Opcjonalny ABS- koszty
• Strona 1 z 1
Opcjonalny ABS- koszty
Witam Szanowne Grono,
mam pytanie- jak wygląda od strony technicznej i finansowej zamontowanie ABS-u do motocykla, który nie posiada owego ABS-u.
Mam tu na myśli XJ6 Diversion F, które dosyć często zdarzają się bez ABS-u w ogłoszeniach, natomiast ich cena jest dosyć atrakcyjna, a niestety dosyć ciężko znaleźć ten motocykl w wersji "F" z ABS-em, bo wybór na rynku tych motocykli nie jest za duży.
Czy ktoś przeprowadzał już taki zabieg, czy koszty są na tyle wysokie, że nawet nie warto o tym myśleć ?
Pozdrawiam
mam pytanie- jak wygląda od strony technicznej i finansowej zamontowanie ABS-u do motocykla, który nie posiada owego ABS-u.
Mam tu na myśli XJ6 Diversion F, które dosyć często zdarzają się bez ABS-u w ogłoszeniach, natomiast ich cena jest dosyć atrakcyjna, a niestety dosyć ciężko znaleźć ten motocykl w wersji "F" z ABS-em, bo wybór na rynku tych motocykli nie jest za duży.
Czy ktoś przeprowadzał już taki zabieg, czy koszty są na tyle wysokie, że nawet nie warto o tym myśleć ?
Pozdrawiam
-
A7 x - Świeżak
Re: Opcjonalny ABS- koszty
A7 x napisał(a):Witam Szanowne Grono,
Pozdrawiam
Dać, da się na pewno, ale czy to ma jakikolwiek sens?
Nowe tarcze, zaciski, pompa ABS, sterownik, wiązka elektryczna, nowe przewody hamulcowe, nie wiem jak jest w tym przypadku, ale niektóre moto mając ABS mają też inne koła i zestaw wskaźników. To jest masa pieniędzy, do tego pozostaje niepewność, czy aby na pewno wszystko będzie działać jak należy. Taniej i bezpieczniej jest po prostu sprzedać moto i kupić takie z fabrycznym ABS-em, aczkolwiek najlepszy system kontroli hamowania masz w głowie, trzeba tylko ten system poddać adaptacji

Raz motór byl chory i leżał w łóżeczku.
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
I przyszedł pan doktor "Co jest motóreczku?"
"Ach lagi mam krzywe i ogon złamany
i wgniotkę na baku i przód rozje..ny"
-
Glenroy - Moderator
Re: Opcjonalny ABS- koszty
A7 x napisał(a):jak wygląda od strony technicznej i finansowej zamontowanie ABS-u do motocykla
Najlepiej:
-sprzedać,
-dozbierać,
-kupić z ABS.
Pozdrawiam.
-
SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
@Glenroy
Dziękuję Ci za odpowiedź, właśnie tak sądziłem, że będzie sporo kłopotów i jeszcze więcej potrzebnej kasy.
Czyli trzeba się przemęczyć i czekać na ładną F-kę z abs-em, co łatwe nie będzie.
@SpeedyGonzales
Nie chodzi o kwestię "dozbierania", tylko o to, że tych motocykli nie ma za dużo w całej Polsce.
Trafić na zadbany egzemplarz i do tego z abs-em nie jest łatwo.
Te motocykle miały ABS jako opcję, więc sporo ofert pojawia się bez abs-u.
Dzięki Panowie za rady, przynajmniej już wiem, że nie ma nawet sensu się nad tym zastanawiać.
Dziękuję Ci za odpowiedź, właśnie tak sądziłem, że będzie sporo kłopotów i jeszcze więcej potrzebnej kasy.
Czyli trzeba się przemęczyć i czekać na ładną F-kę z abs-em, co łatwe nie będzie.
@SpeedyGonzales
Nie chodzi o kwestię "dozbierania", tylko o to, że tych motocykli nie ma za dużo w całej Polsce.
Trafić na zadbany egzemplarz i do tego z abs-em nie jest łatwo.
Te motocykle miały ABS jako opcję, więc sporo ofert pojawia się bez abs-u.
Dzięki Panowie za rady, przynajmniej już wiem, że nie ma nawet sensu się nad tym zastanawiać.
-
A7 x - Świeżak
• Strona 1 z 1
Powrót do Mechanika motocyklowa
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości