Zobacz wÄ…tek - Opcjonalny ABS- koszty
NAS Analytics TAG

Opcjonalny ABS- koszty

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Opcjonalny ABS- koszty

Postprzez A7 x » 5/2/2016, 12:07

Witam Szanowne Grono,
mam pytanie- jak wygląda od strony technicznej i finansowej zamontowanie ABS-u do motocykla, który nie posiada owego ABS-u.
Mam tu na myśli XJ6 Diversion F, które dosyć często zdarzają się bez ABS-u w ogłoszeniach, natomiast ich cena jest dosyć atrakcyjna, a niestety dosyć ciężko znaleźć ten motocykl w wersji "F" z ABS-em, bo wybór na rynku tych motocykli nie jest za duży.
Czy ktoś przeprowadzał już taki zabieg, czy koszty są na tyle wysokie, że nawet nie warto o tym myśleć ?

Pozdrawiam
A7 x
Świeżak

Re: Opcjonalny ABS- koszty

Postprzez Glenroy » 5/2/2016, 15:58

A7 x napisał(a):Witam Szanowne Grono,
mam pytanie- jak wygląda od strony technicznej i finansowej zamontowanie ABS-u do motocykla, który nie posiada owego ABS-u.
Mam tu na myśli XJ6 Diversion F, które dosyć często zdarzają się bez ABS-u w ogłoszeniach, natomiast ich cena jest dosyć atrakcyjna, a niestety dosyć ciężko znaleźć ten motocykl w wersji "F" z ABS-em, bo wybór na rynku tych motocykli nie jest za duży.
Czy ktoś przeprowadzał już taki zabieg, czy koszty są na tyle wysokie, że nawet nie warto o tym myśleć ?

Pozdrawiam

Dać, da się na pewno, ale czy to ma jakikolwiek sens?
Nowe tarcze, zaciski, pompa ABS, sterownik, wiązka elektryczna, nowe przewody hamulcowe, nie wiem jak jest w tym przypadku, ale niektóre moto mając ABS mają też inne koła i zestaw wskaźników. To jest masa pieniędzy, do tego pozostaje niepewność, czy aby na pewno wszystko będzie działać jak należy. Taniej i bezpieczniej jest po prostu sprzedać moto i kupić takie z fabrycznym ABS-em, aczkolwiek najlepszy system kontroli hamowania masz w głowie, trzeba tylko ten system poddać adaptacji :).
Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
Glenroy
Moderator

Re: Opcjonalny ABS- koszty

Postprzez SpeedyGonzales » 5/2/2016, 19:56

A7 x napisał(a):jak wygląda od strony technicznej i finansowej zamontowanie ABS-u do motocykla

Najlepiej:
-sprzedać,
-dozbierać,
-kupić z ABS.
Pozdrawiam.
SpeedyGonzales
Mieszkaniec forum

Postprzez A7 x » 8/2/2016, 07:08

@Glenroy

Dziękuję Ci za odpowiedź, właśnie tak sądziłem, że będzie sporo kłopotów i jeszcze więcej potrzebnej kasy.
Czyli trzeba się przemęczyć i czekać na ładną F-kę z abs-em, co łatwe nie będzie.

@SpeedyGonzales

Nie chodzi o kwestię "dozbierania", tylko o to, że tych motocykli nie ma za dużo w całej Polsce.
Trafić na zadbany egzemplarz i do tego z abs-em nie jest łatwo.
Te motocykle miały ABS jako opcję, więc sporo ofert pojawia się bez abs-u.

Dzięki Panowie za rady, przynajmniej już wiem, że nie ma nawet sensu się nad tym zastanawiać.
A7 x
Świeżak

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

na górê