Yamaha YZF-r125 - pierwszy moto - porady i pomoc w wyborze
• Strona 1 z 1
Yamaha YZF-r125 - pierwszy moto - porady i pomoc w wyborze
[OFFTOP]
Witam wszystkich forumowiczów, ciesze się, że udało mi się dotrzeć na to forum. Przeglądałem posty i widać, że fajna społeczność się tutaj utworzyła dlatego też założyłem sobie konto i mam kilka pytań do bardziej doświadczonych kolegów
[Przydługi wstęp]
Mam 22 lata, ważę 80kg, 178cm wzrostu i przymierzam się do spełnienia swojego marzenia, które dusiłem od dawna
Mam prawko kat. B od ponad 3 lat i do 24 roku życia zamierzam pobawić się 125tką. Jako, że kupuje oczami to zakochałem się w yzf r125 od pierwszego zdjęcia. Szukałem po necie od tygodnia ofert, opinii i tylko utwierdziłem się w tym przekonaniu.
Budżet - całość z odzieżą i kaskiem chciałbym zmieścić do 15k max. Wiadomo czym mniej tym lepiej.
Roczniki raczej 2008-2014. Nowsze modele już za drogie chyba (te od 2014 - teraz)
[Konkrety]
1. Czy mylę się co do tego, że to kawał dobrej maszyny?
2. Jakie są jego słabe punkty ?
3. Na co uważać przy kupnie ( chodzi mi o charakterystyczne usterki tego modelu)?
4. Czy unikanie 100% handlarzy to dobra taktyka ? (motorków jest niestety dość mało)
5. Jakieś specjalne rady do modelu/kupna ? (przeglądałem poradniki z ścigacza.pl jak kupować)
6. Czy customowy tłumik zwiększa moc i czy bez strojenia może on ją mocno zmniejszyć - pytanie istotne odnośnie oferty z pkt 6a i moim prawkiem kat B ( max 15KM, fabrycznie ma 14,8 ) i boje się, że ten egzemplarz nie nadaje sie do legalnej jazdy
7. Co sÄ…dzicie o:
a) http://otomoto.pl/oferta/yamaha-yfz-yam ... 74d922ee20 - sprawdziłem vin, malowanie itd. Oferta wydaje się być sensowna, gościu mówił ze tłumik był zakładany w Motorlandzie.
b) http://allegro.pl/show_item.php?item=61 ... 1d25e51c19 - jak oni zarabiają na sprowadzaniu z Niemiec kiedy na mobile.de są te motocykle o wiele droższe ? są bite wszystkie ?
c) http://otomoto.pl/oferta/yamaha-yzf-r-1 ... db9c2d50e1 - handlarz z Rzeszowa - same złe opinie czytałem ale ciekawy jestem waszej
8. Macie jakieś swoje ciekawe znaleziska ? (interesuje mnie kolor biały/szary)
9. Gdzie szukać maszyn oprócz otomoto, olx, allegro (co właściwie korzysta z prawie tej samej bazy)
[Zakończenie]
Przepraszam, że tak długo, ale jestem dość skrupulatny i chciałbym moje pieniądze wydać mądrze, żeby się cieszyć z tytułu początkującego motocyklisty a nie mechanika
Witam wszystkich forumowiczów, ciesze się, że udało mi się dotrzeć na to forum. Przeglądałem posty i widać, że fajna społeczność się tutaj utworzyła dlatego też założyłem sobie konto i mam kilka pytań do bardziej doświadczonych kolegów

[Przydługi wstęp]
Mam 22 lata, ważę 80kg, 178cm wzrostu i przymierzam się do spełnienia swojego marzenia, które dusiłem od dawna

Mam prawko kat. B od ponad 3 lat i do 24 roku życia zamierzam pobawić się 125tką. Jako, że kupuje oczami to zakochałem się w yzf r125 od pierwszego zdjęcia. Szukałem po necie od tygodnia ofert, opinii i tylko utwierdziłem się w tym przekonaniu.
Budżet - całość z odzieżą i kaskiem chciałbym zmieścić do 15k max. Wiadomo czym mniej tym lepiej.
Roczniki raczej 2008-2014. Nowsze modele już za drogie chyba (te od 2014 - teraz)
[Konkrety]
1. Czy mylę się co do tego, że to kawał dobrej maszyny?
2. Jakie są jego słabe punkty ?
3. Na co uważać przy kupnie ( chodzi mi o charakterystyczne usterki tego modelu)?
4. Czy unikanie 100% handlarzy to dobra taktyka ? (motorków jest niestety dość mało)
5. Jakieś specjalne rady do modelu/kupna ? (przeglądałem poradniki z ścigacza.pl jak kupować)
6. Czy customowy tłumik zwiększa moc i czy bez strojenia może on ją mocno zmniejszyć - pytanie istotne odnośnie oferty z pkt 6a i moim prawkiem kat B ( max 15KM, fabrycznie ma 14,8 ) i boje się, że ten egzemplarz nie nadaje sie do legalnej jazdy
7. Co sÄ…dzicie o:
a) http://otomoto.pl/oferta/yamaha-yfz-yam ... 74d922ee20 - sprawdziłem vin, malowanie itd. Oferta wydaje się być sensowna, gościu mówił ze tłumik był zakładany w Motorlandzie.
b) http://allegro.pl/show_item.php?item=61 ... 1d25e51c19 - jak oni zarabiają na sprowadzaniu z Niemiec kiedy na mobile.de są te motocykle o wiele droższe ? są bite wszystkie ?
c) http://otomoto.pl/oferta/yamaha-yzf-r-1 ... db9c2d50e1 - handlarz z Rzeszowa - same złe opinie czytałem ale ciekawy jestem waszej
8. Macie jakieś swoje ciekawe znaleziska ? (interesuje mnie kolor biały/szary)
9. Gdzie szukać maszyn oprócz otomoto, olx, allegro (co właściwie korzysta z prawie tej samej bazy)
[Zakończenie]
Przepraszam, że tak długo, ale jestem dość skrupulatny i chciałbym moje pieniądze wydać mądrze, żeby się cieszyć z tytułu początkującego motocyklisty a nie mechanika

- BluuTM
- Świeżak
1. posiadam, przyjemna maszynka fajnie sie jezdzi szczegolnie w miescie
2. slabe pkt? bola plecy?
4. na mine mozna trafic kupujac nawet od osoby prywatnej
5. sprawdzic naped, poziom plynow, klocki, tarcze, wycieki, czy prosta rama, stan plastikow, klamek i podnozkow (czy nie zjechane od szlifu)
aaa i jak masz mozliwosc to sprawdzic kompresje
6 cos tam zwieksza ale spokojnie, na kolo cie nie postawi
7b zobacz zdjecia, prawie kazda ma porysowany tlumik
2. slabe pkt? bola plecy?

4. na mine mozna trafic kupujac nawet od osoby prywatnej
5. sprawdzic naped, poziom plynow, klocki, tarcze, wycieki, czy prosta rama, stan plastikow, klamek i podnozkow (czy nie zjechane od szlifu)

6 cos tam zwieksza ale spokojnie, na kolo cie nie postawi

7b zobacz zdjecia, prawie kazda ma porysowany tlumik

- kravter
- Świeżak
kravter napisał(a):6 cos tam zwieksza ale spokojnie, na kolo cie nie postawi
No to jest oczywiste. Ale mi chodzi konkretnie o to aby moto nie przekroczył 15KM. Fabrycznie ma 14,8 i pewnie z tym tłumikiem moc przekroczy dopuszczalne na kat.B 15KM. Wiec wtedy bede nielegalnie poruszał sie motoyklem za mocnym na moją kategorie. I to mnie martwi, a podoba mi sie oferta 7a ;/
- BluuTM
- Świeżak
No tak na hamowni. Może za dużo się naczytałem i panikuje. Bo podobno przy kolizji itp mogą mnie wysłać na badanie na hamowni i tam to wyjdzie.
Z innej beczki. Co uważacie o motorkach z widocznymi śladami po szlifie ? Własnie taki znalazłem i chętnie bym go kupił jeśli będzie technicznie sprawny. Szlify raczej niegroźne są dla ramy itd, mam racje ?
link - http://allegro.pl/show_item.php?item=6114802740#
Z innej beczki. Co uważacie o motorkach z widocznymi śladami po szlifie ? Własnie taki znalazłem i chętnie bym go kupił jeśli będzie technicznie sprawny. Szlify raczej niegroźne są dla ramy itd, mam racje ?
link - http://allegro.pl/show_item.php?item=6114802740#
- BluuTM
- Świeżak
przy kolizji nigdzie cie nie wysla
przy wypadku byc moze, ale przy wypadku pewnie nie bedzie co wysylac na hamownie
czy grozne czy nie to juz zalezy od szlifu
rame latwo mozna sprawdzic, rozpedzasz sie do 50-60 puszczasz kierownice i moto ma ci jechac jak po sznurku, nic nie moze sciagac
oczywiscie trudno jest znalezc idealna 125, na tym ludzie ucza sie jezdzic wiec i sie wywracaja itp

czy grozne czy nie to juz zalezy od szlifu

rame latwo mozna sprawdzic, rozpedzasz sie do 50-60 puszczasz kierownice i moto ma ci jechac jak po sznurku, nic nie moze sciagac

oczywiscie trudno jest znalezc idealna 125, na tym ludzie ucza sie jezdzic wiec i sie wywracaja itp

- kravter
- Świeżak
Znalazłem maszynę, która wygląda idealnie. Gosciu wydawał sie mówić prawdę co do motocykla wiec będę jechał do niego w najbliższym czasie. Jednak droga to dość spora wyprawa i przyczepkę muszę załatwić. A jest jedna rzecz, która mnie martwi - przebieg 12000 a moto z 2013 roku. Podobno sprowadzony z Niemiec jako używany z salonu (może mu chodziło o handlarza) z przebiegiem wtedy 7000. Niestety nie wiem w którym roku.
Uważacie, że jest to akceptowalny przebieg w 3 letnim moto - 12000km ?
Uważacie, że jest to akceptowalny przebieg w 3 letnim moto - 12000km ?
- BluuTM
- Świeżak
nie wiem jak ci niemcy to robia ale ja kupilem samochod od niemca (prywatnej osoby) ktory mial rok i juz ponad 30k km, dodam, ze auto juz swoje stalo z rozwalonymi prawymi przednimi drzwiami
wiec mozna powiedziec, ze koles zrobil tyle km w pol roku,
powiem szczerze, ze nie masz co patrzec na te przebiegi
to jest polska, tu kazdy sobie ustawia jaki chce, trzeba sprawdzac stan moto i tyle, czasami moto z przebiegiem 30k bedzie w lepszym stanie niz to z przebiegiem 5k bo ktos jezdzil bez oloju
aa i jeszcze jedno, 125 z niemiec czesto sa blokowane do 80KM/H bo tam to jest motorower

powiem szczerze, ze nie masz co patrzec na te przebiegi

aa i jeszcze jedno, 125 z niemiec czesto sa blokowane do 80KM/H bo tam to jest motorower
- kravter
- Świeżak
No właśnie tak myślałem, że liczy się stan moto bardziej i jak jest zadbany a nie przebieg ale mnie teraz utwierdziłeś jeszcze bardziej
Dzieki wielkie za pomoc
Także jadę po moto w sobotę rano i mam nadzieje ze wrócę ze swoją pierwszą maszyną
Boje się trochę o to czy były regularnie wymieniane filtry i oleje. Wystarczy sprawdzić czy płynnie wchodzi na obroty i przyłożyć chusteczkę do wydechu żeby nie było plam oleju ? Nie bardzo wiem jak inaczej to sprawdzić. Oprócz stanów płyny i koloru

Także jadę po moto w sobotę rano i mam nadzieje ze wrócę ze swoją pierwszą maszyną

Boje się trochę o to czy były regularnie wymieniane filtry i oleje. Wystarczy sprawdzić czy płynnie wchodzi na obroty i przyłożyć chusteczkę do wydechu żeby nie było plam oleju ? Nie bardzo wiem jak inaczej to sprawdzić. Oprócz stanów płyny i koloru

- BluuTM
- Świeżak
Wystarczy, ze mu dasz do odciny i jak zobaczysz niebieski dym to wiadomo co znaczy
oczywiscie na cieplym silniku. Mozesz tez sprawdzic czy wlasciciel go nie grzal przed toba, czyli sprawdzic czy ma ciepla chlodnice
Oczywiscie najlepszy bylby pomiar kompresji

Oczywiscie najlepszy bylby pomiar kompresji
- kravter
- Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości