Zobacz wątek - Kawasaki ER6N
NAS Analytics TAG

Kawasaki ER6N

Wszelkie dyskusje o motocyklach onroad.
Milośnikow enduro, crossu, skuterów motorowerów oraz motocykli o pojemności do 125 ccm zapraszamy do działów niżej.
_________

Kawasaki ER6N

Postprzez Damian748 » 18/3/2016, 22:35

Cześć,
nie dawno kupiłem sobie Kawasaki ER6N z 2009 roku. W tym roku rozpoczynam mój pierwszy rok na moto :) No i tu moje pytania:
1. Czy trzeba coś wymieniać, po zakupie motocykla ?
2. jakie czynności wykonać przed rozpoczęciem sezonu? oczywiście wiem, że trzeba wymienić płyny (olej+filtr, płyn chłodniczy, hamulcowy, jeśli coś więcej to mam nadzieje, że też dodacie :D)
3. jakie mam kupić i gdzie można w miarę najtańszej cenie i dobrej jakości zakupić te płyny i filtr?
4. płyn chłodniczy, może być taki jak do samochodu ?
5. No i ogólnie jak dbać o to, żeby jak najdłużej cieszyć się maszyną ?
Damian748
Świeżak

Re: Kawasaki ER6N

Postprzez Glenroy » 18/3/2016, 23:40

Damian748 napisał(a):1. Czy trzeba coś wymieniać, po zakupie motocykla ?

To zależy w jakim co jest stanie w motocyklu, płyny i filtry bankowo, a w jakim stanie masz napęd, opony, hamulce i całą resztę osprzętu, już nikt Ci nie wywróży.
Ja w każdej nowej maszynie, zaraz po zakupie wymieniam płyny, filtry i świece, reszta wedle ewentualnej konieczności. Możesz jeszcze dla spokojności olej w lagach wymienić.
Damian748 napisał(a):2. jakie czynności wykonać przed rozpoczęciem sezonu? oczywiście wiem, że trzeba wymienić płyny (olej+filtr, płyn chłodniczy, hamulcowy, jeśli coś więcej to mam nadzieje, że też dodacie :D)

Pierwsze moto? Ustawić sobie klamki, dźwignie zmiany biegów, hamulca tylnego, sprawdzić stan oświetlenia, ogarnąć naciąg łańcucha, nasmarować łańcuch, oglądnąć opony, wyregulować ciśnienie - to akurat warto sprawdzać w miarę regularnie - ogólnie obadać motocykl pod każdym kątem, podobny zabieg jak podczas oględzin przed zakupem.
Damian748 napisał(a):3. jakie mam kupić i gdzie można w miarę najtańszej cenie i dobrej jakości zakupić te płyny i filtr?

No najlepiej to u autoryzowanego dilera, w serwisie, albo po prostu zlecić zakup mechanikowi, który się będzie moturem opiekował.
Damian748 napisał(a):4. płyn chłodniczy, może być taki jak do samochodu ?

Ja tam jeżdżę na Dynagel 2000, wcześniej miałem Prestone i nie słyszę narzekań, to że płyn jest "motocyklowy" to akurat chwyt marketingowy na kilka dodatkowych groszy.
Damian748 napisał(a):5. No i ogólnie jak dbać o to, żeby jak najdłużej cieszyć się maszyną ?

Wymieniaj co trzeba na czas, nie bądź złotówa i znajdź dobrego mechanika. Co Ci można więcej poradzić? Nie wiem, pilnuj części eksploatacyjnych i wszystko będzie ok, na całą resztę masz niewielki wpływ. Kontroluj opony, hamulce, napęd - smarowanie, naciąg łańcucha.
Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
Glenroy
Moderator

Postprzez Damian748 » 19/3/2016, 00:09

Dzięki za szybką odpowiedź :)
Ale mam też jeszcze pytanka co do:
1. Olej w lagach ? co to są lagi ?
2. Z tego co wiem to świece są pod bakiem, jak ściągnąć bak? tylko śrubki, czy jest jakiś przewód odcinający paliwo ?
3. "Ustawić sobie klamki" co to są klamki, "dźwignie zmiany biegów" jak to się w ogóle ustawia?,
Damian748
Świeżak

Postprzez traveler » 19/3/2016, 08:49

Hmm , znajdź mechanika Damian ;) Tak będzie prościej bynajmniej na początek ;)

Dodaję http://czesci-moto.pl/i8,slowniczek-motocyklowy.html (otwórz link)
FZ6N '09 98HP

brak podpisu.
traveler
Świeżak

Postprzez Glenroy » 19/3/2016, 12:41

Damian748 napisał(a):1. Olej w lagach ? co to są lagi ?

Przednie amortyzatory.

Damian748 napisał(a):2. Z tego co wiem to świece są pod bakiem, jak ściągnąć bak? tylko śrubki, czy jest jakiś przewód odcinający paliwo ?

Poszukaj sobie na internecie instrukcji obsługi moto, jest tego od ...... .

Damian748 napisał(a):3. "Ustawić sobie klamki" co to są klamki, "dźwignie zmiany biegów" jak to się w ogóle ustawia?

Klamki - dźwignia hamulca i sprzęgła, luzujesz na kierownicy i ustawiasz sobie ich wysokość pod swoje "warunki fizyczne", tak żeby leżały jak najbardziej neutralnie mięśniowo, żebyś nie musiał jakoś specjalnie się gimnastykować, żeby do nich dostać, wszystko ma być szybko dostępne pod palcami.

Dźwignię zmiany biegów i hamulca tylnego reguluje się śrubą rzymską (cięgnem). Dźwignię biegów można jeszcze przełożyć o ząbek lub kilka, na wałku wystającym z pokrywy silnika.

I na prawdę, znajdź sobie dobrego mechanika, jak nie wiesz co do czego, to się nawet za to nie zabieraj samemu, bo i teoretycznie prostą wymianą świec można sobie narobić problemu...ukręcając gwint na przykład, co specjalnie trudne nie jest.
Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
Glenroy
Moderator

Postprzez Ruda_Małpa » 21/3/2016, 09:57

Tak jak piszą chłopaki, znajdź ogarniętego mechanika, co by zadbał o maszynę, skoro nie ogarniasz podstaw, żebyś sobie biedy nie napytał samodzielnym grzebaniem. Z czasem powinieneś nabrać pewności i możesz sam próbować od prostych rzeczy typu wymiana płynu hamulcowego. ;)
Ruda_Małpa
Świeżak

Powrót do Motocykle