Ubiór na motocykl
• Strona 1 z 1
Ubiór na motocykl
Witam, kupiłem Suzuki RF600R jako pierwszy można powiedzieć poważny motocykl (wcześniej same 50ccm i 125ccm) i teraz mam taką rozkmine. Kumpel ma Harleya, nawinął mi temat, że w Harleyu są spoko ciuchy nie tylko na powiedzmy ogólnie "choppery". Na pewno od nich wezmę jeansy, ale teraz pytanie czy ogarnia ktoś jakieś fajne kurtki skórzane (takie podchodzące stylem pod mój motor? bo nie chce kombinezonu bo to trochę nie praktyczne)? Nie chce płacić w harleyu za swoją pierwszą kurtkę milionów. Do tego jeszcze szukam jakiś skórzanych rękawiczek, nie za grubych ale żeby nie były też za cienkie i żeby w nich nie było zimno. Na koniec potrzebuję buty, najlepiej za kostkę, pasujące pod jeansy i skórzaną kurtkę i rękawiczki, przerabiał już ktoś taki temat? Wybaczcie, że takie zagmatwane, poszukałbym sam ale Wy zapewne wiecie, które są lepsze a które gorsze. Pomoże ktoś?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Owcio - Świeżak
Pytasz trochę o wszystko, więc trudno dać jednoznaczną odpowiedź. Poza tym, nie wiem, co to dla Ciebie "miliony". Ja np. ubrałem się wg. mnie po taniości w bardzo dobre rzeczy, czyli wyszło jakieś 3k PLN bez kasku. Do tego dochodzą jeszcze rzeczy zapasowe lub na niestandardową pogodę, ok. 1,5k PLN.
Gdzie u kogo zaczyna się "dobroć", to kwestia trochę indywidualna, ale wyliczenia forumowe wskazują, że poniżej 1,5k PLN (z kaskiem chyba), nie kupi się czegoś, co by w ogóle przypominało ubiór na motocykl.
Moje doświadczenie z ciuchami od producenta motocykla są pozytywne albo bardzo pozytywne - sam jeżdżę w kurtce/spodniach BMW. Z grubsza licząc, są one o 0-30% lepsze od zbliżonych ubrań na wolnym rynku, ale jednocześnie są 30-60% droższe. Najfajniejsze widziałem do tej pory u Triumph'a.
Twoje moto jest warte z grubsza 2-10k PLN, więc zakładam, że nie masz fortuny na ciuchy. Pogrzeb więc na forum w tym dziale, rozsądne tekstyle może nie są sexy, ale można znaleźć coś wygodnego, bezpiecznego i w miarę uniwersalnego. O to, czy będzie to estetyczne się nie martw - moturzysta w zwykłych jeansach i butach sportowych, ale wypasionej skórce wygląda o wiele śmieszniej niż w nudnym tekstylu.
Gdzie u kogo zaczyna się "dobroć", to kwestia trochę indywidualna, ale wyliczenia forumowe wskazują, że poniżej 1,5k PLN (z kaskiem chyba), nie kupi się czegoś, co by w ogóle przypominało ubiór na motocykl.
Moje doświadczenie z ciuchami od producenta motocykla są pozytywne albo bardzo pozytywne - sam jeżdżę w kurtce/spodniach BMW. Z grubsza licząc, są one o 0-30% lepsze od zbliżonych ubrań na wolnym rynku, ale jednocześnie są 30-60% droższe. Najfajniejsze widziałem do tej pory u Triumph'a.
Twoje moto jest warte z grubsza 2-10k PLN, więc zakładam, że nie masz fortuny na ciuchy. Pogrzeb więc na forum w tym dziale, rozsądne tekstyle może nie są sexy, ale można znaleźć coś wygodnego, bezpiecznego i w miarę uniwersalnego. O to, czy będzie to estetyczne się nie martw - moturzysta w zwykłych jeansach i butach sportowych, ale wypasionej skórce wygląda o wiele śmieszniej niż w nudnym tekstylu.
BMW -> KTM. Mogę mieć spaczenie zawodowe.
-
jasnoksieznik - Stały bywalec
-
Spodnie na pewno wezmę z Harley'a, rękawiczki też jakieś znajdę. Najbardziej chodzi mi o w miarę porządne buty i kurtkę.
Buty znalazłem takie:
-Rebelhorn REBORN
-SX-2 BLACK
bardziej mi się podobają te SX-2 ale nie wiem czy są lepsze niż reborny
kurtki nie znalazłem jeszcze takiej, która by mi się spodobała
Buty znalazłem takie:
-Rebelhorn REBORN
-SX-2 BLACK
bardziej mi się podobają te SX-2 ale nie wiem czy są lepsze niż reborny
kurtki nie znalazłem jeszcze takiej, która by mi się spodobała
-
Owcio - Świeżak
Jak patrzylem na szybko, to najtansze jeansy motocyklowe marki HD, bez kevlaru, kosztuja niecale 200€ (z oddzielnymi ochraniaczami na kolana, co imho sux), a takie fajne, to raczej 300€.
Czy jestes pewien?
EDIT: Imho buty powinny byc wyzsze - takie ledwo za kostke nie ochronia przed skreceniem nawet przy prostej parkingowce.
Czy jestes pewien?
EDIT: Imho buty powinny byc wyzsze - takie ledwo za kostke nie ochronia przed skreceniem nawet przy prostej parkingowce.
BMW -> KTM. Mogę mieć spaczenie zawodowe.
-
Spodnie HD do Suzuki? TrochÄ™ od Sasa do lasa.
Spodnie drogie, a do tego trampki Shimy czy niskie Rebelhorna, które są tanimi markami budżetowymi? Totalny rozstrzał cenowo - jakościowy.
Nie lepiej przyjrzeć się jakiemuś dobremu zestawowi tekstylnemu (Modeka Westport albo Held Black 8 )? Ewentualnie kupić jakieś tańsze (co nie znaczy gorsze) jeansy motocyklowe takich firm jak Vanucci, Mottowear czy Redline, a za to kupić lepszą kurtkę? Że o butach i kasku nie wspomnę.

Nie lepiej przyjrzeć się jakiemuś dobremu zestawowi tekstylnemu (Modeka Westport albo Held Black 8 )? Ewentualnie kupić jakieś tańsze (co nie znaczy gorsze) jeansy motocyklowe takich firm jak Vanucci, Mottowear czy Redline, a za to kupić lepszą kurtkę? Że o butach i kasku nie wspomnę.
Moto Guzzi V7 - szkoda życia na brzydkie motocykle.
-
Zimny72 - Zimny Drań
• Strona 1 z 1
Powrót do Akcesoria motocyklowe
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości