Zobacz wątek - Honda CB125F vs Yamaha YBR125
NAS Analytics TAG

Honda CB125F vs Yamaha YBR125

Jeśli chcesz porozmawiać o motocyklach, które nadają się dla posiadaczy kategorii A1 lub B (powyżej 3 lat) to jest to miejsce dla Ciebie.
_________

Honda CB125F vs Yamaha YBR125

Postprzez xsystoff » 1/2/2016, 11:29

Cześć,

szukam 125-tki na dojazdy do pracy (16km w jedną stroną przez duże miasto), żeby zaoszczedzic czas (45min vs pewnie okolice 15-20min), paliwo (2.5l vs 8l) i przy okazji mieć z tego frajdę, a nie tylko kwitnac w korkach. To będzie pierwsze moto, chociaż kilka lat ścigałem się na szosówce robiąc dziesiatki tysiecy km więc jakieś obycie z dwoma kółkami jest (o ile można porównać 9kg rower vs 125kg moto) ale zasady typu hamowanie w wiekszosci przodem, skladanie sie w zakrety, przeciskanie w korkach sa dosyc podobne :)

Wracajac do tematu to odrzuciłem wszystkie chinczyki, podobnie jak topowe 125tki ktorych cena zabija (duke, yamaha mt, cb125r itp). Chcialbym posmigac na 125tce kolo 2-3 sezonow, a pozniej pewnie A i wciagnac cos wiekszego.

Za okolo 10 tys zl zostaly dwa nakedy YBR125 i CB125F. Z danych technicznych sa prawie identyczne (wymiary, hamulce, silniki, moc, moment, masa), wygladaja tez bardzo podobnie. Yamaha nie ma wskaznika biegu, a to podobno przydatne dla poczatkujacych, za to do Hondy ciezko dokupic akcesoria, a zalezalo by mi na kufrze centralnym zeby upchnac plecak z laptopem. W przypadku Yamahy nie ma z tym problemu. Salon Hondy mam blisko miejsca zamieszkania, ale to typowy salon samochodowy, przy ogladaniu mialem wrazenie ze wiem wiecej od sprzedawcy. Yamaha to salon gdzie sprzedaja tylko moto (kilka marek) wiec mam pewnosc co do serwisu ale znowu sa na drugim koncu miasta :) O ile wpisujac na youtube cb125f mozna obejrzec sporo videotestow to z ybr125 juz jest problem, same tesy zagraniczne (nawet nie po angielsku).

Czy miedzy tymi moto jest jakas wieksza roznica, ktorej nie widze? Jakosc wykonania (wiem, ze oba to japonie widzialy tylko na mapie)? Awaryjnosc?
xsystoff
Świeżak

Postprzez Devil 125 » 1/2/2016, 15:43

Oba motocykle mają praktycznie takie same parametry spalanie przyśpieszenie itd. Ukierunkuj się do jednego który podoba ci się bardziej wizualnie i bierz :)

Z drugiej strony jesteś pewien że będziesz jeżdził tym 3 sezony lub więcej ? Bo jeśli będziesz jeżdził krócej to dużo stracisz na nim.

Nie lepiej kupić używkę i po sezonie dwóch sprzedać praktycznie bez straty ? Ja kupiłem używkę 125 i po sezonie na tym zrobiłem A. Sprzedałem po tej samej cenie co kupiłem :)
Honda CBR 125R ---> Yamaha FZS 600 02r
Devil 125
Bywalec

Postprzez Movi » 2/2/2016, 11:33

Podobne motocykle, jednak brałbym CBF.
Movi
Moderator

Powrót do Motocykle od 51 do 125 ccm - kategoria A1/B