Zobacz wątek - Wymiana kasku HJC TR-1 ... co wybrać ?
NAS Analytics TAG

Wymiana kasku HJC TR-1 ... co wybrać ?

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Wymiana kasku HJC TR-1 ... co wybrać ?

Postprzez szczypek92 » 25/4/2016, 11:12

Witam wszystkich !

Posiadam kask HJC TR-1, na ZR-7 i FZS 1000 była to fajna propozycja, lecz odkąd latam na GSX-R 1000 K7 kask strasznie mnie irytuje.

Przy wysokich prędkościach przelotowych jest bardzo głośny, mało szczelny, nawet z zamkniętymi wlotami powietrza czuje jak dmucha w czachę. Do tego po dwóch latach jego dopasowanie do głowy znacznie się pogorszyło, materiał w środku się ubił i niestety przy dużych podmuchach czuje, że chciałby spaść z głowy.

Kolejna sprawa to pinlock anti-fog - O RETY JAKA TRAGEDIA !!!! Zakupiłem pinlocka i wszystko fajnie dopóki się nie zapierdziela...przy dużej prędkości jak jestem mocno pochylony pinlock zmusza mnie do patrzenia przez 4mm odcinek szybki między kaskiem a pinlockiem :/

Pomyślałem więc o zakupie kasku który przede wszystkim wykaże się:

- lepszÄ… areodynamikÄ…
- lepszym środkiem kasku, może jakieś rozwiązania z pompowaniem policzków żeby z czasem znowu nie był za duży ?
- lepszym wygłuszeniem (ten huczy niemiłosiernie)
- koniecznie lepszą widocznością, nie może być tak że krawędź pinlocka zasłania mi połowę drogi, nie ma szyb w całości z powierzchnią antifog ? lub też kasków z pinlockiem na całej powierzchni szyby ?
- blenda nie jest 100% wymogiem jednak czasem siÄ™ przydaje

Nie pytajcie mnie o budżet bo nie wiem ile muszę wydać żeby było po prostu lepiej.
szczypek92
Świeżak

Postprzez Zimny72 » 25/4/2016, 16:50

Przyjrzyj siÄ™ Shark Vision-R series II.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
Zimny72
Zimny Drań

Postprzez lagiboy » 25/4/2016, 20:10

przy dużych prędkościach wszystkie kaski huczą, powiem więcej shoei x-spirit II jest głośniejszy od XR-1100, bo nie jest jego zadaniem zapenienie ciszy, od tego są zatyczki do uszy 3M, za to zapewnia świetną aerodynamikę, ma ogromne pole widzenia bo jest zaprojektowany tak żeby "działać" w pozycji na "scyzoryk".
Od czasu do czasu trzeby wyczyścić uszczelki i przelecieć je olejem silikonowym i podregulować trochę żeby powstrzymać napływające powietrze. Mój x-spirit też już puszcza lewe powietrze między uszczelką a szybą jak będę miał więcej czasu to się za to wezmę. Pinlock jest zajebisty i pokrywa całe pole widzenia, mam go od 2013 i ciągle daje radę.
black matt=grey (color by honda)
lagiboy
Moderator

Postprzez Crank » 26/4/2016, 10:08

Ja zaproponuje hjc fg 17 lub droższy rph 10/11. Zobacz też ls2 ff323 arrow r lub wyższy model arrow c. Test arrow r masz tu http://www.scigacz.pl/Kask,LS2,FF323,Ar ... 27506.html
Barton Fighter 50 -> Kawasaki GPZ 500S -> Kawasaki Ninja ZX7R
Crank
Świeżak

Postprzez szczypek92 » 26/4/2016, 20:19

FG-17 po przymiarce strasznie mi nie leżał. Kupiłem FF323, zobaczymy czy się nada ;)
szczypek92
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

na górê