Zobacz wÄ…tek - Problem z biegami...
NAS Analytics TAG

Problem z biegami...

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Problem z biegami...

Postprzez Mateuszeek » 9/5/2016, 20:01

Witam wszystkim, z racji ze mechanik ze mnie cieniutki postanowiłem zaczerpnac wiedzy z forum. Mam problem ze skrzynia biegow, o ile w trakcie jazdy biegi dzialaja kompletnie bez zarzutow to problem pojawia sie gdy musze nagle hamowac i np stoje na skrzyzowaniu na 4. Biegi niechca sie redukowac, musze wachlowac jak oszolom no i nieraz nie zdarze zredukowac. Mial ktos z was ten problem. Bardzo prosilbym o pomoc. Pozdrawiam i czekam na odp :) :evil:
Mateuszeek
Świeżak

Postprzez riderZ056 » 9/5/2016, 20:53

To redukuj podczas hamowania, ja tak zawsze robię, żeby potem nie męczyć skrzyni na postoju. Te kilka sekund pomiędzy rozpoczęciem hamowania a zatrzymaniem spokojnie wystarczy na miękkie zredukowanie z międzygazem. Jeśli chodzi o zmianę biegów nic mi tak nie pomogło jak ten artykuł: http://www.scigacz.pl/Przegazowka,jak,z ... ,7686.html
SlowMotion napisał(a):W całości za 1500zł też da się ubrać, ale wtedy polecam jeździć bardzo zachowawczo i nie przekraczać 40-50kmh.
riderZ056
Świeżak

Re: Problem z biegami...

Postprzez Glenroy » 9/5/2016, 21:10

Mateuszeek napisał(a):Mial ktos z was ten problem.

Każdy, kto posiada niezsynchronizowaną skrzynię sekwencyjną...czyli w zasadzie każdy motocykl ;). Biegi redukuje się podczas hamowania, tak żebyś hamowanie zakończył z zapiętym najniższym biegiem, ma to swoje powody w kwestiach bezpieczeństwa również, ale to przekonasz się, kiedy zobaczysz w lusterku, że ktoś nie da rady przed Tobą wyhamować, a Ty nie masz możliwości odskoczyć kawałek do przodu, bo masz zapięty 4 bieg ;). Ewentualnie jak już przydarzy Ci się taka sytuacja, bo zdarzają się i takie sytuacje, to co każdy bieg popuść lekko sprzęgło. Czyli stoisz na 4, wbijasz 3, delikatnie popuszczasz sprzęgło, wciskasz z powrotem, wrzucasz 2 i znowu delikatnie odpuszczasz sprzęgło, i tak dalej i dalej aż do neutralnego.
Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
Glenroy
Moderator

Postprzez Mateuszeek » 10/5/2016, 15:07

No dobra biore sie za ta lekture hehe Dziekuje za odpowiedzi :)
Mateuszeek
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 37 gości

na górê