Honda mtx 80 kompresja...
• Strona 1 z 1
Honda mtx 80 kompresja...
Witam mam problem z moją Hondą, pali normalnie od pierwszego, ale nie wchodzi na wyższe obroty niż 7k i ma bardzo słabą kompresję. Czy nie wkręcanie sie na obroty ma cos wspólnego z słabą kompresją? cylinder mam w bdb stanie, więc czy wymiana samego tłoku/ pierścieni załatwi sprawę? taki tłok za 50zł będzie dobry? wiem że chińskie, ale nie ma innych... lub co innego może być przyczyną słabej kompresji?
- Liverpool115
- Świeżak
Re: Honda mtx 80 kompresja...
Konkretnie ile bar?Liverpool115 napisał(a):ma bardzo słabą kompresję.
-
SpeedyGonzales - Mieszkaniec forum
jak dawno nie zmieniany i czujesz ze nie ma siły to pewnie warto zmienic.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Częsci do motocykli, serwis, tuning.. PW
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Kupiłbym Meteora, ale takich nie ma do tego moto, jak można sprawdzić czy tłok jest ok, a same pierścienie do wymiany? i jak sprawdzić jaki rozmiar tłoka ma być? wiem że trochę banalne pytania, ale zawsze robiłem szlif i mi dobierali tłok lub kupowałem tłok+cylinder.I jeszcze jedno małe banalne pytanko gdzie się wlewa płyn chłodniczy? bezpośrednio do chłodnicy czy do jakiegoś zbiorniczka? pytanie banalne, ale pierwsze moto LC.
- Liverpool115
- Świeżak
nie ma ze same pierscienie do wymiany. jak sie zuzył tłok to razem z pierscieniami
mozesz wsadzic pierscienie do cylindra - pchąc tłokiem około 1 cm od góry i zmierzyc luz na zamkach, tylko trzeba by dorwac dane jakie są szczeliny na nowym zestawie. tłok i cylinder tez sie mierzy i porównuje
wlewa sie bezposrednio do chłodnicy, ale do zbiorniczka tez sie wlewa o ile jest, on potem sobie zaciąga w razie co ze zbiorniczka
mozesz wsadzic pierscienie do cylindra - pchąc tłokiem około 1 cm od góry i zmierzyc luz na zamkach, tylko trzeba by dorwac dane jakie są szczeliny na nowym zestawie. tłok i cylinder tez sie mierzy i porównuje
wlewa sie bezposrednio do chłodnicy, ale do zbiorniczka tez sie wlewa o ile jest, on potem sobie zaciąga w razie co ze zbiorniczka
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
Nie chodziło mi o wymianę samego tłoka bez pierścieni lecz odwrotnie, czyli zużyte pierścienie a tłok w dobrym stanie. Mam zbiorniczek, ale nie ubywa mi z niego płynu mimo że w chłodnicy go nie ma, więc wlałem bezpośrednio do chłodnicy i weszło tylko 50-100ml czy tyle ma być czy też jest coś zatkane?
- Liverpool115
- Świeżak
Płyn z chłodnicy krąży a nie zostaje spalony lub wydalany z ukladu chlodniczego chyba że masz uszczelkę pod głowicą zużytą już to wtedy dostaje sie na tłok. Co do wymiany samych pierścieni to najlepiej jak byś wiedział jaką masz firme tłoka i jaki jest jego rozmiar i wtedy poszukać na allegro lub zadzwonić do osób ktore sprzedają takie zestawy i spytać o same pierścienie .
- tural
- Świeżak
generalnie to wygląda sprawa tak że w chłodnicy masz cisnienie pewne, jak moto sie gotuje wywala dolną uszczelką ( korek sie otwiera) płyn, wtedy ucieka tym węzykiem do zbiorniczka wyrównawczego, jak moto stygnie robi sie podcisnienie i zasysa z powrotem ten płyn do układu. jak jest na tym węzyku nieszczelnosc to nie zassie wody tylko powietrze - i tak sie robi pustka w chłodnicy.
KTM 300 EXC
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
Yamaha FZ6
GasGas TXT 250
-
henio12323 - Moderator
• Strona 1 z 1
Kto przeglÄ…da forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 31 gości