postprzez Gontarek3d » 25/5/2016, 09:39

Witam

Mam już dość ciągłego stania w korkach , grzania się w samochodzie i ładowania kasy w paliwo i części :) Postanowiłem, że przerzucę się na troszkę inny środek transportu, w pierwszej chwili miałem na myśli dobry rower gdyż mieszkam pod Warszawą ( w ciągle zakorkowanej miejscowości )do pracy mam jakieś 10km więc rower byłby w miarę dobrym wyborem.

Później jednak wpadłem na pomysł , że skoro jestem 5 letnim rozważnym kierowcą znającym wszystkie przepisy drogowe mogłbym wykorzystać niedawno wprowadzoną ustawę i zakupić motocykl 125 cm.

Mam 23 lata i 189-190 cm wzrostu przy wadze 78 kg.

Najbardziej podobają mi się dwa modele Yamaha R125( jednak ma ona bardziej sportowy charakter i niżej położoną kierownicę więc domyślam się, że nie jest zbytnio wygodna i dla wysokiego chłopaka nie będzie dobrym wyborem)
Podoba mi się też Yamaha MT125 ( dla wysokiej osoby powinna być lepszym wyborem ? )

Koszta obu motocykli podobne z tym, że Y125 można wyrwać już z 8k ( starsze modele)
Ja jednak mógłbym przeznaczyć tak około 12-13 tys więc MT125 spokojnie za tą cenę bym dostał.

Najbardziej boje się tego, że nigdy nie jeździłem na żadnym motocyklu. Jestem zaprawionym rowerzystą i bez problemu jeżdżę bez trzymanki :D Domyślam się, że motocykl to jednak zupełnie co innego.

Przerażają mnie też opinie ludzi/znajomych i rodziny o motocyklach (nawet 125).
Po co Ci to ? Chcesz się zabić ? Przeglądając raporty policyjne to rowerzyści powodują więcej wypadków niż motocykliści którzy mają ukończone kursy/ znają przepisy itp.

Czy 125 jest aż tak trudna do okiełznania ? Czy jest bezpieczna ? Nie chce szaleć, po prostu szukam przyjemnego środku transportu :)
Czy powinienem zapisać się na kursy czy po zakupie spokojnie opanuje ją na podwórku ?
Gontarek3d
Świeżak

Postprzez quado500 » 25/5/2016, 09:47

125 4t ma nie wiecej niż 15km ja w wieku 14 lat jezdzilem hyosungiem xrx 125 :D wiec zabic sie na tym nie zabijesz :D co do motorka to jesli chcesz wygodny to polecam jakies enduro bo są lekkie, wygodne i wysokie albo ybr lub cbf 125
quado500
Świeżak

Postprzez Rolnik62 » 25/5/2016, 11:10

Przy 80 km/h jak się zatrzymasz na drzewie, to nie ma znaczenia, czy siedziałeś na skuterze, czy na hayabusie...

Nie kupuj tego, co ci się podoba, tylko to, na którym pozycja ci odpowiada.

Poprzeglądaj oferty z okolic twojej miejscowości, podzwoń, umów się, usiądź, przejedź się kawałek na kilku różnych motorkach.

Intuicja sama ci podpowie, na którym jest ci lepiej.

Tylko zacznij coś w tym kierunku robić, teraz masz Boże Ciało i piękną pogodę. Na co czekać ???
Jeżdżenie "ścigaczem" po mieście to jak bieganie po lesie w garniturze.
Rolnik62
Bywalec

Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê