Zobacz wÄ…tek - Yamaha YZF-r125 - pierwszy moto - porady i pomoc w wyborze
NAS Analytics TAG

Yamaha YZF-r125 - pierwszy moto - porady i pomoc w wyborze

Jeśli chcesz porozmawiać o motocyklach, które nadają się dla posiadaczy kategorii A1 lub B (powyżej 3 lat) to jest to miejsce dla Ciebie.
_________

Yamaha YZF-r125 - pierwszy moto - porady i pomoc w wyborze

Postprzez BluuTM » 12/4/2016, 21:26

[OFFTOP]
Witam wszystkich forumowiczów, ciesze się, że udało mi się dotrzeć na to forum. Przeglądałem posty i widać, że fajna społeczność się tutaj utworzyła dlatego też założyłem sobie konto i mam kilka pytań do bardziej doświadczonych kolegów :)

[Przydługi wstęp]
Mam 22 lata, ważę 80kg, 178cm wzrostu i przymierzam się do spełnienia swojego marzenia, które dusiłem od dawna :)
Mam prawko kat. B od ponad 3 lat i do 24 roku życia zamierzam pobawić się 125tką. Jako, że kupuje oczami to zakochałem się w yzf r125 od pierwszego zdjęcia. Szukałem po necie od tygodnia ofert, opinii i tylko utwierdziłem się w tym przekonaniu.

Budżet - całość z odzieżą i kaskiem chciałbym zmieścić do 15k max. Wiadomo czym mniej tym lepiej.
Roczniki raczej 2008-2014. Nowsze modele już za drogie chyba (te od 2014 - teraz)

[Konkrety]
1. Czy mylę się co do tego, że to kawał dobrej maszyny?
2. Jakie są jego słabe punkty ?
3. Na co uważać przy kupnie ( chodzi mi o charakterystyczne usterki tego modelu)?
4. Czy unikanie 100% handlarzy to dobra taktyka ? (motorków jest niestety dość mało)
5. Jakieś specjalne rady do modelu/kupna ? (przeglądałem poradniki z ścigacza.pl jak kupować)
6. Czy customowy tłumik zwiększa moc i czy bez strojenia może on ją mocno zmniejszyć - pytanie istotne odnośnie oferty z pkt 6a i moim prawkiem kat B ( max 15KM, fabrycznie ma 14,8 ) i boje się, że ten egzemplarz nie nadaje sie do legalnej jazdy
7. Co sÄ…dzicie o:
a) http://otomoto.pl/oferta/yamaha-yfz-yam ... 74d922ee20 - sprawdziłem vin, malowanie itd. Oferta wydaje się być sensowna, gościu mówił ze tłumik był zakładany w Motorlandzie.
b) http://allegro.pl/show_item.php?item=61 ... 1d25e51c19 - jak oni zarabiają na sprowadzaniu z Niemiec kiedy na mobile.de są te motocykle o wiele droższe ? są bite wszystkie ?
c) http://otomoto.pl/oferta/yamaha-yzf-r-1 ... db9c2d50e1 - handlarz z Rzeszowa - same złe opinie czytałem ale ciekawy jestem waszej
8. Macie jakieś swoje ciekawe znaleziska ? (interesuje mnie kolor biały/szary)
9. Gdzie szukać maszyn oprócz otomoto, olx, allegro (co właściwie korzysta z prawie tej samej bazy)

[Zakończenie]
Przepraszam, że tak długo, ale jestem dość skrupulatny i chciałbym moje pieniądze wydać mądrze, żeby się cieszyć z tytułu początkującego motocyklisty a nie mechanika :)
BluuTM
Świeżak

Postprzez kravter » 12/4/2016, 21:57

1. posiadam, przyjemna maszynka fajnie sie jezdzi szczegolnie w miescie
2. slabe pkt? bola plecy? :D
4. na mine mozna trafic kupujac nawet od osoby prywatnej
5. sprawdzic naped, poziom plynow, klocki, tarcze, wycieki, czy prosta rama, stan plastikow, klamek i podnozkow (czy nie zjechane od szlifu) :P aaa i jak masz mozliwosc to sprawdzic kompresje
6 cos tam zwieksza ale spokojnie, na kolo cie nie postawi ;)
7b zobacz zdjecia, prawie kazda ma porysowany tlumik :P
kravter
Świeżak

Postprzez BluuTM » 13/4/2016, 05:32

kravter napisał(a):6 cos tam zwieksza ale spokojnie, na kolo cie nie postawi ;)

No to jest oczywiste. Ale mi chodzi konkretnie o to aby moto nie przekroczył 15KM. Fabrycznie ma 14,8 i pewnie z tym tłumikiem moc przekroczy dopuszczalne na kat.B 15KM. Wiec wtedy bede nielegalnie poruszał sie motoyklem za mocnym na moją kategorie. I to mnie martwi, a podoba mi sie oferta 7a ;/
BluuTM
Świeżak

Postprzez kravter » 13/4/2016, 11:19

Moja r125 na fabrycznym wydechu ma 16KM wiec widzisz ;) a wydech da ci pewnie w porywach 2KM albo nawet tyle nie, (zalezy jaki) nikt ci tego nie zmierzy, tylko na hamowni wiec spokojnie mozesz smigac
kravter
Świeżak

Postprzez BluuTM » 13/4/2016, 13:33

No tak na hamowni. Może za dużo się naczytałem i panikuje. Bo podobno przy kolizji itp mogą mnie wysłać na badanie na hamowni i tam to wyjdzie.

Z innej beczki. Co uważacie o motorkach z widocznymi śladami po szlifie ? Własnie taki znalazłem i chętnie bym go kupił jeśli będzie technicznie sprawny. Szlify raczej niegroźne są dla ramy itd, mam racje ?

link - http://allegro.pl/show_item.php?item=6114802740#
BluuTM
Świeżak

Postprzez kravter » 13/4/2016, 15:04

przy kolizji nigdzie cie nie wysla :P przy wypadku byc moze, ale przy wypadku pewnie nie bedzie co wysylac na hamownie

czy grozne czy nie to juz zalezy od szlifu :P

rame latwo mozna sprawdzic, rozpedzasz sie do 50-60 puszczasz kierownice i moto ma ci jechac jak po sznurku, nic nie moze sciagac ;)

oczywiscie trudno jest znalezc idealna 125, na tym ludzie ucza sie jezdzic wiec i sie wywracaja itp ;)
kravter
Świeżak

Postprzez BluuTM » 14/4/2016, 06:20

Znalazłem maszynę, która wygląda idealnie. Gosciu wydawał sie mówić prawdę co do motocykla wiec będę jechał do niego w najbliższym czasie. Jednak droga to dość spora wyprawa i przyczepkę muszę załatwić. A jest jedna rzecz, która mnie martwi - przebieg 12000 a moto z 2013 roku. Podobno sprowadzony z Niemiec jako używany z salonu (może mu chodziło o handlarza) z przebiegiem wtedy 7000. Niestety nie wiem w którym roku.

Uważacie, że jest to akceptowalny przebieg w 3 letnim moto - 12000km ?
BluuTM
Świeżak

Postprzez kravter » 14/4/2016, 12:02

nie wiem jak ci niemcy to robia ale ja kupilem samochod od niemca (prywatnej osoby) ktory mial rok i juz ponad 30k km, dodam, ze auto juz swoje stalo z rozwalonymi prawymi przednimi drzwiami ;) wiec mozna powiedziec, ze koles zrobil tyle km w pol roku,

powiem szczerze, ze nie masz co patrzec na te przebiegi ;) to jest polska, tu kazdy sobie ustawia jaki chce, trzeba sprawdzac stan moto i tyle, czasami moto z przebiegiem 30k bedzie w lepszym stanie niz to z przebiegiem 5k bo ktos jezdzil bez oloju :)

aa i jeszcze jedno, 125 z niemiec czesto sa blokowane do 80KM/H bo tam to jest motorower
kravter
Świeżak

Postprzez BluuTM » 14/4/2016, 14:38

No właśnie tak myślałem, że liczy się stan moto bardziej i jak jest zadbany a nie przebieg ale mnie teraz utwierdziłeś jeszcze bardziej :) Dzieki wielkie za pomoc

Także jadę po moto w sobotę rano i mam nadzieje ze wrócę ze swoją pierwszą maszyną :D

Boje się trochę o to czy były regularnie wymieniane filtry i oleje. Wystarczy sprawdzić czy płynnie wchodzi na obroty i przyłożyć chusteczkę do wydechu żeby nie było plam oleju ? Nie bardzo wiem jak inaczej to sprawdzić. Oprócz stanów płyny i koloru :)
BluuTM
Świeżak

Postprzez Devil 125 » 14/4/2016, 15:19

Nie kombinuj z chusteczką bo jak odpalisz rano to na bank ci się skropli woda z wydechu a ty będziesz myślał że to olej. Wyluzuj trochę bo nic nie kupisz :)
Honda CBR 125R ---> Yamaha FZS 600 02r
Devil 125
Bywalec

Postprzez kravter » 14/4/2016, 19:41

Wystarczy, ze mu dasz do odciny i jak zobaczysz niebieski dym to wiadomo co znaczy ;) oczywiscie na cieplym silniku. Mozesz tez sprawdzic czy wlasciciel go nie grzal przed toba, czyli sprawdzic czy ma ciepla chlodnice :D

Oczywiscie najlepszy bylby pomiar kompresji
kravter
Świeżak

Postprzez BluuTM » 15/4/2016, 16:58

Dzięki za pomoc :) odezwe sie po powrocie jak poszło :D
BluuTM
Świeżak

Postprzez BluuTM » 17/4/2016, 08:38

Dziekuje bardzo za pomoc :D Wrócilem z moto. Stan idealny :D także moge sie cieszyć. Maszyna przepiękna i duża także idealna :D
BluuTM
Świeżak

Postprzez kravter » 17/4/2016, 12:06

Szerokosci ;)
kravter
Świeżak

Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê