Jaki kask wybrać ?
• Strona 1 z 1
Jaki kask wybrać ?
Witam,
mam problem przy wyborze kasku zwłaszcza że ceny są kuszące(choć na allegro znalazłem w zbliżonych cenach)
Kask do Hondy 1000 RR SC59, styl jazdy mieszany, do pracy (45 km w jedna stronÄ™) plus weekendowe wypady w trase.
A może polecacie inne ?
1.HJC R-PHA 10 Plus Oria
albo
2.AGV T2 Shade/AGV T2 Maori
albo
3.AGV Corsa Wish Limited (kozak ale nie wiem czy warto)
albo
4.Schuberth S2 Helm Schwarz
Podaję link do strony może ktoś skorzysta...
http://www.fc-moto.de/Schuberth-S2-Helm-Schwarz
mam problem przy wyborze kasku zwłaszcza że ceny są kuszące(choć na allegro znalazłem w zbliżonych cenach)
Kask do Hondy 1000 RR SC59, styl jazdy mieszany, do pracy (45 km w jedna stronÄ™) plus weekendowe wypady w trase.
A może polecacie inne ?
1.HJC R-PHA 10 Plus Oria
albo
2.AGV T2 Shade/AGV T2 Maori
albo
3.AGV Corsa Wish Limited (kozak ale nie wiem czy warto)
albo
4.Schuberth S2 Helm Schwarz
Podaję link do strony może ktoś skorzysta...
http://www.fc-moto.de/Schuberth-S2-Helm-Schwarz
Ostatnio edytowano 9/4/2016, 11:55 przez Emil_H, łącznie edytowano 1 raz
- Emil_H
- Świeżak
ten który lepiej leży na głowie, musisz przymierzyć kilka, nie napalaj się na konkretny model, po prostu pojedź do sklepu, poprzymierzaj, wybierz dwa w których najlepiej się czujesz a dopiero potem się zastanawiaj który wybrać i jaki kolor.
black matt=grey (color by honda)
-
lagiboy - Moderator
Moim zdaniem sama wygoda nie mówi wszystko o kasku, dlatego nie chce na to patrzeć w pierwszej kolejności bo wszystkie są nowe i ten za 100 euro może fajnie leżeć jak ten za 500 euro.Teraz jeżdże z HJC CL-14 i też fajnie leży co nie znaczy że jest dobry.
- Emil_H
- Świeżak
Lagiboy takie rady to sobie w kieszeń wsadź.
Emil czyli turlanie się. Do czegoś takiego raczej sprawdzi się sport turystyk. Kask sportowy to dobra aerodynamika i wentylacja ale kosztem ilości hałasu w środku garnka, co przy dłuższych przejazdach robi znaczenie dla komfortu jazdy. Mogę polecić Shoei XR1100 bo sam używałem/używam. NXR pono też dobry jest. Oba bez blendy. Cenowo na fcmoto w okolicach tego co prezentowałeś w linku. Lub te dwa z blendą z czego lepszy chyba Schubert.
Emil czyli turlanie się. Do czegoś takiego raczej sprawdzi się sport turystyk. Kask sportowy to dobra aerodynamika i wentylacja ale kosztem ilości hałasu w środku garnka, co przy dłuższych przejazdach robi znaczenie dla komfortu jazdy. Mogę polecić Shoei XR1100 bo sam używałem/używam. NXR pono też dobry jest. Oba bez blendy. Cenowo na fcmoto w okolicach tego co prezentowałeś w linku. Lub te dwa z blendą z czego lepszy chyba Schubert.
Z750 => ZX10R
-
SEPKOSKY - Świeżak
Zobacz sobie na takie garnki jak Shark Racer Pro i Speed-R, osobiście oglądałem ostatnio masę kasków, bo sam się szykuję do nowego i Shark na prawdę wypada świetnie na tle czasami sporo droższej konkurencji.
Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
-
Glenroy - Moderator
nxr jest inaczej wycięty niź xr1100 mam tego drugiego i jest świetny, nxr żaden rozmiar nie leżał za dobrze. Kask najprościej i najłatwiej wyciszyć zatyczkami do uszu 3M przy prędkościach 120+ każdy kask jest głośny. mam też x-spirit II którego nadużywam, jeżdżę nim do pracy i wszędzie gdzie dojadę w ciągu 1 godziny, potem muszę go zdjąć na chwilę ale funkcję jaką zapewnia i aerodynamikę jest genialna, pole widzenia ogromne, wentylacja fantastyczna, cena powala.
black matt=grey (color by honda)
-
lagiboy - Moderator
Porównując Schuberth S2, Shoei XR1100, Shark Racer Pro i Speed-R - Schubert podoba mi się najbardziej, kosztuję 400 euro i teraz pytanie czy nie warto dorzucić 150 euro i kupić AGV Corsa Wish a problem hałasu rozwiązać zatyczkami 3M ?
Biorę też pod uwagę że z czasem te trasy do pracy i wokół komina zamienią się na wyjazdy na tor czysto amatorsko oczywiście, dlatego jak już kupować to raz a porządnie ?
Czy jednak Schubert w zupełności wystarczy nawet na dalsze wyprawy i tor kilka razy do roku ?
Biorę też pod uwagę że z czasem te trasy do pracy i wokół komina zamienią się na wyjazdy na tor czysto amatorsko oczywiście, dlatego jak już kupować to raz a porządnie ?
Czy jednak Schubert w zupełności wystarczy nawet na dalsze wyprawy i tor kilka razy do roku ?
- Emil_H
- Świeżak
Emil_H napisał(a):... dlatego jak już kupować to raz a porządnie ...
"Raz a porządnie" to się kupuje jak już się ma doświadczenie, pojeździło w różnych kaskach i człowiek wyrobił sobie zdanie co potrzebuje do jakiej jazdy. I wtedy nie potrzebuje się forumowych porad.

Ja jednak uważam, że to nie ma sensu, bo nawet najlepszy kask po jakimś czasie zaczyna się nudzić. Poza tym pojawiają się nowe rozwiązania, nowe materiały, że o malowaniach nie wspomnę. I jak człowiek widzi kolegów w nowych kaskach, to go bierze chętka, żeby sobie sprawić prezencik.

Ostatnio edytowano 10/4/2016, 15:20 przez Zimny72, łącznie edytowano 1 raz
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
-
Zimny72 - Zimny Drań
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości