Zobacz wątek - Wymiana hamulców
NAS Analytics TAG

Wymiana hamulców

Mechanika tylko powyżej 125cc.
_________

Wymiana hamulców

Postprzez oscypek » 10/9/2007, 20:23

Dokładnie chodzi mi o jedną sprawę dotyczącą Hondy CB500

Jak wiadomo model ten do roku 1996 produkowany był z bębnem z tyłu, a zastanawiam się czy, ten właśnie bęben można by zastąpić kołem z tarczą.
I właśnie nie wiem czy to jest możliwe, a jeśli tak, czy opłaca się przeprowadzać taką "operacje"??

Wiec jeśli ktoś z Was spotkał się z takim przeszczepem, to może przybliży mi tą sprawę??

Z góry dzięki za odpowiedzi!!
Pozdrawiam
oscypek
Świeżak

Postprzez motoman » 10/9/2007, 20:32

Trudno mi określić różnicę miedzy efektywnością hamowania hamulca tylnego tarczowego i bębnowego, ale pozwole sobie stwiedzić że roznica ta jest niewielka ze wzgledu na znikomą efektywnosc hamulca tarczowego <gorzej juz byc nie moze:D> takze wydaje mi sie ze ten zabieg nie ma wiekszego sensu, tymbardziej ze hamuje sie praktycznie tylko przednim.
lubie sobie zjechać z gixera^^.
motoman
VIP Åšcigacz.pl

Postprzez oscypek » 10/9/2007, 20:40

Powiem szczerze że taka wymiana interesuje mnie tylko dla tego, że bęben ma bardzo negatywny wpływ na estetykę motoru, a nie ukrywam, że ten aspekt jest dla mnie bardzo ważny.
oscypek
Świeżak

Postprzez motoman » 10/9/2007, 20:53

Szczerze?... wiekszosc osob nie wie zauwazy tego przy pierwszym podejsciu do moto:P... takze nie wiem czemu sie przejmujesz takimi rzeczami:)
lubie sobie zjechać z gixera^^.
motoman
VIP Åšcigacz.pl

Powrót do Mechanika motocyklowa

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

na górê