Honda cr 125 stuki w silniku, wymiana tłoka
• Strona 1 z 1
Honda cr 125 stuki w silniku, wymiana tłoka
Witam stałem się posiadaczem hondy cr 125, to jest mój pierwszy motocykl, ostatnio zaniepokoiły mnie stuki dochodzące z cylindra po rozebraniu wychodzi na to że przyczyną hałasu jest zawór wydechowy, pyt jak go ustawić żeby nie hałasował?
https://youtu.be/WuDnIpRhsvE (otwórz link)
dodam że honda przerywała na ciepłym silniku na biegach 1/2/3 na wysokich obrotach
druga sprawa tłok, moim zdaniem nadaje się do wymiany ponieważ są małe rysy, nicasil wydaję się być w porządku ocencie sami,
nie znam się na crossach i proszę mi doradzić jakiej firmy tłok wybrać gdzie zmierzyć cylinder,
cylinder jest nowy tłok sel. a 30 mth po remoncie kapitalnym został kupiony motocykl ja przejezdziłem może 4 mth i zaczeło coś stukać rozebrałem i decyduje się na wymianę.
kilka pytań
jakiej firmy uszczelki polecacie top end?
jakiej firmy kupić tłoka?
łożyska do koła tył kupić dedykowane czy można w sklepie z łożyskami kupić ?
[url][/url]
https://youtu.be/WuDnIpRhsvE (otwórz link)
dodam że honda przerywała na ciepłym silniku na biegach 1/2/3 na wysokich obrotach
druga sprawa tłok, moim zdaniem nadaje się do wymiany ponieważ są małe rysy, nicasil wydaję się być w porządku ocencie sami,

nie znam się na crossach i proszę mi doradzić jakiej firmy tłok wybrać gdzie zmierzyć cylinder,
cylinder jest nowy tłok sel. a 30 mth po remoncie kapitalnym został kupiony motocykl ja przejezdziłem może 4 mth i zaczeło coś stukać rozebrałem i decyduje się na wymianę.
kilka pytań
jakiej firmy uszczelki polecacie top end?
jakiej firmy kupić tłoka?
łożyska do koła tył kupić dedykowane czy można w sklepie z łożyskami kupić ?
[url][/url]
- Przemek7802
- Świeżak
słabo wygląda ten cylinder jak na 30 godzin ;P
na pewno tak cylinder do honowania i mierzenia. gdzie ? to zalezy, mało kto ci dobrze przehonuje cylinder, pomierzyć mozna w wardsztatach samochodowych czasem mają sprzęt - musisz pojeździc popytać. jakbys miał problem mozesz mi wysłać to ci moge dobrać tłok, przehonowac i pomierzyc wszystko jak trzeba
tłok najtaniej i najlepiej wossnera
uszczelki ? zalezy, w sumie ja i znajomy w CR jeździlismy na tych chinskich najtasnzych top endach i nic nie ciekło.
łozyska w kole mozesz wrzucić ze sklepu z łozyskami - nawet taniej cie wyniesie to, tylko kup jakies ze średniej półki ( nie najtansze)
a co do brzeczenia samego - ciezko powiedzieć. poszukaj w necie ksiązki serwisowej i zgodnie z nią ustaw zawór.
na pewno tak cylinder do honowania i mierzenia. gdzie ? to zalezy, mało kto ci dobrze przehonuje cylinder, pomierzyć mozna w wardsztatach samochodowych czasem mają sprzęt - musisz pojeździc popytać. jakbys miał problem mozesz mi wysłać to ci moge dobrać tłok, przehonowac i pomierzyc wszystko jak trzeba
tłok najtaniej i najlepiej wossnera
uszczelki ? zalezy, w sumie ja i znajomy w CR jeździlismy na tych chinskich najtasnzych top endach i nic nie ciekło.
łozyska w kole mozesz wrzucić ze sklepu z łozyskami - nawet taniej cie wyniesie to, tylko kup jakies ze średniej półki ( nie najtansze)
a co do brzeczenia samego - ciezko powiedzieć. poszukaj w necie ksiązki serwisowej i zgodnie z nią ustaw zawór.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
cylinder oddany do honowania jutro będę wiedział jaki tłok mam dobrać,
uszczelki zamówione. gdzie kupić łożysko igiełkowe w zwykłym motoryzacyjnym czy musi być jakieś lepsze?
uszczelki zamówione. gdzie kupić łożysko igiełkowe w zwykłym motoryzacyjnym czy musi być jakieś lepsze?
- Przemek7802
- Świeżak
musi byc odpowiednie na allegro sądostępne
swoja drogą po honowaniu zrób fotke i wrzuc jak wygląda cylinder
swoja drogą po honowaniu zrób fotke i wrzuc jak wygląda cylinder
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
cylinder po honowaniu z dołu i z góry ten sam wymiar
wymiar 53,94 mechanik polecił mi tłok vertex replica.
mam kilka pytań
jak docierać nicasil? mechanik podpowiedział mi żeby moto pochodziło chwile potem wyjeździć pół baku na spokojnie a potem to już kręcenie manetą do końca.
czy dyfuzor przy cylindrze można uszczelnić dodatkowo silikonem?
skąd zamawiacie tłoki? z allegro bd ok ?

mam kilka pytań
jak docierać nicasil? mechanik podpowiedział mi żeby moto pochodziło chwile potem wyjeździć pół baku na spokojnie a potem to już kręcenie manetą do końca.
- Przemek7802
- Świeżak
[quote="Przemek7802"]cylinder po honowaniu z dołu i z góry ten sam wymiar
mam kilka pytań
Zastanawiam się nad jakimś czujnikiem temperatury na allegro są po 30 zł wkrecane na szpilke od głowicy. Kupował to ktoś zdaje egzamin? ewentualnie w wężu od chłodnicy zrobić czujnik kto ma jakieś pomysły patenty?

mam kilka pytań
Zastanawiam się nad jakimś czujnikiem temperatury na allegro są po 30 zł wkrecane na szpilke od głowicy. Kupował to ktoś zdaje egzamin? ewentualnie w wężu od chłodnicy zrobić czujnik kto ma jakieś pomysły patenty?
- Przemek7802
- Świeżak
chwile chodzi na wolnych, ja zawsze dobry bak wyjezdzam, leje troszke wiecej oleju do benzyny. potem do 300 km ostrozniej latam, nie lece na przeloty mocne, nie pałuje na prostych, dorbze rozgrzewam itp itd.
mozna uszczelnić im szczelniej tym lepiej.
ja mam taki za kilka zł ( do 10 chyba mozna kupic) wyswietlacz z czujnikiem, czujnik wrzuciłem w głowice w wąż ( sciskane opaską z węzem ) i sie trzyma od stycznia wszystko gra.
a tłok kup tam gdzie taniej, na allegro czasem jest tanio ale nie zawsze. jak ktos ma znizki to z olekmotocykle moze czasem kupic taniej
mozna uszczelnić im szczelniej tym lepiej.
ja mam taki za kilka zł ( do 10 chyba mozna kupic) wyswietlacz z czujnikiem, czujnik wrzuciłem w głowice w wąż ( sciskane opaską z węzem ) i sie trzyma od stycznia wszystko gra.
a tłok kup tam gdzie taniej, na allegro czasem jest tanio ale nie zawsze. jak ktos ma znizki to z olekmotocykle moze czasem kupic taniej
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Założyłem tłok vetexa złożyłem wszystko do kupy . Odpalilem na drugi dzień pochodziła chwilę weszła na duże obroty i zgasla. Później odpalila normalnie ale podczas jazdy nie wkrecala się tak jak trzeba i strasznie cylinder się grzeje prawie parzyl... Nie przegrzalem jej ? Jeździłem po lesie manetka na 3/4 wcześniej na każdym biegu na 3/4manetki . Możliwe że gaźnik do regulacji bo tak jakby za mało paliwa dostawala
- Przemek7802
- Świeżak
a skąd mam wiedziec czy nie przegrzałes czy przgerzałes ?
temp pracy silnika to 90 stopni nawet. nie jestes w stanie rekÄ… ocenic czy ma 80 90 czy 100.
mozliwe że gaźnik do regulacji

mozliwe że gaźnik do regulacji
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
gaźnik wyregulowany . zrobiłem bogatszą mieszankę cylinder dalej się grzeje w bardzo szybkim czasie czy to normalne?
chyba znalazłem przyczynę przerywania, przednia zębatka ma ułamane połowę zębów możliwe że przez to honda się nie wkręca na obroty?
chyba znalazłem przyczynę przerywania, przednia zębatka ma ułamane połowę zębów możliwe że przez to honda się nie wkręca na obroty?
- Przemek7802
- Świeżak
na dotarciu normalne, ale cyz sie grzeje cyz przegrzewa tego nie wiem ;P
zebatka nie ma nic do wkręcania sie na obroty.
zebatka nie ma nic do wkręcania sie na obroty.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość