Zobacz wątek - Jaki rozmiar - a może inny kask?
NAS Analytics TAG

Jaki rozmiar - a może inny kask?

Jakie rękawice, kask, gmole?
_________

Jaki rozmiar - a może inny kask?

Postprzez piotrek12345 » 5/2/2016, 17:18

Witam

Kupiłem kask HJC cs-14 przez internet (wiem, że tak się nie powinno, ale liczyłem, że trafię w odpowiedni kask i rozmiar).
Zakupiłem rozmiar L. Kask wchodzi ciasno, wydaje się ok, jednak po pewnym czasie (20-30 min) zaczyna być w nim niekomfortowo do tego stopnia, że muszę go zdjąć .

Miałem okazję również mierzyć rozmiar XL. Tutaj mogę w nim przebywać dowolny czas, też lekko uciska, ale nie ma dyskomfortu czy bólu. Zastanawiam się jednak, czy nie jest trochę za luźny, bo na pewno też minimalnie się "rozejdzie".

Moje pytanie - czy zaryzykować z tym rozmiarem L, czy on się "ubije" na tyle, by było ok? Czy może jednak brać XL. czy tanie kaski HJC dużo "rozchodzą się" w środku?

Jaki ewentualny czas mogę dać temu rozmiarowi L na dopasowanie się. czy po paru godzinach jak się nic nie zmieni to sobie odpuścić? Mam 14 dni na zwrot.

A może szukać jednak czegoś z innej firmy? Proszę o jakieś rady.
piotrek12345
Świeżak

Postprzez lagiboy » 5/2/2016, 18:51

masz za ciasny kask, jeśli musisz go zdjąć po 20 minutach to jest grubo za ciasny, wymieniaj na xl. w kasku masz jeździć a nie się umartwiać. Nawet się nie zastanawiaj i bierz xl. Nie wiem skąd się to wzięło że kask się rozklepie. gąbki się ugniotą ale jak musisz go zdejmować po 20 minutach to jest nie twój rozmiar. jak sobie wyobrażasz przejechać w czymś takim pół dnia? Wymieniaj!
black matt=grey (color by honda)
lagiboy
Moderator

Postprzez piotrek12345 » 5/2/2016, 20:43

Ok, a w jaki sposób mogę upewnić się, czy ten XL nie jest za luźny?
piotrek12345
Świeżak

Postprzez lagiboy » 5/2/2016, 21:01

Załóż go na łeb, złap za szczękę i spróbuj go przekręcić w lewo i w prawo, jakiś luz powinien być ale nie taki ze wizjer przejdzie Ci na ucho.
black matt=grey (color by honda)
lagiboy
Moderator

Postprzez piotrek12345 » 5/2/2016, 21:49

No na ucho nie przechodzi, ale trochę można go przekręcić, powiedzmy o kilkanaście stopni jak się uprę...

Przepraszam za taki mały offtop, ale trochę mnie zdziwiło, że te kaski w pewnych szczegółach różnią się wykonaniem, choć różni je tylko rozmiar. mam je teraz oba u siebie, więc poniżej wklejam zdjęcia, czy takie różnice są możliwe w obrębie jednego modelu kasku, czy też może być jeden z nich podróbką (ten XL) ?

Tutaj widać różnice w wykonaniu podbródka (ten xl ma większe "oczka"). Również trochę inna jest struktura materiału wyściółki, w tym L jakby szlachetniejsza
Obrazek

Tu widać to z bliska, rozmiar XL
Obrazek

I rozmiar L
Obrazek

Inne metki w środku
Obrazek
Obrazek

Inne zapięcia wyściółki:

XL
Obrazek

oraz L
Obrazek

Napis na wydruku na szybce, w L jest na całkiem białym tle, w XL na półprzezroczystym:

Obrazek

Również w tym L górne wloty powietrza chodzą z odpowiednim oporem, w XL są bardzo luźne, przy ruszaniu głową z kaskiem słychać jak się tłuką...
piotrek12345
Świeżak

Postprzez jasnoksieznik » 5/2/2016, 22:10

Jak już to masz tak udokumentowane, to pytaj producenta.
BMW -> KTM. Mogę mieć spaczenie zawodowe.
jasnoksieznik
Stały bywalec

Postprzez qubus333 » 5/2/2016, 22:34

Przemacałem 3szt. HJC CS-14. Jeden mój, dwa plecaczka (kolor sie nie odpodobał to wymieniła po roku - ehhhhh :-) Ale też na HJC CS-14.
Każdy z kasków był nieco inny.
Podbródkowi się nie przyglądałem ale w pierwszym i w ostatnim HJC 'materiał jest jakby szlachetniejszy' :-)
Wloty też różnie chodziły. W moim luźno chodził jeden a u plecaczka w jednym kasku oba latały jak szalone. W trzecim (najnowszym) też jeden wlot jest luźniejszy niż drugi.
Tylko w czym to przeszkadza? Wlot sam siÄ™ nie otworzy.

Pod wyściółka znajdziesz 'metkę' z data i serią produkcji. Porównaj obie - pewnie są inne.
I zwróć uwagę na Certyfikat Europejski (znak E). Jeśli dobrze widzę to też są inne.
Podejrzewam że różnice wynikają z różnych serii.

A co do wielkości - Trochę się ubije ale raczej tylko gąbki. EPS nie (no chyba że go tam palcami będziesz wyciskał :-) Więc jeżeli Cię ciśnie np. w czoło to odpuść sobie ten rozmiar i weź większy albo szukaj innej firmy (może będzie leżał lepiej).
Ostatnio edytowano 5/2/2016, 22:40 przez qubus333, łącznie edytowano 1 raz
qubus333
Świeżak

Postprzez piotrek12345 » 5/2/2016, 22:37

Ok, w takim razie jak widać to norma, nie będę się więc tym przejmował. Dzięki :)

A wracając do tematu - pochodzę trochę w tym XL i jeszcze przemyślę sprawę. Ewentualnie jeszcze pod uwagę wezmę sprawdzenie czegoś innej firmy.

Bo ta L-ka to jednak odpada, nie chcę żeby mi łeb rozsadziło. Gniotło trochę w skronie, już tam troszkę materiał ugniotłem, niby teraz punktowo nie gniecie, ale jednak ogólny ścisk głowy jest chyba zbyt duży po pewnym czasie. Choć po założeniu wydaje się w sam raz - odpowiednio ciasna i dopasowana, to jednak nie powinien mnie raczej mnie w niej łeb napieprzać i żebym się czuł, jakbym miał zemdleć po dłuższym czasie.

Choć przyznam, że zaraz po założeniu sprawia lepsze wrażenie niż XL - wydaje się idealnie dopasowana. Może jednak nie ta firma...
piotrek12345
Świeżak

Postprzez qubus333 » 5/2/2016, 22:48

Co do wykończeń (wloty) czy materiałów- to kask za ok 300zł więc cudów nie ma. Musza na czymś ciąć koszty. Pewnie różne fabryki, różni dostawcy materiałów itp. Mam nadzieję ze na skorupie nie oszczędzają :-)
Może przymiarka kasku z innej firmy będzie najlepszym rozwiązaniem!
qubus333
Świeżak

Postprzez piotrek12345 » 5/2/2016, 23:20

A możecie polecić jakiś dobry sklep w Krakowie, gdzie mógłbym przymierzyć np. Lazera Bayamo? na początku chciałem kupić kask do 150 zł, potem cena rosła, aż wydałem 300 na tego. Chciałbym się w tej cenie zmieścić, w ostateczności 350 zł. Jeżdżę tylko skuterem 50-tką, więc nie osiągam dużych prędkości, nie chcę też przez to zbyt dużo wydawać na kask, to i tak powyżej zakładanego budżetu :)

Przeczytałem (chyba na tym forum), że najtańsze sensowne kaski w takim budżecie to właśnie ten hjc lub Lazer Bayamo. Chyba, że możecie jeszcze coś polecić w takiej cenie?

W sklepie mierzyłem LS2 FF352, jednak ma on takie braki w wyściółce w górnej części co dla mnie go dyskwalifikuje, twarda część dotyka głowy. O Naxie F5, którą mierzyłem nawet nie wspominam, hałas w niej był już od 30 km/h...
piotrek12345
Świeżak

Postprzez SlowMotion » 6/2/2016, 09:44

W krakowie lazera bayamo możesz przymierzyć od ręki w Riderze za castoramą przy walerego sławka
SlowMotion
Świeżak

Postprzez qubus333 » 6/2/2016, 11:34

W regularnej cenie do 350zł to trudno coś innego polecić niż CS-14 lub Lazer.
Masz pod ręką Lazera - przymierz i zobacz. Może bardziej podpasuje niż CS-14.
Dla mnie wyglądał na 'mniej szlachetny' :-) niż HJC. Ale sąsiad z garażu obok jeździ i nie narzeka.

Ale jeżeli szukasz rozmiaru XL to na przecenach można trafić czasem coś dobrego.
Szybka akcja na alledrogo ceny poniżej 350zł.
SCORPION EXO-450
NOLAN N63
(teraz też są w promocji w Louis.de - przesyłka 7EUR - ale bez mierzenia to loteria).
Shark RSI
Niższe modele Caberga.
AGV K3 (chociaż różnie o nim mówią - ponoć głośny).
Shark S600 (to już moje prywatne zdanie). Miałem, używałem, przeżyłem czołówkę i dobrze go wspominam.

Uważam, że lepiej mieć dopasowany kask niższej półki (np Shark S600) niż za luźnego lub cisnącego Shoeia.
SV650, Monster750, FZ-6 ...
qubus333
Świeżak

Postprzez piotrek12345 » 7/2/2016, 22:48

Ok, dziękuję bardzo za pomoc, postaram się jeszcze coś przymierzyć przed podjęciem ostatecznej decyzji. Póki co pochodzę dłużej po domu w tym XL-u i zobaczę czy na dłuższą metę jest ok.
piotrek12345
Świeżak

Postprzez A7 x » 8/2/2016, 07:12

Piotrek, idź do sklepi i przymierzaj kaski jak leci bez spoglądania na cenę.
Zobacz po prostu jaka będzie różnica w komforcie u różnych producentów, być może teraz jeszcze do końca nie wiesz jak powinien leżeć dobrze dobrany kask.

NOLAN N63 jest ciekawą opcją, ale faktycznie trzeba trafić na okazję, albo jakąś wyprzedaż.
To w zasadzie ta sama półka cenowa i jakościowa, co HJC IS-17.
A7 x
Świeżak

Postprzez piotrek12345 » 10/2/2016, 16:04

A7 x, taki mam zamiar, przymierzyć coś innego. Mam nadzieje, że inny kask będzie leżał lepiej.
piotrek12345
Świeżak

Powrót do Akcesoria motocyklowe

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości

na górê