Zobacz wątek - Jaki olej do skrzyni biegów w 2t
NAS Analytics TAG

Jaki olej do skrzyni biegów w 2t

Wszelkie dyskusje o motocyklach onroad.
Milośnikow enduro, crossu, skuterów motorowerów oraz motocykli o pojemności do 125 ccm zapraszamy do działów niżej.
_________

Jaki olej do skrzyni biegów w 2t

Postprzez stanek » 4/7/2006, 05:26

Witam
Jaki najlepiej zalac olej.Obecnie mam hipol,ale on jest stracznie gesty i sie troche boje o motorek.Bardzo was prosze o rade jaki bedzie najlepszy olej i czy hipol szkodzi???
pozdrawiam
stanek
Świeżak

Postprzez seru83 » 10/2/2008, 13:05

Mam podobne pytanko tylko ja niezabardzo wiem gdzie co lać i jaki olej.
Mam od niedawna Suzuki RG 250 kupoione na poczatku zimy więc niepojeździłem jeszcze i nie wiem jak o nią porządnie zadbać (to jest 2-suw)

1. czy do silnika leje się jakiś olej tak jak załóżmy w samochodzie, czy tylko się leje do dozownika ktory miesza sobie olej z paliwem?

2. Mam wlew na gornej prawej części silnika i spust jakiś od spodu (odkręciłem to olej leci), czy tam właśnie się leje olej silnikowy czy może to jest wlew na olej do skrzyni biegów? Jeśli tam się leje olej silnikowy to w takim razie gdzie wlać do skrzyni :/

trudno jest o jakiś manual do tego modelu więc będę wdzięczny za okazanie odrobiny serca. Dla większości pewnie są to pytania banalne i mogą wydać się śmieszne, ale troszke ciemny jestem narazie w tym temacie :)
seru83
Świeżak

Postprzez elco » 10/2/2008, 14:31

1. Do silnika (nie do mieszanki) powinno wlewac sie olej specjalnie do tego przeznaczony. Olej w skrzyniach biegow silnikow 2t wymienia sie okresowo tj. tak jak ustalil producent w ksiazce serwisowej(jezeli masz problem z jej dostaniem to mysle, ze co 6 tys. km powinno wystarczyc, nie chce jednak cie wprowadzac w blad). Olej do mieszanki to zupelnie inna sprawa.

2.To jest wlew oleju do skrzyni biegow, czyli inaczej oleju przekladniowego. Radze nie wlewac tam zadnych mixoli i hipoli. Posiadajac jeszcze Honde NSR 125 jezdzilem na MOTULU Transoil Expert.

Ps. popytaj jeszcze w dziale skutery. Tam pewnie otrzymasz troche wiecej informacji.
Ostatnio edytowano 10/2/2008, 14:38 przez elco, łącznie edytowano 1 raz
Honda VFR 800 FI
elco
Moderator

Postprzez Kedar-88 » 10/2/2008, 14:36

bo są śmieszne.....jeśli wlew masz umieszczony w karterach silnika, to jest wlew oleju do skrzyni...2-suw jako tako niema oleju silnikowego, smarowany jest mieszanką paliwową tzn. olej dodaje się do benzyny...jeśli masz mieszalnik oleju to sam sobie robi taką mieszankę, uzupełniasz tylko olej w mieszalniku....

Żebyś mnie źle nie zrozumiał....w 2-suwach jest olej ale w skrzyni. Natomiast olej dodawany do mieszanki nie jest normalnym olejem silnikowym, tylko specjalnym do 2t.
Bandit 1200
Kedar-88
Stały bywalec

Postprzez seru83 » 10/2/2008, 14:52

dzieki koledzy
rozumiem ze zakupuje tylko 2 rodzaje oleju
1. olej silnikowy 2t - leje go do dozownika obok paliwa (do mieszanki, tylko to smaruje silnik)
2. Olej przekładnowy ktory leje w otwor na silniku (i on trafia do skrzyni biegów)
i oto cala filozofia jak dobrze zrozumiałem.

Proszę o potwierdzenie, żebym jakiegoś paranormalnego manewru nie odwalił :)
seru83
Świeżak

Postprzez Kedar-88 » 10/2/2008, 14:56

dokładnie tak....tylko kupuj oleje znanych mark typu castrol motul shell... nie kupuj żadnych mixolów i tym podobnych, bo to może się źle dla tego sprzętu skończyć
Bandit 1200
Kedar-88
Stały bywalec

Powrót do Motocykle

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości

na górê